La Renda Garantida de Ciutadania va superar, per primera vegada, les 20.000 prestacions en 2016

Guardar

valencia
valencia

El nombre de prestacions de Renda Garantida de Ciutadania ha superat per primera vegada les 20.000, segons ha explicat el secretari autonòmic d'Inclusió i de l'Agència Valenciana de la Igualtat, Alberto Ibáñez, qui ha destacat que, des que es va aprovar la llei, mai s'havia aconseguit aquesta xifra, i ha afegit que açò ha suposat que s'hagen aconseguit els 50.000 destinataris d'aquesta ajuda.

Ibáñez ha realitzat un balanç de la Renda Garantida de Ciutadania del 2016 i ha destacat el "notable impuls" per part de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives a aquesta ajuda i que ha suposat, entre altres millores, "una important disminució de la llista d'espera i el pagament de la totalitat de les prestacions en l'exercici 2016".

El secretari autonòmic d'Igualtat ha recordat que, en arribar a la conselleria, es van trobar amb 13.527 expedients pendents de tramitar, als quals uns mesos després es van sumar 5.697 que estaven pendents de comptabilitzar, la qual cosa va elevar la xifra a 19.224 sol·licituds, "una evidència de la situació d'extraordinària necessitat i que requeria de mesures urgents que desenvolupem durant el passat any", ha explicat.

Aquestes mesures, segons ha subratllat, han permés aconseguir que en 2016 existisquen 50.042 destinataris de la Renda, dels quals 19.947 són titulars i 25.868 són beneficiaris; enfront dels 42.134 destinataris, 16.381 titulars i 19.719 beneficiaris, que existien en el mateix mes del 2015.

Aquestes xifres, ha precisat Ibáñez, suposen un increment de gestió l'any 2016 respecte al 2015 d'un total de 4.048 prestacions més concedides, que impliquen 7.793 destinataris més, dels quals 3.566 són titulars i 4.227 beneficiaris.

Sobre aquest tema, Ibáñez ha volgut agrair al funcionariat "l'esforç i la labor que ha realitzat al llarg del passat any per a poder incloure dins del sistema de renda a més de 20.000 expedients que suposen 50.000 persones destinatàries".

Mesures adoptades

Davant la "caòtica i greu situació" en la resolució de les prestacions de Renda, ha aclarit Ibáñez, "el Govern del Botànic va adoptar mesures importants davant la situació d'emergència social i per a resoldre la situació d'incompliment per part de l'administració de l'abonament de les rendes pendents de pagament i la resolució d'expedients pendents de tramitar, com l'increment del pressupost destinat a Renda Garantida en 2016 respecte al 2015".

No obstant això, al seu judici, millor que l'increment en el pressupost va ser la decisió de considerar la partida de la renda garantiu crèdit ampliable "per a no haver de fer modificacions pressupostàries per a poder seguir pagant aquesta ajuda en funció de les necessitats".

Així, aquesta iniciativa ha permés en 2016 realitzar dos increments pressupostaris destinats a Renda Garantida "amb la finalitat de posar-nos al dia en la gestió dels expedients i agilitar el pagament de les ajudes, i que en termes econòmics ha suposat passar dels 32,12 milions del 2015 als 44.695.106 euros del 2016".

A més, ha continuat Ibáñez, el Consell per a "fer front a la urgent i extraordinària necessitat de posar al dia la gestió dels expedients i agilitar el pagament de les ajudes pel tap heretat de l'anterior Govern, va aprovar el passat mes de juliol un decret llei per a agilitar el procés de tramitació de la Renda Garantida de Ciutadania".

El decret llei estableix, entre altres mesures, que el pla familiar d'inserció que han d'elaborar els serveis socials municipals no siga determinant per a la concessió d'aquestes ajudes, en aquells casos en què els ajuntaments es demoren més de dos mesos en la redacció del pla.

Així mateix, contempla que les direccions territorials depenents de la conselleria siguen considerades centres d'atenció directa, i que els llocs de treball adscrits a la tramitació de la Renda Garantida de Ciutadania tinguen la consideració de llocs d'atenció directa o cobertura prioritària susceptibles de substitució en el cas que es produïsca una baixa o una vacant.

També el passat any, ha incidit el secretari autonòmic, es va escometre una millora i actualització de l'aplicació informàtica de la Renda, "amb la implementació d'un conjunt de canvis que han possibilitat un increment en la productivitat i de la qualitat del treball realitzat per les direccions territorials", i també s'ha aconseguit optimitzar la informació estadística, "incorporant eines per a un coneixement més lògic i veraç de les dades de les prestacions", ha matisat.

Nova Llei de Renda valenciana d'Inclusió

Paral·lelament, Alberto Ibáñez ha al·ludit a la nova llei de Renda Valenciana d'Inclusió, l'esborrany de la qual d'avantprojecte va ser presentat per la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, i la prestació de les quals substituirà a la renda garantida de ciutadania, "per a dignificar la vida de les persones i els permeta inserir-se".

La nova llei permetrà, segons ha explicat Ibáñez, que aquesta ajuda tinga "caràcter indefinit, quan la situació de la persona que la sol·licite que es mantinga en el temps" i, al mateix temps, ampliarà els requisits per a poder demandar-la.

Entre les millorances que aportarà la nova normativa, Ibáñez ha destacat la flexibilització dels requisits, per la qual cosa "arribarà a més persones". De fet, ha assenyalat, serà necessari solament un any d'empadronament, enfront dels 24 mesos actuals, i s'exigirà únicament la residència efectiva a la Comunitat Valenciana per a tenir dret a aquesta. D'altra banda, s'àmplia l'edat per a poder sol·licitar-la als 18 anys alhora que s'elimina el límit d'edat per a percebre-la, quan ara era sol per a persones d'entre 25 i 65 anys.

Cal recordar també que l'import d'aquesta serà de 531 euros en el cas d'un titular, enfront dels 385 actuals, tant en els casos en què la persona no necessite un itinerari d'inserció o d'acompanyament com en els quals sí que ho requerisca, i en aquest últim cas, si el sol·licitant renuncia voluntàriament a realitzar-ho mantindrà l'ajuda, però es reduirà fins als 266 euros.

Augment del pressupost per a 2017

D'altra banda, el secretari autonòmic d'Igualtat ha destacat que la conselleria ha incrementat el pressupost per a la Renda garantida per a enguany 2017 fins a aconseguir els 52,1 milions d'euros, pressupost que, segons ha manifestat, anirà directament als ajuntaments amb l'objectiu de recuperar els serveis socials municipals, "com una vertadera atenció de proximitat", a través de la contractació de nou personal que permeta la constitució d'equips base multidisciplinaris.

Destacats