25n
Orgull
Orgull

La UNIO denuncia nova oferta de taronges de Sudàfrica 2x1 en DIA

La UNIO denuncia nova oferta de taronges de Sudàfrica 2x1 en DIA
14/01/2017 -

LA UNIÓ de Llauradors ha sol·licitat a la Direcció general de Comerç i Consum de la Generalitat i a l’Agència d’Informació i Control Alimentari (AICA), del Ministeri d’Agricultura, que inicien una recerca sobre els preus que està aplicant en les seues ofertes de cítrics la cadena de distribució Supermercats Dia per si poguera estar incorrent en pràctiques contràries a algun dels principis rectors de la Llei de la Cadena Alimentària.

La cadena de distribució Supermercats Dia realitza ara ofertes 2×1 en taronges sud-africanes de la varietat Navel (com es pot veure en la fotografia adjunta), per la qual cosa el quilo ix a 0,50 euros, augmentant encara més la competència sobre les nostres i amb una suposada venda per baix dels costos de producció i comercialització.

En aquest sentit, l’estudi de la cadena de valor sobre el sector de cítrics elaborat pel Ministeri d’Agricultura al desembre de 2013 i en el qual es fixa el llindar de rendibilitat mínima per als productors en la necessitat que els preus de venda al públic en el cas de mandarina se situen en 1,19 euros, mentre que el cas de la taronja aquest preu queda establert en 1,08 euros.

Supermercats Dia ven així taronges a preus molt inferiors a aquest llindar mínim, de tal manera que la conseqüència, a curt o mig termini, és que els productors de cítrics espanyols acaben entrant en pèrdues en no poder competir amb aquests preus.

En aquesta campanya de comercialització 2016/17 han convergit diferents escenaris en el sector dels cítrics, que estan provocant una deterioració greu i preocupant de les transaccions comercials entre llauradors i compradors. El recent Acord d’Associació Econòmica (AAE) de la Unió Europea amb els països del SADC i les seues concessions a les importacions de taronges procedents de Sud-àfrica, l’intent de promoure la comercialització de noves varietats per part dels seus obtentors (alhora compradors) en detriment de les varietats sense royalties i les recents condicions climàtiques adverses està provocant en el camp l’existència de nombroses parcel·les sense recol·lectar per falta de comprador, el lliurament de cítrics sense preu al comerç, etc.

En aquest sentit, tal com ha vingut denunciant públicament LA UNIÓ al llarg dels últims mesos, existeixen encara en els lineals taronges procedents de Sud-àfrica que, sent absolutament legal, provoca una clara competència a les produccions valencianes. A més, la fruita es troba en un pèssim estat després del seu pas per les cambres frigorífiques, per la qual cosa també sol·licita aquesta organització professional agrària una inspecció de qualitat de la fruita.

LA UNIÓ també sol·licita la convocatòria de la Taula de la Cadena Agroalimentària en el nostre àmbit autonòmic, amb la finalitat d’analitzar aquesta situació que en la conjuntura de preus ruïnosos en el camp enfonsa més si cap la totalitat de la campanya.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

10 − set =