25n
25N
25N

La Unitat de Normalització Lingüística presenta un cartell amb lèxic sobre instruments d'orquestra

El professor de violí i música de cambra del Conservatori Superior de Música de la Vall d’Uixó Javier Carrau ha assessorat la Diputació en la selecció dels instruments

La Unitat de Normalització Lingüística presenta un cartell amb lèxic sobre instruments d'orquestra
10/11/2016 -

La Unitat de Normalització Lingüística (UNL) de Valencià de la Diputació de València presentarà el pròxim 16 de novembre en el Museu d’Etnologia un nou cartell amb lèxic sobre instruments d’orquestra que amplia la sèrie ja editada fa uns anys sobre bandes i instruments populars i que anirà destinada especialment a escoles i agrupacions musicals.

El text del cartell explica que en el segle XIX «les orquestres van aconseguir la grandària i les proporcions que coneixem actualment, i alguns compositors van destacar per compondre obres per a formacions inclús més nombroses».

«Els instruments evolucionaren i aconseguiren un major volum i uniformitat, i es va conformar el gran conjunt que és l’orquestra simfònica, per a respondre a les necessitats dels compositors, que amb les seues aportacions a l’orquestració, van preparar el camí a l’orquestra del segle XX», continua el text.

En aquest sentit, com que tots els instruments històricament utilitzats en les orquestres no cabrien en un cartell i per a fer la seua selecció el més representatiu possible sense ser exhaustiva, la UNL ha comptat amb l’assessorament de Javier Carrau, professor de violí i música de cambra del Conservatori Superior de Música de la Vall d’Uixó, instrumentista professional de violí barroc i modern i director de les orquestres Tetracorde i La Battaglia.

El disseny és obra de la il·lustradora alemanya Lena Hesse, prèvia col·laboradora de la Diputació en els fullets i cartells dels instruments populars i de banda quan estudiava en l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València, entitat amb la qual l’ens col·labora per a desenvolupar idees gràfiques i publicitàries en la promoció del valencià.

El cartell s’ha concebut com a reforç del vocabulari per a denominar els diversos instruments de l’orquestra i ho podran aprofitar mestres i músics o fins i tot botigues d’instruments musicals.

Com que moltes agrupacions musicals incorporen de fa temps una secció de corda o inclús alguna orquestra, la UNL ha vist l’oportunitat de no limitar la sèrie de cartells als instruments de vent i percussió de les bandes o als del folklore valencià.

Durant la presentació del cartell, que serà a les 19 hores en la Sala Alfons el Magnànim del Centre Cultural La Beneficència (c/ Corona, 36, 46003 València), se celebrarà un concert de l’Orquestra Tetracorde del Centre Artístic Musical Santa Cecilia de Foios, que interpretarà la Tercera Simfonia de Schubert dirigida per Javier Carrau, qui a més farà una introducció didàctica als quatre moviments de l’obra del cèlebre compositor austríac del segle XIX.

El cartell es podrà demanar a través dels municipis adherits al programa d’Assistència Tècnica en Matèria Lingüística de la Diputació de València o directament a la Diputació, i també estarà disponible per a descarregar en format PDF des de la secció de campanyes de la UNL (http://www.dival.es/normalitzacio/content/campanyes).

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 + 20 =