25n
25N
25N

L'Ajuntament presenta el pla de reobertura gradual dels Centres de Dia de persones majors

L'Ajuntament presenta el pla de reobertura gradual dels Centres de Dia de persones majors
18/06/2020 -

La regidora d’Envelliment Actiu, Pilar Bernabé, ha explicat hui en roda de premsa el pla de reobertura gradual dels Centres de Dia per a persones majors de la ciutat de València, que es va iniciar el passat 15 de juny amb el centre de València-Benicalap per a persones amb alzheimer d’AFAV i que continuarà dilluns que ve, 22 de juny, amb els centres de titularitat municipal de L’Amistat i Tres Forques. Un retorn que Bernabé ha indicat que es realitzarà per fases: “en la primera tornaran el 33% dels usuaris, en la segona el 50%, en la tercera el 75% i esperem que al setembre el 100%”. Així mateix la regidora ha apuntat que s’establiran dos torns: l’un de dilluns, dimecres i divendres; i d’altre de dimarts i dijous, en els quals “hi haurà grups reduïts de 10 persones que sempre estaran juntes”.

Bernabé ha posat en valor que “tots els Centres de Dia de Persones Majors han hagut de treballar durant aquests mesos per preparar un protocol i un pla de contingència que han presentat a la Generalitat i que han hagut d’adaptar a les noves mesures de seguretat i prevenció que exigeix el decret que ha presentat el govern d’Espanya”. Després de la reobertura del centre València-Benicalap el passat 15 de juny i la dels centres L’Amistat i Tres Forques aquest pròxim dilluns, 22 de juny, l’ordre que s’estableix és el següent: 29 de juny els centres Bulevar i Centelles, propietat de La Saleta; i el 2 de juliol els centres municipals La Purísima i Arniches.

Un pla de tornada escalonat que la regidora d’Envelliment Actiu ha indicat que “durant aquest últim mes s’ha cridat a tots els usuaris i usuàries, que tenim 700, i a les seues famílies, per a preguntar-los si volien incorporar-se aquesta setmana vinent. Entre el 50-60% ha decidit tornar ja al centre i un altre 40% aproximadament prefereix esperar a setembre”. En aquest sentit, l’edil ha assegurat que “les seues places estan garantides sens dubte fins a setembre perquè entenem que vulguen esperar i tenir aquesta prevenció de quedar-se a casa. Vull tranquil·litzar a tots els usuaris i usuàries així com a les seues famílies perquè ho sàpiguen”.

PROTOCOL DE PREVENCIÓ

Pel que fa al protocol de prevenció desenvolupat pel consistori, Bernabé ha comentat que “hi haurà dos torns per a garantir que hi haja menys persones en els centres. Un de dilluns, dimecres i divendres; i un altre de dimarts i dijous”. Així mateix s’habilitaran grups reduïts, de fins a 10 persones, que “sempre estaran juntes en la mateixa sala i amb els mateixos treballadors i treballadores. D’aquesta manera garantim la traçabilitat d’un possible contagi, ja que sempre sabrem quines persones són les que hem d’aïllar pels contactes que hagen tingut”. En matèria de transport, els i les que es traslladen als Centres de Dia en les furgonetes mai superarà les 4 persones que “seran del mateix grup de 10 persones i així garantim la distància de seguretat de 2 metres”.

En un altre ordre de coses, la regidora ha anunciat la suspensió d’excursions, passejos, trobades intergeneracionals i festes, pròpies d’aquesta època de l’any, amb la finalitat “d’evitar que familiars i persones alienes al centre puguen accedir a les instal·lacions per motius de seguretat”. El que sí que es mantindran són “les activitats pròpies diàries, les cognitives i les físiques”. “Des de l’Ajuntament som molt conscients de la necessitat que tenien les famílies perquè les seues persones majors pogueren tornar aquí, perquè són centres d’estímul i acompanyament de persones majors que necessiten un suport més directe i constant”, ha incidit Bernabé, qui ha recordat que “hem complert amb el servici telefònic dels centres durant l’Estat d’Alarma”.

Algunes de les mesures que el consistori ha adoptat per a “millorar i garantir la seguretat” en la reobertura dels Centres de Dia de Persones Majors són: la neteja i desinfecció detallada de les instal·lacions; la reorganització del mobiliari per a garantir la distància; la col·locació de mampares en les taules del menjador; la toma de temperatura 3 vegades al dia; i posar a la disposició dels treballadors així com personal sanitari i auxiliar dels centres, d’EPIS. A més, Bernabé ha revelat que encara que el mes d’agost els centres estaran tancats, els usuaris i usuàries que així ho estimen oportú podran tenir tant el servici de menjar a casa com el d’ajuda a domicili.

BALANÇ ESTAT D’ALARMA

La regidora d’Envelliment Actiu ha realitzat un balanç d’alguns dels servicis que s’han ofert a les persones majors des que es decretara l’Estat d’Alarma. Entre ells ha destacat el servici de call center, que es va posar en marxa el passat 21 de març i amb el qual s’han atés a més de 4.500 persones majors. També ha posat en valor els més de 650 servicis de menjar a casa, els 400 servicis d’ajuda a domicili, i les més de 2.500 cistelles repartides de Creu Roja de compra setmanal. En total, s’han invertit prop de 2 milions d’euros per a atendre les persones majors a causa de la COVID-19.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

nou − 5 =