L'Ajuntament promou l'autoconsum col·lectiu d'energies renovables entre els veïnats dels barris d'Aiora i l'Illa Perduda

Guardar

plaza ayuntamiento valencia
plaza ayuntamiento valencia

L’Ajuntament de València, a través de la Fundació València Clima i Energia, ha posat en marxa una campanya per promocionar l’autoconsum col·lectiu d’energies renovables entre els veïnats dels barris d’Aiora i l’Illa Perduda. En concret, es planteja la creació de diverses instal·lacions fotovoltaiques gestionades per la ciutadania i que este model acabe replicant-se en altres barris i districtes de València.

El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramon, ha explicat els detalls de la campanya, que constarà d’una instal·lació fotovoltaica d’entre 20 i 30 kWp i comptarà amb la participació d’entre 30 i 40 veïns i veïnes a les que podran afegir-se entitats i comerços de la zona, com ara la pròpia Oficina de l’Energia, que lidera este projecte. "Volem fomentar les energies renovables de proximitat en la nostra ciutat i estes instal·lacions col·lectives d’autoconsum suposen una gran oportunitat per fer-ho", ha destacat el regidor. "L’objectiu és també facilitar la implantació per tota la ciutat i estos dos barris, en l’entorn de l’Oficina de l’Energia, seran un bon punt de partida", ha afegit.

El veïnat interessat en esta proposta ja es pot inscriure a través de la pàgina web de l’Oficina de l’Energia (http://canviclimatic.org/oficina-de-l-energia/comunitats-energetiques/encen-la-llum-del-teu-barri/). "Amb este projecte fem palesos els beneficis energètics de l’autoconsum d’energies renovables de proximitat, també els mediambientals, econòmics i socials", ha assegurat Ramon, per a qui este model "impulsa la transició energètica cap a una ciutat més neta, sostenible i resilient i alhora genera ocupació, impacte social positiu i rendibilitat financera per a qui hi participa".

Esta és una de les iniciatives que l’Ajuntament, adherit al Pacte d’Alcaldies, porta a terme amb l’objectiu d’augmentar al 27 per cent la quota d’energies renovables en la ciutat. També per complir amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (en concret, els ODS 7, 9, 10, 11, 12, 13 i 17).

Per portar a terme este projecte l’Oficina de l’Energia dinamitzarà diverses jornades informatives, formatives i de cocreació amb el veïnat interessat perquè siga un procés participatiu on s’analitze en cada cas la demanda i les factures energètiques per a optimitzar l’aprofitament de la instal·lació per a les famílies participants. A més, s’hi avaluaran les formes de finançament col·lectiu perquè les famílies amb menys recursos també puguen formar part del projecte i s’ajude així a pal·liar els problemes de vulnerabilitat energètica.

"De la mateixa forma que ara ningú es planteja l’existència d’un ascensor en una comunitat de propietaris i propietàries, molt prompte una planta solar serà normal en qualsevol edifici", ha assegurat Salvador Moncayo, coordinador d’este projecte en Aeioluz, la cooperativa energètica que donarà suport en la comunicació i dinamització del procés participatiu i en l’acompanyament tècnic i legal.

Per concloure, Ramon ha destacat que projectes com este aniran adquirint un pes específic cada vegada major en la ciutat, com demostra per exemple la presentació esta setmana de la primera comunitat energètica de la ciutat, amb una comunitat local d’energia renovable en Castellar-l’Oliveral.

Destacats