25n
25N
25N

L'anterior Consell va deixar més de 316 milions d'euros la hipoteca urbanística en la Comunitat

L'anterior Consell va deixar més de 316 milions d'euros la hipoteca urbanística en la Comunitat
20/10/2016 -

La consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha xifrat en més de 316 milions d’euros la hipoteca urbanística que ha deixat l’anterior Govern a la Comunitat Valenciana.

Segons ha explicat en la seua compareixença davant els mitjans de comunicació acompanyada pel director general de Territori, Urbanisme i Paisatge, Lluís Ferrando, “la Generalitat s’enfronta a un al·luvió de reclamacions, més de 60, a causa de l’anul·lació per part dels tribunals de molts planejaments urbanístics aprovats per l’antic Govern”.

Els tribunals de Justícia han anat anul·lant plans urbanístics aprovats per la Generalitat i, ara, davant aquestes anul·lacions, nombrosos promotors i particulars de sòls urbanitzables i urbans reclamen responsabilitats a la Generalitat i indemnitzacions de grans quantitats per la mala tramitació que va fer l’anterior Consell.

Com ha indicat la consellera de Territori, “les conseqüències són molt greus, la Generalitat s’enfronta a un descomunal nombre de reclamacions per responsabilitat patrimonial, algunes de les quals ja han arribat als tribunals i unes altres aniran fent-ho en els pròxims anys, la qual cosa afectarà greument a les esquilmades arques públiques”.

Entre les actuacions urbanístiques a les quals s’ha referit destaca el PAI de Rabassa d’Alacant, el PAI de l’Alter a Altea, la ZAL de València o el PAI de Porxinos en Riba-roja que, en la majoria dels casos, han sigut anul·lades perquè es van aprovar sense el vistiplau dels preceptius i vinculants informes de les confederacions hidrogràfiques o bé per haver estat tramitats obviant-se els preceptius informes de les avaluacions ambientals.

Valorar el nostre territori

Davant això, Salvador ha indicat que és necessari “alçar aquesta Comunitat i recuperar el prestigi perdut estos anys, necessitem valorar el nostre territori tan castigat durant la bambolla immobiliària”, i ha manifestat que “el nou Consell ha adoptat ja diverses mesures per a evitar estos errors de l’anterior Govern”.

En aquest sentit, María José Salvador ha subratllat que, en l’actual Govern, “les tramitacions es fan amb absolut rigor i els informes tècnics es respecten, perquè s’han acabat els temps en els quals els projectes s’aprovaven sense els informes preceptius, s’obviava la normativa o no es tenien en compte informes tècnics”.

Segons el parer de la consellera, “facilitar les inversions i aportar seguretat jurídica als inversors suposa recuperar la serietat en les formes de treballar. Donem seguretat als inversors perquè aquest Consell compleix la llei i aporta els informes corresponents, mentre que l’antic Govern ha provocat un devessall de sentències que anul·laven els plans aprovats”.

Urbanisme sostenible

“L’actual Govern -ha continuat Salvador- creu en l’urbanisme sostenible, en els creixements mesurats i, per açò, una de les primeres accions que duem a terme va ser donar caràcter vinculant a l’Estratègia Territorial Valenciana perquè volem que siga la base real del planejament, la sostenibilitat del nostre territori és essencial i no volem creixements futurs que no estiguen justificats pels interessos generals”.

A més, ha insistit que “els temps de la improvisació s’han acabat, volem un nou escenari productiu i, per això, necessitem planificar un nou territori més eficient, habitable, cohesionat amb les infraestructures i al servei de la nova economia”.

Com a exemple s’ha referit al fet que, en els 20 anys de governs anteriors, no s’ha tramitat cap Pla d’Acció Territorial de les Àrees Metropolitanes i, en canvi, “ara ja hem començat la redacció del pla d’acció Territorial de l’àrea metropolitana de València i, d’ací a poc temps, presentarem a Castelló i Alacant. Estem parlant de plans per a satisfer la demanda de sòl en un horitzó del 2036 ,per a evitar els estrangulaments de l’oferta i els processos especulatius”.

En aquest pla s’identificaran i ordenaran els sòls estratègics que siguen més idonis per accessibilitat, presència o proximitat a dotacions, o perquè la seua posició els fa més apropiats per a la implantació d’equipaments o projectes de dinamització del territori. També es realitzarà un detallat estudi del territori, de les necessitats comercials, residencials i industrials per a situar aquells espais que siguen més aptes per la seua comunicació i que tinguen menys impacte mediambiental.

En resum, ha apuntat Salvador, “això permetrà saber quins són els punts més convenients per a instal·lar nous creixements, noves infraestructures de mobilitat o projectes comercials”.

Planificació integral

En definitiva, “tenim una nova vocació del territori basada en la seua planificació integral, és necessari començar de zero l’urbanisme i la planificació a la Comunitat per a fer les coses bé, lluny de la improvisació i les bogeries que ens han costat i costaran molt cares per a la nostra economia però també per al nostre territori que ha sigut el gran perjudicat”, ha manifestat la consellera.

Finalment, María José Salvador ha insistit que “la serietat i rigorositat és fonamental en les decisions i tramitacions d’aquest Govern. Hem iniciat el camí per a recuperar el prestigi i superar la hipoteca reputacional de la Comunitat”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

11 + 9 =

museo prehistoria
museo prehistoria