La programació del Consorci de Museus i el Centre del Carme serà triada majoritàriament per concurs públic

Guardar

Consorci de Museus y el Centre del Carme
Consorci de Museus y el Centre del Carme

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha acompanyat aquest dimecres el director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, en la presentació del seu projecte per a la institució museística.

El nou director, que va accedir al càrrec per concurs públic de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, ha mantingut una trobada amb els mitjans de comunicació per a explicar el projecte amb què es va presentar i el motiu pel qual va ser triat: 'Recolzar el present per a construir el futur'.

En la presentació, la directora general de Cultura i Patrimoni ha mostrat plena confiança en la gestió de José Luis Pérez Pont al capdavant del Consorci de Museus "no sols perquè el seu projecte resultara el guanyador en el concurs públic per a sumir aqueix càrrec, sinó pel seu tarannà i la seua facilitat per a tendir ponts entre les institucions d'aquesta comunitat autònoma i també amb la resta d'Espanya, que al cap i a la fi beneficien la societat valenciana en general". Carmen Amoraga ha destacat del projecte de Pérez Pont "el respecte als creadors i creadores, especialment al procés de creació perquè una obra d'art requereix d'un procés que moltes vegades es deixa de costat".

En la seua intervenció, José Luis Pérez Pont ha anat desgranant cadascuna de les línies d'actuació previstes. En primer lloc, fomentar la investigació, creació i formació artística en la xarxa del Consorci de Museus i l'establiment de relacions amb centres de referència a l'Estat espanyol.

En aquest sentit, ha recordat que "la major part de la programació de la institució museística serà triada per concurs públic. En aquests cinc mesos que porte al capdavant de la institució han eixit ja tres d'aquestes convocatòries entre les quals figura 'Escletxes', pensada específicament per al suport a la investigació i a la creació".

El director del Consorci ha anunciat, així mateix, que "treballem en la redacció d'altres cinc que es publicaran en breu: Altaveu (convocatòria per a projectes d'inclusió i cohesió social); convocatòria de producció artística inclusiva; de projectes per a relectures de gènere; de producció artística en entorns educatius, i convocatòria de revisió de trajectòries artístiques".

"Aquestes convocatòries són el millor resum que es pot fer del meu projecte i de la nova imatge que volem donar a la institució sota els principis d'igualtat d'oportunitats i de gènere, participació, professionalització, especialització, accés, comunicació, educació i interacció".

Pérez Pont ha reiterat que "un xicotet percentatge de la programació s'ha reservat per a col·laboracions amb altres institucions o centres d'art" i ha anunciat que "el pròxim mes d'octubre celebrarem una exposició en col·laboració amb Es Baluard Museu d'Art Modern i Contemporani de Palma en Mallorca i estem en conversacions amb el Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofía de Madrid, el Museu d'Art Contemporani de Castella i Lleó (MUSAC), Laboral Centre d'Art i Creació Industrial de Gijón per a tancar acords de col·laboració amb vista a l'any que ve".

Una altra de les línies d'actuació que ja estan en marxa passa per promoure el Consorci com a nexe dels diferents centres museístics i expositius. Així, s'han activat per primera vegada les relacions entre els tres museus de Belles Arts de Castelló, Alacant i València, que ja tenen projectes comuns en marxa i s'han recuperat les relacions amb l'Ajuntament de València per a la seua participació activa en el Consorci de Museus.

En el seu projecte, Pérez Pont preveu també la democratització i captació de nous públics, així com l'establiment de sinergies amb la societat civil per al foment de l'art i la cultura. Per a això s'està treballant en la convocatòria 'Altavoz' i en una altra de producció artística inclusiva.

Entre altres novetats, el projecte de Pérez Pont proposa la internacionalització de la institució mitjançant la consolidació de xarxes de treball i intercanvi d'acord amb el Pla d'Acció Cultural Exterior (PACE) i estretint relacions i establint acords o fórmules de col·laboració amb les institucions o estaments d'àmbit nacional dedicats a l'acció cultural a l'exterior.

El director del Consorci de Museus ha informat que "ja he mantingut reunions amb el Ministeri de Cultura i amb Acció Cultural Espanyola (AC/E) amb la qual estem treballant en diverses exposicions que vindran a la Comunitat (la més pròxima, TAPAS, s'inaugurarà aquest mes d'octubre)".

"A més, hem estat presents en el Pla d'internacionalització de les indústries culturals i creatives valencianes (inclòs dins del Programa FesCultura de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport)", explica Pérez Pont, qui ha dedicat també una menció especial al tema de la igualtat (democratització de l'accés, igualtat lingüística, de gènere i LGTB).

"Amb la convocatòria dedicada a relectures de gènere estem promovent una revisió de la història de l'art construïda des del punt de vista masculí. A més, ja hem obert les portes del Centre del Carme a col·lectius com a Lambda amb els quals aquest dijous inaugurem l'exposició del seu 30 aniversari".

En el seu projecte per al Consorci de Museus es preveu també la creació d'una unitat d'educació artística en dos àmbits: destinat al públic general i escolar i destinat al públic especialitzat en educació artística (professionals del món de la cultura). A més de la convocatòria que eixirà específica per a això, cal destacar que, a partir d'aquest moment, aquesta unitat no se circumscriurà només al Centre del Carme, sinó que s'establiran col·laboracions amb els museus d'Alacant i Castelló per a realitzar accions conjuntes.

Finalment, la cerca de recursos propis serà una altra de les seues principals línies d'actuació mitjançant el lloguer dels espais, la consecució de fons europeus, donacions de socis o cercles d'amics, la fórmula de les coproduccions o el patrocini d'exposicions concretes. En aquest sentit, s'ha establit el contacte i mantingut reunions per a la cerca de patrocinis amb set entitats tant empreses privades com entitats bancàries de les quals pròximament veurem ja resultats concrets.

Centre del Carme

El projecte per al Centre del Carme preveu la seua transformació en un espai dedicat als artistes emergents i a la investigació, creació i formació artística.

El nou Centre del Carme Cultura Contemporània donarà cabuda a un ampli ventall de llenguatges i pràctiques artístiques: dansa experimental, microteatre, performance, cine, músiques, disseny, edició, llibres… etc., però també altres branques de les arts i del pensament com ara sociologia, arquitectura, economia, dret, urbanisme i medicina.

Pérez Pont ha explicat que "el Centre del Carme serà l'epicentre de la cultura viva, la qual encara no pot estudiar-se en els llibres perquè està succeint en aquest instant".

Entre altres novetats, el projecte preveu la creació d'una xicoteta cafeteria i d'una botiga-llibreria que, a més de publicacions i marxandatge, comptarà amb articles dissenyats per jóvens creadors. El seu emplaçament serà previsiblement en la primera part de la sala temporal 1 amb entrada des del claustre gòtic.

La sala temporal 1 acollirà les exposicions resultants de la convocatòria '365 dies'; i la sala temporal 2 es dividirà en dos per a acollir les propostes que vinguen de les convocatòries 'Excletxes' i 'V.O'.; les sales Goerlich i Ferreres es dedicaran a la revisió de trajectòries artístiques, també per concurs públic; la sala Contraforts acollirà les propostes d'Altavoz d'inclusió social; i la sala Dormitori es destinarà a la videocreació, la fotografia o instal·lacions multimèdia i es reservarà també per a col·laboracions amb altres institucions i centres d'art de referència a l'Estat espanyol.

En aquest sentit, Pérez Pont ha anunciat que "per al febrer de 2017 estem treballant en una exposició que acollirà els fons de la col·lecció CAM depositats al MACA".

Arxivat a:

Destacats