L'Ajuntament de València acaba d'instal·lar el jardí provisional en l'antiga ubicació de la fàbrica Moyresa

L'Ajuntament de València acaba d'instal·lar el jardí provisional en l'antiga ubicació de la fàbrica Moyresa
13/08/2019 -

L’Ajuntament de València, a través de la regidoria d’Ecologia Urbana, ha finalitzat l’enjardinament provisional de l’espai pertanyent a l’Autoritat Portuària de les antigues instal·lacions de la fàbrica Arlesa-Moyresa-Bunge. Es tracta d’una parcel·la de 6.000 metres quadrats que està situada entre els carrers de Jesús Natzaret, Castell de Pop i el recinte del Port de València, al barri de Natzaret de València.

«Aquesta intervenció es deriva dels compromisos adquirits entre l’Autoritat Portuària de València i el Servei de Jardineria dins del conveni de l’Ajuntament de València amb l’Autoritat Portuària sobre l’ordenació de la zona est de Natzaret», ha explicat el vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo.

«El que hem acabat ara és el projecte de jardí provisional, que comprén una zona de 6.000 metres quadrats, que després integrarem al projecte definitiu del Parc Desembocadura, una obra molt ambiciosa, que donarà continuïtat al jardí del riu. Com ja és conegut, la idea és allargar l’actual jardí amb un gran parc que ocuparà la zona de la desembocadura de l’antic llit del Túria al mar en el barri de Natzaret, creant una zona semblant al Parc de Capçalera», ha explicat Campillo.

Aquest jardí provisional té diversos espais destinats a diferents usos: un espai per a esdeveniments, altre per a usos col·lectius, un més per a zona de prat, un per a plantació popular i, per últim, altre per a una barrera de plantació antisalina. S’ha realitzat una adequació de les voreres, reposant els trams que es troben en mal estat per tal de contindre les terres i al seu torn eliminar el risc per als vianants.

Per a accedir al jardí s’ha procedit a fer l’obertura de dos accessos, així com l’arranjament de tots els terrenys, renovació de voreres i eliminació de clots i conduccions enfonsades. A més, i la col·locació de nou paviment per a zones de passeig i descans. L’antiga fàbrica es va demolir fa temps i, abans d’aquesta intervenció, el solar només contenia matolls i algun residu.

JARDINERIA, REG I MOBILIARI

A la zona de praderia s’ha preparat el terreny (millorant estructura i percentatge de matèria orgànica) per a la sembra de praderia amb espècies autòctones adaptades a les condicions de baix reg i manteniment, que creixeran al costat de les espècies que espontàniament s’han implantat a la zona.

S’ha realitzat una poda per assegurar l’estabilitat estructural del gran eucaliptus roig que trobem en aquesta zona, així com una neteja i potenciació de la comunitat de palmeres, apareguda de manera natural baix de la copa de l’eucaliptus.

«Els nostres compromisos assumits al conveni, els quals han sigut objecte d’aquesta obra, han sigut el tractament de la zona de l’eucaliptus, la recuperació de paviments i camins, la col·locació de taules, la instal·lació de reg i el disseny d’una plantació popular antisalina», ha recordat Campillo.

A la zona de plantació popular, s’ha adequat l’espai per a una futura plantació d’espècies arbustives i arbòries. S’ha contemplat en el pressupost l’adquisició de planter, per a la realització de plantacions en actes programats per l’Ajuntament de València, en coordinació amb associacions civils (veïnals i estudiantils).

Per a la zona de barrera antisalina, s’ha realitzat una composició amb espècies típiques de bosc mediterrani, combinant arbres i arbustos adaptats a l’ambient costaner, creant una barrera permeable que filtre i disgregue els vents salins procedents de llevant.

Mitjançant la selecció d’espècies adaptades i amb baixes necessitats de reg, es pretén reduir el seu manteniment i, per tant, els costos d’aquest. Per tal de millorar l’ombra de les diferents àrees, s’han aprofitat discontinuïtats, ruptures i buits deixats per les antigues sitges en les plataformes de formigó, per a realitzar plantacions d’arbrat.

S’ha fet la mínima intervenció possible tant en la vegetació implantada, mantenint la forma natural de l’arbrat, com en la vegetació arbustiva i herbàcia, sempre que això no ha implicat risc per als usuaris.

D’altra banda, la instal·lació del reg consisteix en la instal·lació de boques d’enllaç ràpid, la qual cosa ha permés la instal·lació de difusors i mànegues portàtils per als regs puntuals de la zona. La xarxa de reg se subministra de pous existents a la zona i, en cas que això no siga possible, de la xarxa de baixa.

Finalment, s’ha instal·lat mobiliari consistent en bancs, papereres i taules de pícnic per a les zones de passeig i descans. «En definitiva, una gran zona de 6.000 metres quadrats que els veïns i veïnes de Natzaret ja poden gaudir al seu barri», ha conclòs Campillo.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

nou + tres =

sagunt a escena 2019
turismo salou