25n
25N
25N

L'Ajuntament demanarà derogar les lleis estatals que suposen pèrdua de competències locals en el comerç

L'Ajuntament demanarà derogar les lleis estatals que suposen pèrdua de competències locals en el comerç
31/03/2017 -

“Res més lògic que l’administració local puga decidir sobre les coses que afecten als ciutadans i sobre els horaris comercials. Per açò els demane que voten a favor d’esta moció, i si no voten a favor, expliquen a la ciutadania per què no ho fan”, ha dit el regidor de Comerç Carlos Galiana en la seua defensa de la moció sobre modificació dels horaris comercials en les Zones de Gran Afluència Turística (ZGAT). Tot i que ni el Grup Popular ni el de Ciutadans han donat suport la seua proposta d’instar al Govern d’Espanya a derogar diverses lleis de rang estatal sobre horaris comercials, la moció ha tirat endavant amb els vots dels regidors i regidores del Govern de la Nau.

L’apartat 5 de l’article 5 de la Llei 1/2004 d’Horaris Comercials, així com alguns apartats del Reial Decret de mesures per a garantir l’estabilitat pressupostària i fomentar la competitivitat, o de la Llei 18/2014, d’aprovació de mesures urgents per al creixement, la competitivitat i l’eficiència, són algunes de les disposicions que l’Ajuntament demanarà que es deroguen per a acabar amb l’actual situació de llibertat d’horaris. Com es recordarà l’Ajuntament va aconseguir un acord assolit en el seu dia per l’actual equip de govern per reduir les cinc ZGAT declarades a València.

El portaveu de Ciutadans ha dit que es tractava “d’una qüestió d’estabilitat i seguretat jurídica” i s’ha referit a l’actuació del govern municipal anterior que, quan la llei obligava a crear solament una zona amb llibertat d’horaris, es van crear quatre, que van passar a ser cinc després d’una sentència judicial. En el text de la moció s’arrepleguen les dades de CECOVAL, segons les quals en el primer any d’aplicació de la llibertat horària el comerç minorista va perdre a València 14.000 llocs de treball i no va suposar augment d’ocupació ni en les grans superfícies ni en les grans cadenes.

Mentre Galiana ha reiterat que esta era una moció de suport al xicotet comerç, la regidora del Grup Popular, María Jesús Puchalt, ha ressaltat la dificultat del fet “que ens posem d’acord en un assumpte com este, ja que defensem un model diferent. Pensàvem que el comerç del segle XXI estava canviant, i era molt difícil ajudar al xicotet comerç si no s’adaptava a eixe canvi”.

En la seua segona intervenció Carlos Galiana, que ha dit que “precisament perquè no tenim estabilitat ni seguretat jurídica cal anar a la font del problema”, referint-se al Govern Central, i ha sorprès recorrent a uns textos del Papa Francisco reivindicant, entre altres aspectes, el dret al descans en els dies de festa”.

Fernando Giner ha demanat consens després d’assenyalar que la petició finalment aprovada “és un brindis al sol”, mentre María Jesús Puchalt ha dit estar “d’acord amb la llibertat de qui decideix descansar en els dies festius i de qui decideix no fer-ho”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quinze − tres =

museo prehistoria