L'Alqueria Torrentí de Sant Marcel·lí, un senya d'identitat valenciana

Guardar

Font: barriossanmarcelino.es
Font: barriossanmarcelino.es

En les últimes dècades, han anat perdent interés i, per tant, s'han quedat en l'oblit els paisatges culturals de la Comunitat Valenciana, com per exemple el patrimoni històric de l'Horta que, a pesar de ser 'única en el món', està patint un gran deteriorament.

En este sentit, al voltant del 72% de les alqueries o barraques tan típiques de la nostra terra, lluny d'estar conservades, es troben en un estat ruïnós.

Estos elements històrics estan repartits en 30 municipis, sent València la ciutat que, a causa de la seua superfície, compta amb un centenar d'edificis patrimonials, entre els quals destacaria per la seua bona conservació i utilització el monestir de Sant Miquel dels Reis, considerat Bé d'Interés Cultural i, a més, seu de la Biblioteca Valenciana. Però a més, esta ciutat també compta amb algunes de les millors barraques que queden en l'Horta.

No obstant això, molts d'estos edificis típics han desaparegut degut no sols a l'abandó, sinó també a la demolició per a deixar pas a noves construccions. Eixe ha sigut el cas de moltes de les barraques i alqueries que s'alçaven on ara es troba el Centre Comercial El Saler o, per exemple, on es va construir la Zona d'Activitat Logística del Port de València (ZAL) , que va suposar, en els anys 90, la desaparició de 70 hectàrees de l'horta valenciana en la Punta.

I per este motiu, és necessari conservar i dotar del valor que mereixen aquells edificis antics que encara es mantenen en peu. Este és el cas, de la coneguda Alqueria del Torrentu o Casas del Baró, situada en el barri de Sant Marcel·lí.

Esta alqueria, que data del segle XVII, està formada per quatre vivendes, dos de les quals, actualment, continuen estant habitades. Este edifici de propietat privada, i que es troba en un estat regular de conservació, encara manté en la fatxada una vella llosa de ceràmica amb el nom de l'antic carrer: <<Trast 6, 2, Camino Real de Madrid>> . Una nomenclatura per a numerar els pocs edificis que hi havia en la zona fa ja segles.

És l'última alqueria que es conserva en este costat de València. I a pesar d'haver-se substituït els camps que la rodejaven per blocs d'edificis, encara transmet vida i, sobretot, records d'altres temps.

L'avanç de la civilització significa perdre el nostre patrimoni històric? Hem de crear un equilibri i conscienciar-nos de la importància de mantenir i cuidar aquells elements que, com esta alqueria, formen part de la nostra senya d'identitat.

Arxivat a:

Destacats