25n
25N
25N

Sergi Ruiz: "La pandèmia ha ajornat algunes qüestions importants per a Foios i les ha posat en ordre diferent, però no hem renunciat a elles"

Parlem amb Sergi Ruiz, alcalde de Foios

Sergi Ruiz: "La pandèmia ha ajornat algunes qüestions importants per a Foios i les ha posat en ordre diferent, però no hem renunciat a elles"

Sergi Ruiz, militant de Compromís, revalidava en 2019 l’alcaldia de Foios amb una àmplia majoria progressista. Hem parlat amb ell per conéixer com han transcorregut aquests mesos i com es presenta el futur dels projectes de la ciutat després de l’arribada de la crisi sanitària.

Fa poc més d’un any encetava la seua segona legislatura a l’alcaldia de Foios. Quin és el balanç d’aquest temps?

Els 4 anys de l’anterior legislatura han sigut molt positius, tant des del punt de vista de la gestió, com des del punt de vista del mateix govern, per l’equilibri i la relació entre socis i per la percepció de la població. Creiem que ha estat una legislatura molt profitosa i la intenció era reprendre-la amb les mateixes ganes i la mateixa il·lusió. A l’anterior legislatura els projectes van servir per a posar en ordre els comptes municipals, per la situació de fallida que tenia l’Ajuntament en el 2015. Tot això s’ha adreçat i aquests 4 anys es presentaven molt optimistes, però clarament la Covid-19 ens ha trencat l’esquema i ens ha fet renunciar temporalment a alguns aspectes. M’agradaria també destacar la relació estreta de col·laboració que s’ha encetat en aquest temps amb Albalat dels Sorells i Meliana, que ens ha portat a presentar-nos a projectes per a optar a fons europeus, i encara que no vam resultar elegits, l’estratègia que vam presentar a Europa ens està servint de full de ruta de les nostres accions i inversions. Aquesta col·laboració entre pobles és inèdita o, almenys, no massa usual. Entre els serveis implantats, també cal fer especial menció al ban al Whatsapp, un dels serveis més valorats, en el que participen 3.300 persones, un rècord en relació amb la població de Foios que dona una bona mesura de la utilitat que la ciutadania li reconeix.

“En el tema dels accessos hem portat al poble una revolució. En 2015 Foios tenia els pitjors accessos i els més perillosos de la zona. Eren complicats i feien difícil la circulació en el poble. Hui en dia, pràcticament els hem renovat o estem en procés de renovació i millora de tots els accessos”

Foios té en marxa diverses infraestructures importants per al municipi. S’han vist afectades per la pandèmia?

Les grans ambicions no van a veure’s influïdes per la situació de la Covid-19, únicament s’ajornen. Els plantejaments que teníem continuem tenint-los, però la situació de crisi sanitària està suposant-nos molts esforços econòmics i humans. Tenim una responsabilitat per atendre situacions prioritàries però alguns plantejaments no s’han ajornat, com el tema de la mobilitat amb les entrades al municipi per traure el trànsit del centre del poble i fer-lo circular en l’exterior, que s’està realitzant actualment.

Una de les grans inversions en marxa respon al pla “Edificant”, amb la reforma d’un centre educatiu i la construcció d’un nou.

Ens responsabilitzem de la gestió i millora dels nostres centres educatius. Ja s’ha fet una intervenció en el CEIP Rei en Jaume, un dels dos col·legis que tenim, de 700.000 euros. Tenim compromesa l’altra inversió en l’altre col·legi nou amb una inversió de 6,4 milions d’euros, una xifra que no s’havia sentit mai en el municipi. La col·laboració entre l’Ajuntament i la Conselleria no s’ha ajornat amb la pandèmia. És cert que s’ha retardat un poc, però una vegada s’han atés les urgències, els tràmits que teníem pendents de la delegació de competències els assumirem en el mes de novembre i immediatament traurem la licitació del projecte d’execució del col·legi. A finals del 2021, sent optimistes, es podria iniciar la licitació de les obres i en el 2022 començar la construcció.

Un altre projecte important en Foios, pel que respecta a infraestructures, és la construcció del nou Ajuntament.

Després dels retards inicials, ja que es volia fer només una reforma, l’Ajuntament portarà a terme l’execució d’una obra molt important. En 2018 vam comprar la casa del costat i actualment estem en el concurs d’idees, que conclourà el 7 de desembre. Els despatxos poden presentar els seus projectes i avantprojectes. Volem saber quina és la millor solució per a una necessitat d’un Ajuntament que s’ha quedat xicotet i antic per als nous usos i necessitats dels municipis. Ha de representar el que hui en dia és un Consistori: un edifici i unes instal·lacions obertes a la ciutadania. Necessitem un edifici en sintonia amb els nous temps.

Com valora el canvi que s’han produït en els accessos de Foios?

En el tema dels accessos hem portat al poble una revolució. En 2015 Foios tenia els pitjors accessos i els més perillosos de la zona. Eren complicats i feien difícil la circulació en el poble. Hui en dia, pràcticament els hem renovat o estem en procés de renovació i millora de tots els accessos. En l’avinguda d’Hugo Bacharach hi havia cases en ruïna i les assolarem i integrarem l’entorn d’eixa entrada, que és la principal del municipi. A l’entrada pel camí de la Lloma vam obrir la ronda i connectarem els dos trossos que estaven per connectar. També vam asfaltar el camí de la Mar. En l’entrada pel camí de la Creu, la Conselleria està fent una intervenció d’1,1 milions d’euros, i això permetrà canviar una entrada que era un desastre per altra que facilitarà pegar-li la volta al poble. Totes les entrades han sofert un procés de transformació i canvi que necessitava Foios i nosaltres ho hem aconseguit en tan sols 5 anys.

