25n
25N
25N

L'Ajuntament preveu regular l'ús del tabac a les platges en 2020 per a cuidar el medi ambient

Les platges de València s’omplen de burilles i l’Ajuntament pretén prendre cartes en l’assumpte perquè aquesta problemàtica pose el seu punt final a la ciutat

L'Ajuntament preveu regular l'ús del tabac a les platges en 2020 per a cuidar el medi ambient
02/09/2019 -

El litoral espanyol comença a incloure platges lliures de fum, ja que les seues burilles ocasionen un mal ambiental quasi irreparable. Per raons de salut o de medi ambient, la limitació a fumar en l’arena comença a guanyar adeptes; per aquest motiu l’Ajuntament de València, a través de la regidoria de Contaminació Acústica i Platges, dirigida per Giuseppe Grezzi, s’haja plantejat introduir mesures sobre aquest tema durant la pròxima campanya estival.

8.000 BURILLES A la PLATJA DEL CABANYAL

Recordem que, el mes de juliol passat, l’empresa Mar i Ombra va realitzar una recollida anual amb el doble objectiu de netejar la platja del Cabanyal i de conscienciar als usuaris del litoral valencià de la necessitat de col·laborar en la preservació del medi ambient, una cosa perfectament assequible.

En aquesta campanya de retirada de burilles i de sensibilització mig ambiental, l’empresa va recollir un total de 8.000 burilles. Aquest desafortunat resultat va demostrar, segons Mar i Ombra, que “encara queda molta labor pedagògica i de conscienciació mediambiental per realitzar”.

CASOS DE PLATGES SENSE FUM

Per ara, l’única platja valenciana que ha plantat la bandera ‘sense fum’ és la d’Oropesa, concretament la cala del Retor, la primera de la Comunitat Valenciana a ser declarada com a lliure de fums. La regidoria de Medi Ambient del Consistori castellonenc ha aprovat aquesta mesura antitabac sense caràcter sancionador, però sí divulgatiu amb l’objectiu de promoure hàbits de vida saludables i el respecte cap al medi ambient.

Fora de la Comunitat Valenciana, hi ha altres autonomies que destaquen en aquesta mesura. És el cas de Galícia, la comunitat més compromesa amb la causa, ja que alberga 141 platges lliures de fum. Malgrat això, la primera platja que va prohibir el fum no es troba en aquest lloc d’Espanya, sinó que està a Girona; la platja de ‘L’Escala’ va ser, en 2006, la primera d’Espanya a aplicar aquesta polèmica però avantatjosa mesura.

Altres autonomies que ja tenen platges sense fum són Canàries, on no es pot fumar en cap d’elles, Murcia, amb 9, Balears i Andalusia, les quals comptes amb dos i amb un arenal. La Comunitat Valenciana, que presumeix de tindre les millors costes, continua estant a la cua amb una única platja lliure de fum.

L’AJUNTAMENT, PREPARAT PER A ACTUAR

Des del consistori de la ciutat de València apunten que “les burilles són un focus de contaminació important en el litoral i cal preservar alguna cosa que és un símbol d’aquesta ciutat”, referint-se a les platges de València, amb quasi 20 km d’extensió.

Per això, Giuseppe Grezzi va assenyalar que la seua regidoria havia d’observar el que estaven fent en altres ciutats per a imitar-ho o dur-ho a terme en clau valenciana. El regidor també va apuntar que, encara que ara es repartisquen bosses a la ciutadania per a la recollida de les restes de cigarretes, caldrà anar cap a un altre tipus d’iniciatives que vagen més enllà de la conscienciació personal.

MÉS FUMADORS VALENCIANS QUE FA UN ANY

Els banyistes i usuaris de les platges de la capital del Túria es mostren a favor que s’implante a València aquesta mesura de «platges sense fum», i principalment, segons coincideixen tots ells -fumadors i no fumadors- sense burilles. De fet, és precisament la brutícia que queda en l’arena en forma de cigarrets i la contaminació que això comporta el que més els preocupa.

Però, això sí, continua havent-hi valencians que no volen renunciar al seu cigar a la platja, fumadors que no entenen que, a més de contaminar i perjudicar el medi ambient, molesten i emprenyen els banyistes que, per contra, no consumeixen tabac.

Aquesta situació s’ha agreujat, a més, amb la pujada del 3% en el consum de tabac en la Comunitat Valenciana respecte a 2018. La gent fuma més i, sobretot, els joves són els que més cigarrets consumeixen. Aquesta realitat social planteja un repte per a la regidoria de Grezzi, que, centrant-se en el consum de tabac a les platges, ha de buscar solucions perquè, en un any, la gent comence a deixar de fumar en les costes de la nostra ciutat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × 1 =

lleida 2020
activem alfafar