caixa popular

La Unitat de Melanoma i Dermatoscopia Digital de l'Hospital El Peset participa un any més en la Campaña Euromelanoma

Euromelanoma és la campanya europea més important en prevenció de càncer de pell i compta amb la participació de 34 països

La Unitat de Melanoma i Dermatoscopia Digital de l'Hospital El Peset participa un any més en la Campaña Euromelanoma
05/06/2017 -

La Unitat de Melanoma i Dermatoscopia Digital de l’Hospital Universitari Doctor Peset participa un any més en la Campanya Euromelanoma de l’Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereología, que enguany se celebra del 5 al 9 de juny, amb l’objectiu de conscienciar a la població de la rellevància del càncer de pell i la importància si es fes revisions mèdiques per a una detecció precoç.

Així, seguint el lema de la campanya, “Només tens una pell. Protegeix-la del dany solar”, aquest centre oferirà aquesta setmana a la població que s’ha adherit prèviament a la campanya la possibilitat de revisar-se la pell a la recerca de lesions sospitoses. Euromelanoma és la campanya europea més important en prevenció de càncer de pell i compta amb la participació de 34 països.

“El càncer de pell és un dels quals més fàcilment poden evitar-se ja que el principal factor de risc, l’exposició a rajos ultraviolat, pot reduir-se modificant els hàbits de la població i aconseguint la seua conscienciació. A més, a diferència d’altres tumors que estan ocults a la vista, el càncer cutani pot veure’s i detectar-se en una fase primerenca, la qual cosa contribueix a reduir enormement la mortalitat. Campanyes d’informació i prevenció com la del Euromelanoma afavoreixen el diagnòstic precoç de les lesions malignes i ajuden a un millor pronòstic i supervivència dels nostres pacients”, ha explicat el doctor Francisco Ferrando, responsable de la Unitat de Melanoma de l’Hospital Universitari Doctor Peset.

Aquesta unitat realitza un control integral del pacient amb melanoma gràcies a la col·laboració estreta amb altres especialitats com a Cirurgia General, Oncologia, Medicina Nuclear, Radioteràpia i Anatomia Patològica, ja que aquesta malaltia requereix un abordatge multidisciplinari. De fet, el Departament de Salut de València – Doctor Peset compta amb una subcomissió de melanoma formada per professionals de diferents especialitats.

A més, mitjançant el control que ofereix la dermatoscopia digital, es duu a terme un seguiment estret de pacients d’alt risc: persones amb antecedents personals i/o familiars de melanoma, amb fototipos de pell clara, o amb més de 20-50 pigues (nevus melanocíticos). Aquest seguiment digital facilita una exploració més exhaustiva i permet un diagnòstic primerenc de lesions precursores o sospitoses de càncer.

La dermatoscopia digital associa la tecnologia de la fotografia digital a la detecció mitjançant microscòpia de superfície de les lesions sospitoses. D’aquesta forma, els dermatólogos de l’Hospital Universitari Doctor Peset poden emmagatzemar les imatges d’un pacient per al seu seguiment i comparació posterior, així com analitzar la forma, el color, el diàmetre i l’evolució de cada lesió de forma precisa. En 2016, aquest centre va realitzar al voltant de 200 estudis de control digital.

44 melanomes diagnosticats en 2016

La Unitat de Melanoma i Dermatoscopia Digital de l’Hospital Universitari Doctor Peset va diagnosticar 44 melanomes en 2016. Els especialistes d’aquest hospital públic valencians alerten que cada vegada són més freqüents entre la població jove els hàbits poc saludables d’exposició solar intensa en curts períodes i açò incrementa el risc de patir càncer de pell.

“És fonamental modificar aquests comportaments, perquè hi ha altres factors genètics com el tipus de pell, la tendència a desenvolupar lunars i determinades mutacions que predisposen a patir tumors, que no són evitables, però l’exposició solar sí ho és”, ha apuntat el doctor Ferrando.

La incidència de melanoma a Espanya és de 9,7 casos per cada 100.000 persones i, actualment, es diagnostiquen al voltant de 4.000 nous casos a l’any. Els dermatólogos de l’Hospital Universitari Doctor Peset recorden que realitzar-se autoexploraciones de la pell i aprendre a detectar signes d’alarma pot ajudar a un diagnòstic precoç i a un millor pronòstic de la malaltia, així com acudir a un especialista davant el dubte.

Els principals consells per a prevenir el càncer cutani (melanoma i no melanoma) són l’ús de roba i complements protectors, evitar l’exposició al sol entre les 12 i les 16 hores, aplicar regularment i de forma correcta protectors solars (de factor 30 o superior), i cercar l’ombra. S’han d’extremar les mesures de protecció en el cas de xiquets, ja que els danys del sol es van acumulant i augmenta el risc de desenvolupar un càncer de pell al llarg de la vida.


Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

huit − sis =

viva gym canovas
exposicion caps tallats