25n
25N
25N

La xarxa de Centres Dona 24 hores atén a 1.023 dones en el primer semestre de 2016

15/08/2016 -

Sis de cada deu dones de les 1.023 víctimes de violència de gènere ateses durant el primer semestre del 2016 en la xarxa de Centres Dona 24H (CM24H) de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives han interposat denúncia i un 47,2% ha sol·licitat ordre de protecció.

A més de les 1.023 dones víctimes de violència de gènere que van ser ateses per primera vegada en els centres de València, Castelló, Alacant i Dénia, han sigut també ateses en aquest període 1.349 dones que portaven seguiment d’anys anteriors i 268 dones més, sobre les quals s’han représ els seus expedients.

Per al secretari autonòmic d’Inclusió i de l’Agència Valenciana de la Igualtat, Alberto Ibáñez, el balanç de la Xarxa de Centres Dona 24 hores de la Comunitat Valenciana relatiu al primer semestre d’enguany, evidència que, actualment, “si ben 1.023 dones han estat ateses de forma directa, existeix una realitat i és que al telèfon gratuït d’atenció a víctimes van cridar 17.127 dones”.

En aquest sentit, Ibáñez ha explicat que la Conselleria actualment està engegant una nova Xarxa d’Atenció a Dones Víctimes de Violència de Gènere que supose “tant l’ampliació de l’atenció directa com la desvictimització de les dones”. Aquest procés, ha comentat, està en aquests moments en període d’al·legacions.

Una de les funcions principals d’aquesta nova xarxa, tal com ha explicat el secretari autonòmic, serà la d’acostar aquests recursos a les dones, visualitzar-los i crear un dispositiu per a millorar l’atenció i que puga arribar a la totalitat de les dones i els seus fills que ara com ara pateixen violència masclista”.

En aqueix sentit, Alberto Ibáñez considera necessari “interpel·lar a la societat i posar els mecanismes de recuperació integral d’aquestes dones que han sigut durament colpejades no solament per una violència física, sinó per una violència psicològica i d’aïllament social”.

Tipus de maltractament

Segons ha assenyalat el secretari autonòmic d’Igualtat, la problemàtica més freqüent detectada en aquest període ha sigut la del maltractament físic i psíquic, amb un total de 666 casos de dones, la qual cosa suposa el 65%. El balanç dels CM24H reflecteix que el segon problema més atés va ser el relatiu als maltractaments psíquics, amb 318 dones (31%).

Respecte als casos relacionats amb violència sexual, es va atendre a un total de 38 dones, la qual cosa representa el 3,7%. Per agressió sexual, van acudir als centres 17 dones; per abusos sexuals, 13; i per assetjament sexual laboral, 8. També es va atendre a una dona víctima de tracta de dones amb finalitats d’explotació sexual, fet que ha sigut denunciat.

 

95 telefonadoes diàries al 900.58.08.88

Paral·lelament, durant el semestre, el Servei d’Atenció Telefònica Gratuïta 900.58.08.88 ha atés una mitjana de 95 telefonades diàries, i en xifres, un total de 17.127 telefonades, procedents de València i la seua província el 47,5 % d’elles (8.138 telefonades).

Un 70,7% de les telefonades són realitzades per les mateixes dones víctimes i 1.474 dones es van posar en contacte per primera vegada per a exposar la problemàtica de la qual són objecte. D’aquestes el 49,7% van realitzar consultes relatives a maltractaments físics i psíquics i el 48,8% a maltractaments psíquics.

Altres atencions

En el mateix període en els CM24H s’han realitzat 46 tallers en els quals han participat 250 dones, sobre diversos temes com l’autoestima, l’assertivitat i habilitats socials, les relacions de parella saludables, i cerca activa d’ocupació.

Així mateix, s’han portat 76 actuacions de prevenció, amb una participació d’un total 1.964 assistents. També s’ha ajudat 362 dones en matèria d’inserció sociolaboral, de les quals 113 han trobat treball.

De la mateixa manera en els CM24H s’han realitzat tallers psicoeducatius per a fills i filles de dones ateses.

 

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tretze + 20 =