25n
25N
25N

L’Alqueria del Moro es podrà visitar per la ciutadania en dos jornades de portes obertes els dies 11 i 12

Luisa Notario s’ha reunit amb representants veïnals de Benicalap i la Ciutat de l’Artista Faller per presentar-los les jornades de portes obertes.

L’Alqueria del Moro es podrà visitar per la ciutadania en dos jornades de portes obertes els dies 11 i 12
05/12/2019 -

Dimecres i dijous de la setmana que ve, dies 11 i 12 de desembre, l’Alqueria del Moro obrirà les seues portes perquè la ciutadania, i especialment els veïns i veïnes de Benicalap i la Ciutat de l’Artista Faller, puguen disfrutar de la rehabilitació integral de la Casa del Senyor, futura seu del Consell de l’Horta.

La regidora de Gestió de Recursos, Luisa Notario, s’ha reunit amb representants de les associacions veïnals de Benicalap Entre Camins i de la Ciutat de l’Artista Faller per presentar-los les jornades de portes obertes. “Volem implicar estes associacions al màxim en esta nova etapa en la rehabilitació de les alqueries, uns edificis de gran valor social i patrimonial, tan importants per a eixa zona, en concret, però també per a tota la ciutat, i volem fer-ho perquè han sigut elles les que durant molts anys han reivindicat intervencions que evitaren la desaparició d’elements patrimonials tan importants com este o com el Casino de l’Americà”, ha explicat Notario, qui ha agraït l’espenta del veïnat d’estos barris que “ara, amb el govern de Joan Ribó, sí han trobat un govern que ha entés la importància de recuperar el nostre patrimoni”.

Durant els dos dies els veïns i veïnes podran contemplar el resultat de la intervenció municipal des de les 11 h. del matí fins les 14 hores i, ja de vesprada, de 16 h. a 18 h. A més, per tal que els veïns i veïnes puguen conèixer tots els detalls de la intervenció i també la importància històrica, arquitectònica i cultural de l’edifici, s’han programat visites guiades que conduirà l’arqueòloga municipal Pepa Pasqual.

Les visites seran a les 12 h. i les 13 h. pel matí i a les 16 h. i les 17 h. per la vesprada.

La rehabilitació

Les obres a la Casa del Senyor van arrancar l’agost de l’any passat. Es tracta de l’única propietat municipal de tot el conjunt de l’Alqueria del Moro, una construcció típica d’horta de València de finals del segle XIII i principis del XIV, sense habitar des de la dècada dels setanta del segle passat, i situada al barri de Benicalap, la recuperació de la qual suposa una inversió d’1.529.436,69 euros. En època tardogòtica va ser un edifici senyorial amb salons i una capella privada que, ja al segle XVIII, es va adaptar per a usos agraris. Fins i tot una de les habitacions va ser habilitada com a cambra per a criar cucs de seda: precisament, els llits de canya que s’usaven per a això han sigut també recuperades.

El projecte de rehabilitació inclou l’adequació d’una zona de recepció exterior, al costat d’una figuera protegida, així com una escala de nova planta i un ascensor, en un lateral de l’estructura, per garantir l’accessibilitat. També es disposa d’una terrassa protegida per una pèrgola, des d’on gaudir del paisatge de l’horta. L’actuació respecta tots els elements originals de l’edifici, incloent taulells, sanefes i inscripcions trobades en les parets. “L’edifici mostra la dilatada història continguda entre els seus murs i forjats i ara pot ser contemplat i disfrutat de prop per la ciutadania”, ha afirmat Notario.

Els treballs s’han dut a terme tenint en compte els estudis murals i històrics realitzats mitjançant un conveni de col·laboració amb la Universitat Politècnica de València i les anàlisis de forjats i tancaments en coordinació amb el màster de Conservació del Patrimoni Arquitectònic d’esta universitat. Una vegada acabada la seua rehabilitació l’edifici es convertirà en seu del Consell de l’Horta, organisme impulsat per la Conselleria d’Agricultura i Emergència Climàtica per a gestionar l’horta de València.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × quatre =