25n
25N
25N

La Universitat Politècnica de València utilitza tècnica 3D per a detectar autisme

Photo by Caleb Woods on Unsplash

La Universitat Politècnica de València utilitza tècnica 3D per a detectar autisme
31/08/2020 -

La Universitat Politècnica de València (UPV) presenta un projecte que va molt més enllà. Un equip especialitzat proposa l’ús d’avatars 3D i la recreació d’entorns virtuals per a facilitar el diagnòstic precoç de trastorn de l’espectre autista (TEA).

El laboratori LabLeni-I3B de la UPV utilitza vint-i-huit càmeres infraroges per a gravar els moviments que realitzen els actors. Els participants visten vestits especials i dispositius d’enregistrament facial que recullen informació sobre els gestos del rostre. A través del programari OptiTrack, famós en la indústria del cinema de ciència-ficció, recreen animacions i avatars 3D.

Segons indica Mariano Alcanyís, director del laboratori, en aconseguir la naturalitat dels moviments corporals i el realisme de les expressions facials dels personatges, creen un context de la vida real en un entorn virtual. Mitjançant la creació d’una presència social realista obtenen reaccions naturals dels xiquets i aconsegueixen un diagnòstic més encertat.

En LabLeni-I3B es desenvolupen projecte de gran impacte en diversos camps. Per exemple, l’elaboració de diagnòstics clínics, lideratge industrial o psicologia. Tots els projectes tenen com a objectiu integrar personatges en diferents entorns de manera digital. Gràcies a l’animació d’avatars, l’equip que lidera aquest projecte genera situacions socials amb diferents càrregues emocionals. Així és possible observar i analitzar les respostes dels xiquets en diferents moments que podrien repetir-se en la vida quotidiana.

Alcanyís indica que amb aquest mètode ”es poden aconseguir avatars amb un altíssim grau de realisme, la qual cosa ajuda a diagnosticar i tractar d’una manera més eficaç i precís el Trastorn d’Espectre Autista (TEA)”.

El rol de la tecnologia en la psicologia

Les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) exerceixen un rol fonamental en diferents camps d’estudis, la psicologia està dins d’aquest grup. Aquesta ciència social ha començat a utilitzar les TIC en àmbits socials i creatius per a millorar i agilitar els processos de diagnòstics dels pacients.

Per exemple, el Centre d’Autisme Teletón (CAT) situat a Mèxic, ja utilitza una sèrie d’instruments i serveis tecnològics al servei de l’autisme. ”El CAT compta amb Niko, el robot NAO humanoide, un quart d’estimulació multisensorial i equips de còmput KidSmart. També utilitza tauletes electròniques amb aplicacions mòbils per a motivar la comunicació per símbols i dibuixos amb els xiquets, i no pressionar-los a parlar”, indica Mariana Rodríguez, psicòloga experta en TIC i editora en cap de REVIEWBOX.

Segons l’experta, gràcies a la incursió de la tecnologia en aquest camp social és possible la publicació d’articles científics, històries clíniques i expedients electrònics, la creació de test psicomètrics i, fins i tot, la possibilitat de realitzar teràpia a distància. ”La interdisciplinarietat sempre és positiva. La tecnologia és una eina que ens permet millorar un diagnòstic, així com deixar arrere mètodes invasius o poc agradables per al pacient”, afirma.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

disset + nou =