Una transformació que no només s’ha produït en els accessos. Els comptes de l’Ajuntament també s’han vist millorats.

Foios té una estructura d’ingressos d’un poble mitjà i no té ingressos extraordinaris. No tenim grans indústries ni grans polígons. Tenim polígons mitjans que donen les possibilitats que donen. La situació de Foios en el 2015 era de fallida, amb un deute de 4,5 milions d’euros, que suposava el 107% del pressupost municipal. Actualment estem entorn del 20% i això ho hem aconseguit en una legislatura. Açò ens ha permés baixar molt l’amortització de deute i alliberar recursos que hem pogut destinar en els últims anys a totes les inversions que estan portant-se a terme. Cal recordar que Foios no té una estructura d’ingressos elevada però tenim una pressió fiscal de les més baixes de la comarca. Tenim de mitja un 20% menys per ingressos per IBI que ajuntaments del voltant. Això són possibilitats que Foios no té i, malgrat açò, hem aconseguit baixar el deute i fer inversions.

Com s’ha aconseguit reordenar aquest deute en sols quatre anys i sense apujar els impostos?

Hem hagut d’ordenar molt els recursos i no gastar massa. Això s’ha fet en gran part per tindre els salaris baixos dels funcionaris bàsics i del personal de l’Ajuntament. En 2 anys ho hem regularitzat creant nous llocs de treball. Però hem tornat el deute i hem equilibrat els pressupostos sent ordenats, no hem fet res que no s’haguera d’haver fet. El que passa és que els governants anteriors no ho feien.

“La situació de Foios en el 2015 era de fallida, amb un deute de 4,5 milions d’euros, que suposava el 107% del pressupost municipal. Actualment estem entorn del 20% i això ho hem aconseguit en una legislatura”

Com s’està vivint la crisi sanitària en Foios?

La situació és molt semblant a la resta dels pobles del voltant de València. L’àrea metropolitana fa que els índexs d’incidència de la malaltia siguen superiors a altres poblacions que puguen estar més aïllades o en comarques més aïllades. En això som com la resta de pobles de la zona. No hem tingut una incidència elevada. De fet, actualment tenim una incidència que és la meitat que la del nostre entorn. La nostra estructura de poble no fa que puguem implementar mitjans específics per a lluitar contra la pandèmia. Eixos mitjans específics estan en mans de les grans administracions, de la Generalitat i de l’Estat. Nosaltres estem capejant la incidència de la malaltia de la millor manera possible però açò pot canviar en qualsevol moment i probablement l’evolució anirà a pitjor, perquè el pitjor de l’hivern està per davant. Mentre que no hi haja una vacuna la cosa està lluny de normalitzar-se. Hem de ser responsables i molt prudents. L’Ajuntament en allò que puga actuar ho seguirà fent.

En què ha actuat ja?

Hem procedit regularment a la neteja d’espais públics cosa que seguirem fent. La importància d’eixa qüestió s’ha posat molt en dubte perquè al principi s’entenia que el contagi es produïa en tocar superfícies que havia tocat un positiu. Ara se sap que la incidència està més prop dels aerosols, en espais tancats i poc ventilats, amb molta gent. En eixos llocs és on s’ha de fer especial insistència, perquè la gent no s’aglomere. En espais oberts és difícil que es produïsca un contagi. El millor exemple d’açò és la piscina municipal. Aquest estiu vam apostar per obrir la piscina, encara que ens suposava una gran despesa per reduir l’aforament i molts municipis no les van obrir. Ha estat un estiu on la gent s’ha quedat al poble i vam pensar que era una qüestió que devíem mantenir. En la piscina no es va produir cap contagi perquè es tractava d’una activitat a l’exterior i al sol.

Quines mesures econòmiques s’han dut endavant?

En matèria de serveis socials, hem estat molt pendents de l’increment de les persones que podien quedar-se fora d’un circuit d’assistència. La pandèmia ha destruït molts llocs de treball, molts comerços i tota aquesta gent ha hagut d’anar a l’atur. Hi ha altra gent que s’ha quedat fora del sistema i l’Ajuntament els ha atés a tots i totes. Els serveis socials han tingut una pressió que nosaltres hem volgut cobrir amb la creació de diverses ajudes amb una partida de 100.000 euros per a comerços. També hem destinat 15.000-20.000 euros per a altres cobertures.

“La pandèmia ha destruït molts llocs de treball, molts comerços i tota aquesta gent ha hagut d’anar a l’atur. Hi ha altra gent que s’ha quedat fora del sistema i l’Ajuntament els ha atés a tots i totes”

Les ajudes es veuran projectades en el proper pressupost?

Les ajudes les vam traure en juliol, però en tràmit de legislació les ajudes s’han de traslladar al pressupost que ja estem elaborant per a posar-les en marxa immediatament. La mateixa associació de comerciants va fer al·legacions i enteníem que eren raonables. Això ha suposat un retard en la implementació de les ajudes. Eixes ajudes en els pròxims dos o tres mesos estaran a l’abast de tota la gent que estiga dins de les causes objectives.

Què destacaria dels comptes municipals que s’aprovaran aviat?

Com he dit, no hem deixat de ser ambiciosos ni hem deixat de plantejar necessitats que sempre hem cregut que té el municipi. La pandèmia ha ajornat algunes qüestions i les ha posat en ordre diferent, però no hem renunciat a elles. Els pressupostos de 2021 que estem elaborant tenen un apartat d’inversions important de cara a contemplar tots els grans projectes, com completar la circulació millorant l’entrada del camí de la Creu després que Conselleria acabe la seua obra. Tenim entre mans l’adequació d’espais per aconseguir espais polivalents per a les associacions i les necessitats de Foios. En això continuem treballant perquè és la idea que portàvem i que seguim portant.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

divuit − 12 =