25n
25N
25N

L'Ajuntament aposta pel centre històric amb nombroses rehabilitacions en 2017

L'Ajuntament aposta pel centre històric amb nombroses rehabilitacions en 2017
09/10/2016 -

El regidor de Desenvolupament Urbà i Vivenda, ha anunciat este divendres que la població en Ciutat Vella “creix per primera vegada des que en 1991, data de l’arribada del PP al govern municipal, començara una caiguda imparable, com a conseqüència de l’abandó a què va ser sotmés el Centre Històric en les polítiques municipals i a la falta d’inversió”.

La població del conjunt dels sis barris de la Ciutat Vella se situa en 26.769 habitants a 31 de desembre del 2015, a punt de recuperar-se la població de 27.100 habitants de l’any 1991. En este últim any s’ha passat dels 26.368 habitants a 26.769 habitants, amb un increment de 401 habitants més.

Per a Sarrià, este és l’inici de la recuperació i rehabilitació d’una manera decidida del Centre Històric de la nostra ciutat, ja que en 2017 s’iniciarà obra pública a través de l’empresa municipal AUMSA en el carrer de Tapineria, i es posaran en marxa les obres d’urbanització de programes d’actuació, com el del carrer Eixarchs en el solar ubicat al costat de l’Església dels Sants Joans i el Mercat Central, en un espai monumental la reparcel·lació del qual es va aprovar el passat mes.

D’altra banda, s’estan tramitant llicències per a la rehabilitació almenys d’una quinzena d’edificis en els diferents barris, en carrers com Rellotge Vell, Bosseria, Conquesta, Pujada del Toledà o Guillem de Castro.

Des de la iniciativa pública estan en marxa nombrosos projectes com la construcció d’un edifici de vivendes en el carrer Tapineria que gestiona l’empresa municipal AUMSA; la rehabilitació per a vivendes dels edificis de Doctor Collado al costat de La Llotja, que abans de finalitzar l’any es licitaran; la rehabilitació i reconstrucció de la Casa del Rellotger per a centre sociocultural; o un nou equipament sociocultural per a jóvens, que permetrà també connectar el carrer de Guillem de Castro amb la plaça del Pilar. Estos últims projectes es realitzaran a càrrec del Pla Confiança de la Generalitat.

De la mateixa manera es posarà en valor la muralla i la terrassa àrab de la Plaça del Ángel, on es realitzaran excavacions, es rehabilitarà el patrimoni i es construirà un jardí arqueològic, també a càrrec del Pla Confiança, amb una inversió en este cas de 4,5 milions d’euros.

Sarrià ha volgut recordar als propietaris que tenen els seus edificis buits, el seu deure de rehabilitació o reconstrucció de solars, i en eixe sentit ha manifestat que l’Ajuntament està sent implacable amb esta deixadesa que no té cap sentit, i està donant ordes d’execució i incloent-los en el Registre Municipal de Solars i Edificis a Rehabilitar RMSER.

Un d’ells acaba de donar resultat i d’esta manera s’ha firmat el conveni urbanístic amb els propietaris del solar del carrer Garrigues perquè abans de dos anys s’haja conclòs tota la documentació i s’inicien les obres.

ACTUACIONS EN LES ZONES DEGRADADES

Però a més, s’estan tramitant dos programes d’actuació integrada, PAI, al carrer Beat, un dels entorns més degradats de Velluters, i al carrer Sabateria dels Xiquets, en el barri del Mercat, en el solar ubicat junt a l’edifici ADEIT-Empresa de la Universitat, amb una nova edificació que taparia les mitjaneres i un aparcament subterrani per als residents amb unes 60 places, generant també una nova plaça enjardinada.

“Alguna cosa s’està movent en el Centre Històric, com a conseqüència del treball realitzat durant este primer any de govern municipal –ha assenyalat Sarrià- en què hem sigut capaços de transmetre als ciutadans, propietaris i promotors la importància que València dispose d’una Ciutat Vella rehabilitada, amb veïns, comerços, activitat cultural i llocs per a caminar amb recuperació d’espai públic.

“Estem posant en valor el cor de la ciutat” ha dit Sarrià, qui considera que hi ha hagut tres decisions importants que estan fent possible la seua rehabilitació. D’una banda, la rebaixa de la taxa urbanística per a rehabilitació d’edificis en un 90%; d’altra banda, l’impuls de l’empresa pública AUMSA que disposa de recursos per a complir amb el seu objectiu social en actuacions en el Centre, i finalment la decisió del govern municipal d’apostar per la ciutat consolidada i protegir l’horta deixant sense efecte la requalificació d’este espai natural per a orientar el creixement de la ciutat en la rehabilitació dels barris i la millora d’equipaments i espais públics.

Els propietaris i promotors han entés que la situació de Ciutat Vella no pot esperar per més temps, i tots estem fent un esforç per posar en valor un dels millors centres històrics d’Europa, que dignificaran el patrimoni de tots els valencians i evitarà solars i edificis abandonats.

Però a més Sarrià ha recordat als propietaris de dos unitats d’execució en el Barri del Carme (carrer Llíria, Guillem de Castro) UA-22 i de l’entorn del carrer Comte de Montornés que han de presentar els programes d’actuació integrada amb caràcter immediat, o se’ls encarregaràn a l’empresa municipal AUMSA per gestió directa.

Es tracta en ambdós casos de dos espais molt degradats, amb solars i edificis a rehabilitar, situats en llocs estratègics del barri del Carme i del barri de la Xerea, i no es poden mantindre per més temps abandonats. “Els ritmes edificatoris en estos espais singulars no poden estar subjectes a interessos especulatius – ha assenyalat Sarrià – i per tant els propietaris estan incomplint amb el seu deure d’edificar i l’Ajuntament serà bel·ligerant perquè en este mandat puguen iniciar les obres estos dos sectors.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres × 2 =