25n
25N
25N

La Regidoria de Benestar Animal realitza el primer centenar d’esterilitzacions felines

Mig centenar de persones ja disposen del seu carnet com a col·laboradores

La Regidoria de Benestar Animal realitza el primer centenar d’esterilitzacions felines
12/11/2016 -

La regidora de Benestar Animal, Glòria Tello, ha fet un balanç positiu del grau d’execució del Pla d’Esterilització Felina (PEF) inclòs al Pla Colonial Felí que va presentar el mes de juny passat, amb què l’Ajuntament pretén augmentar el control i el benestar de la comunitat felina que habita a la nostra ciutat i atorgar a les persones col·laboradores que s’encarreguen de les colònies tots els dies el reconeixement que els correspon com a responsables d’elles. Ja en són més d’un centenar les gates esterilitzades en les darreres setmanes i la previsió passa per esterilitzar-ne un centenar més abans que acabe l’any. 

Tello ha explicat que segons dades de la coordinadora del PEF de l’entitat gestora del centre d’acollida d’animals, Modepran, les gates esterilitzades provenen de fins a 17 colònies felines diferents de la ciutat de València. A més, ha destacat que “per primera vegada les persones que col·laboren per controlar i cuidar les colònies felines de la nostra ciutat són reconegudes per l’Ajuntament. De fet, ja hem repartit 50 carnets que acrediten la funció de les persones que els han rebut com a persones compromeses amb el benestar dels gats i les gates que viuen a la nostra ciutat”. Les persones que han rebut ja estos carnets controlen unes 35 colònies felines de la ciutat.

Com és conegut, una de les ferramentes que la Regidoria de Benestar Animal ha considerat necessària i ha implantat és la d’eixe carnet de persona col·laboradora. Segons Tello, “portem molts anys en què l’únic treball que s’ha fet en benefici de les colònies de gats de carrer l’han fet les persones col·laboradores, que s’han dedicat plenament a cuidar i mantenir els felins que comparteixen ciutat amb nosaltres. L’anterior administració va redactar un Pla Colonial Felí que mai va posar en marxa i el deixà oblidat a un calaix i que nosaltres, només arribar, hem refet i adequat a les necessitats actuals i l’hem posat en marxa immediatament. És un pla que volem que reconega també el treball i dedicació dels col·laboradors i que, precisament per eixa raó i per regularitzar la  seua tasca davant els veïns i veïnes i autoritats com les forces de seguretat, els estem atorgant eixos carnets que els identifica com a responsables d’eixes colònies. A més, des de la Regidoria de Benestar Animal hem intervingut perquè no se sancione a cap persona col·laboradora en l’exercici de les seues tasques com a cuidadores de les colònies felines”.

Segons el protocol d’actuació establert per la Regidora de Benestar Animal per dur a terme el PEF hi ha tres parts fonamentals que hi intervenen: les persones col·laboradores encarregades de les colònies, en primer terme; a continuació, l’entitat gestora amb què l’Ajuntament signà un conveni, Modepran, i, finalment, el Col·legi Oficial de Veterinaris, l’acord amb els quals és el precursor del desenvolupament del PEF, en última instància, en 12 clíniques repartides per tota la ciutat. Este treball conjunt amb els veterinaris de la ciutat és fruit de la voluntat de l’Ajuntament de dotar el pla de les màximes garanties i professionalitat possibles. “El benestar animal a la nostra ciutat en l’actualitat ja no compta només amb les persones col·laboradores, com ocorria fins el darrer canvi de mandat al consistori, sinó que hi ha unes ferramentes de l’administració i una voluntat política ferma perquè siga una realitat. Volem fer les coses bé i que la qualitat de vida dels felins estiga garantida de forma permanent. Per això el Govern de la Nau va crear la Regidoria de Benestar Animal i per això hem elaborat i desenvolupat el Pla Colonial Felí i el PEF de la mà dels professionals millor qualificats per fer-ho”, ha destacat Tello.

Modepran, per la seua banda, mitjançant el seu equip de rescat, està realitzant un gran nombre d’intervencions, tant a les colònies felines controlades  com en aquelles que no ho estan, en les quals existeix algun perill, i en colònies que es troben en zones privades com ara negocis, comunitats de veïns i veïnes, etc. La persona coordinadora de l’entitat gestora Modepran, Inma Ortuño, s’encarrega de capturar les gates de les colònies, portar-les a les clíniques i tornar-les una vegada ha finalitzat el procés d’esterilització. “Volem agrair el paper fonamental que tant els professionals veterinaris com el personal de Modepran estan realitzant per dur a terme el Pla Colonial Felí i el PEF. Juntament amb les persones que col·laboren en el dia a dia de les colònies felines de la nostra ciutat són fonamentals perquè els plans dissenyats des de la Regidoria per millorar l’estat de les colònies es porte a terme de forma òptima”, ha indicat Tello. “És molt important que l’Ajuntament, per primera vegada, es preocupe per estes colònies i ho demostrem, per exemple, amb la creació del primer cens de tots els gats que integren les diverses colònies de la ciutat”, ha afegit la regidora.

El pressupost per al PEF enguany ha sigut de 21.683,20 euros i “tindrà continuïtat en 2017”, segons ha explicat la regidora, qui ha destacat també la instal·lació d’un nou quiròfan al centre d’acollida de Benimàmet, el que permetrà que Modepran també puga fer esterilitzacions en eixe centre.

Tello també s’ha referit a la situació d’algunes colònies felines de la ciutat per destacar la gestió municipal realitzada. Com a exemple, ha indicat que des de la Regidoria ja s’han fet contactes amb el propietari del solar on hi ha la colònia de Russafa: “ens ha assegurat que a dia de hui la venda dels terrenys no és imminent, sinó que almenys tardarà uns tres mesos, i ja tenim un altre solar que servirà de lloc d’acollida transitòria fins que trobem un enclavament permanent per a eixa colònia i qualsevol altra que es puga trobar en perill en un moment donat”. A més, ha destacat “l’actitud dialogant permanent que es troba en la Regidoria tota aquella persona o col·lectiu que arriben amb interés per treballar pel bé dels animals” i ha advertit que “qui en lloc de mirar pels animals ho faça des d’actituds interessades o estratègies partidistes no em trobaran. Hi ha qui preferix crear alarmes i forçar rèdits polítics a costa dels animals. Al meu parer, el benestar dels animals hauria de trobar-se per damunt d’interessos partidistes perquè per a mi els animals no són un arma política. La nostra responsabilitat està molt per damunt d’això”.

Per altra part, donat que el PEF és un projecte que s’allargarà els anys vinents, s’està organitzant des de la Regidoria de Benestar Animal una sessió d’avaluació amb totes les persones implicades que permeta posar en comú els primers mesos de funcionament per poder perfeccionar l’engranatge de cara a properes intervencions. Al respecte, Tello ha declarat que pretén dur a terme “sessions periòdiques amb les persones col·laboradores, l’entitat Modepran i el Col·legi Oficial de Veterinaris de València, que permeten perfeccionar el funcionament del Pla d’Esterilització Felí i fer d’ell una ferramenta perfecta perquè els gats de la ciutat de València, tan necessaris per tenir una ciutat saludable, tinguen les millors condicions de vida possibles”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × dos =