L'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències analitza com s'han de comunicar les catàstrofes naturals i altres situacions de risc

Guardar

Palau_generalitat
Palau_generalitat

L'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències ha reunit a professionals de la informació i les emergències per analitzar com s'han de comunicar les catàstrofes naturals i altres situacions de risc. El debat s'ha produït en la I Jornada 'Comunicar les Emergències', que ha estat inaugurada pel director general de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, José María Ángel, al costat de la secretària autonòmica de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Zulima Pérez, i la directora general de Relacions Informatives i Promoció Institucional, Marta Hortelano.

José María Ángel ha manifestat la seua preocupació pel que fa "als rumors que circulen en internet referits a la informació d'emergències i com des de l'Administració hem de posar-los un fi". En aquest sentit -ha afegit-, "hem organitzat una jornada amb l'objectiu de millorar els llits de comunicació i conéixer les eines a la nostra disposició per frenar-los".

Per la seua banda, Marta Hortelano ha destacat la importància que hi hagen professionals periodistes en els gabinets de comunicació d'emergències, i de què es creen sinergies entre totes les administracions quan es tracta de comptar amb veracitat els detalls de qualsevol tipus d'esdeveniment relacionat amb "situacions imprevistes perquè l'emergència no és sinònim de catàstrofe sinó d'alguna cosa imprevista". També ha explicat com en l'últim any el compte de Twitter de la Generalitat @GVA112 ha triplicat el nombre de seguidors i "això es deu al fet que fem periodisme".

Finalment, Zulima Pérez s'ha referit al fet que des de la Generalitat Valenciana "hem volgut donar un impuls a una nova manera de comunicar basada en la transparència, qüestió aquesta que ha sigut transversal, i més en emergències, buscant sempre la veracitat i amb l'objectiu de no crear alarma i salvaguardant el dret a la intimitat i el respecte als drets fonamentals.

La sessió de ponències s'ha obert amb la intervenció del cap del departament Digital i Social Media d'Iberdrola, Carlos Fernández, qui ha exposat la seua "fórmula" per generar continguts en xarxes socials a l'hora de comunicar: "Es tracta que el contingut resulte interessant, i que siga d'utilitat, és a dir, un servei públic, i que es genere un impacte en l'audiència", ha explicat.

Carles Pont, professor del departament de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona i doctor en Comunicació Social, ha indicat que en comunicació d'emergències, les administracions públiques s'han de convertir en un mitjà de comunicació més, en entendre que "s'ha d'informar a la ciutadania i no fer política". Per la seua banda, Francesc Martínez, professor de Teoria dels Llenguatges i Ciències de la Comunicació de la Universitat de València, s'ha referit també en la seua ponència sobre sensacionalisme i catàstrofes als rumors, i ha explicat que aquests, en emergències, "es barregen amb una manera veritable d'explicar, creant major confusió".

Les sessions de ponències s'han completat amb les intervencions dels responsables en xarxes socials Vost-Associació Nacional de Voluntaris Digitals d'Emergència i del 112 Múrcia que han explicat la seua experiència a càrrec dels seus comptes en internet. Una taula rodona d'intercanvi d'experiències ha posat punt final a aquesta I Jornada 'Comunicar les Emergències', organitzada pel gabinet de premsa de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències.

Destacats