25n
25N
25N

La Salut reconstrueix el cor d'un bebé de quatre mesos amb una cardiopatia congènita incompatible amb la vida

La Salut reconstrueix el cor d'un bebé de quatre mesos amb una cardiopatia congènita incompatible amb la vida
28/09/2020 -

La Unitat de Cardiocirurgia Infantil de la Salut de València ha intervingut amb èxit a una xiqueta de quatre mesos que tenia una cardiopatia congènita molt greu, incompatible amb la vida, segons ha informat el centre en un comunicat.

Els pares del bebé, Sonsoles i Jaime, sabien, perquè li ho havien diagnosticat en les revisions de diagnòstic prenatal durant l’embaràs, que la seua filla anava a nàixer amb trisomia 21 i amb una cardiopatia congènita molt greu que afectaria greument la seua vida després del naixement. No obstant això, van decidir seguir avant i continuar amb l’embaràs.

La xicoteta Sonsoles va nàixer fa quatre mesos i, des del primer dia, va mostrar una “gran dificultat respiratòria”. A més, rebutjava les preses, amb la consegüent falta de guany de pes, i suava molt. Segons l’equip de professionals de la Salut, “presentava tots els trets típics de la cardiopatia congènita anomenada canal auriculoventricular (AV) comú complet que, si no es corregia, haguera sigut incompatible amb la vida al cap de pocs mesos”.

RECONSTRUCCIÓ COMPLETA DEL COR

La cirurgia es va realitzar en La Salut amb circulació extracorpòria i hipotèrmia profunda a 25 graus. El cor de la xicoteta va estar parat 45 minuts durant els quals l’equip de cirurgians el van reconstruir completament creant dues aurícules, dos ventricles i dues vàlvules auriculoventriculars. L’equip assegura que és una operació “tremendament delicada en la qual un mal resultat significa la no supervivència del pacient”.

“Les hores que va durar l’operació van ser molt dures perquè la xiqueta solament té quatre mesos; és una cirurgia dura per a un adult, però imagina’t, per a un bebé molt més”, segons ha afirmat Jaime, el pare, qui assegura estar orgullós de la seua filla perquè “ha sigut una lluitadora nata”. “Nosaltres hem estat al seu costat, acompanyant-la, però tot el mèrit és dels metges que són fantàstics, i seu perquè s’ha comportat com una valenta”, ha afegit.

La mare assenyala que el cirurgià ja els va dir en acabar que tot “havia anat fenomenal malgrat ser una operació molt complexa, però ens esperàvem un postoperatori molt més dur. La veritat és que la recuperació ha sigut impressionant i meravellosa”.

Asseguren que han estat molt tranquils a l’hospital i s’han mostrat “encantats tant amb la cirurgia com amb les cures posteriors que han sigut òptims”. “Cada vegada que anàvem a l’UCI Pediàtrica la nostra filla tenia a dos metges damunt, a les infermeres pendents i a més cuidant-la amb molt d’afecte. Ens hem sentit molt compresos i escoltats”, han relatat.

VIDA NORMAL

La filla de Jaime i Sonsoles pesava solament 4,1 quilos malgrat tindre quatre mesos perquè li costava menjar, però ha aguantat “molt bé la cirurgia i ha evolucionat correctament”. Les primeres 12 hores va requerir ventilació assistida, però a les 36 ja va començar a alimentar-se. Hui està ja a la seua casa i, a part de les revisions periòdiques, podrà portar una vida normal.

Segons el centre, la Unitat de Cardiocirurgia Infantil de la Salut és l’única privada existent a la Comunitat Valenciana i la segona a Espanya capaç de tractar i atendre casos d'”alta complexitat” com aquest. La conformen un equip multidisciplinari de cardiòlegs, cirurgians i intensivistes pediàtrics, així com un ampli equip d’infermeres i infermers especialitzades que tenen com a missió oferir un tractament integral quirúrgic de cardiopaties congènites que atén des de nounats a pacients fins a l’adolescència.

La cardiopatia congènita és la malformació congènita aïllada de major incidència a Espanya amb 4.000 casos nous de xiquets/es cada any. Agrupa una sèrie de malalties el patró comú de les quals és l’existència d’una malformació del cor o dels grans vasos sanguinis present des de l’època prenatal fins a la seua resolució. És fonamental la detecció precoç d’aquestes malformacions durant l’embaràs a través del diagnòstic prenatal.

En cas de detectar una anomalia congènita serà necessari fer un seguiment intrauterí del fetus i rebre una atenció específica durant el part. “Hi ha cardiopaties que requereixen ser intervingudes res més nàixer i hi ha unes altres que poden ser operades amb posterioritat, però en massa casos es requerirà cirurgia abans o després”, han assegurat des de l’equip de la Salut.

“El resultat de la intervenció és directament proporcional a l’experiència de l’equip que atenga el pacient. Cal adaptar cada tractament de manera individualitzada i això exigeix un gran domini de les cardiopaties”, han conclòs.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

9 + nou =