La mostra 'Memòries Oblidades' posa cara als valencians del segle XV

Guardar

EDU_16.07.19_Memorias
EDU_16.07.19_Memorias

El Centre del Carme de València acull la mostra 'Memòries Oblidades. Palacios de la memòria' del 19 de juliol al 25 de setembre, amb la qual el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana posa cara als valencians del segle XV.

L'exposició és el resultat del projecte de recerca dirigit per l'acadèmic de Belles arts Arturo Zaragozá, que pretén posar llum sobre elements de l'arquitectura medieval d'extraordinari valor que han passat desapercebuts al llarg de la història.

La mostra ha estat presentada pel director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, acompanyat pel comissari de la mateixa, Arturo Zaragozá, i els fotògrafs Joaquín Bérchez, Mateo Gamón i Carlos Martínez.

L'exposició ofereix un recorregut per l'escultura gòtica valenciana de Nord a Sud de la Comunitat, des de Morella fins a Oriola.

Segons Pérez Pont, "la mostra és el resultat d'un treball de recerca, extens en el temps, ja que sorgeix a través de les successives restauracions realitzades en el patrimoni valencià; laboriós, ja que les peces es troben en llocs de difícil accés com les inaccessibles claus de volta, elevats capitells etc; així com complicat, per tractar-se d'un aspecte de la història de l'art fins al moment poc estudiat".

L'escultura gòtica valenciana és un episodi artístic que ha passat fins ara desapercebut. En realitat, si atenem a l'escassetat de publicacions acadèmiques, sembla com si aquest capítol no hagués existit. Les raons d'aquest oblit han estat diverses. Entre aquestes ha contribuït el peculiar caràcter del patrimoni medieval valencià que, freqüentment, ha quedat ocult per revestiments de l'Edat Moderna. En altres ocasions, el desconeixement es deu a la seva localització en àmbits particulars o militars de no fàcil accés o simplement el desconeixement de la pèrdua, o la molt deficient identificació de les peces.

L'estudi es recolza en les fotografies de Joaquín Bérchez, Mateo Gamón i Carlos Martínez

Segons el director del Consorci de Museus "la seva mirada contemporània, com a arquitectes, com a historiadors i com a fotògrafs, unida als últims avanços tecnològics és el que fa possible que un treball de recerca es converteixi també en obra d'art i pugui ser gaudit, a més de comprès pel públic".

Les fotografies que aquí s'exhibeixen, un total de 58, constitueixen un document gràfic de gran valor tant com a obres d'art en si mateixes com des del punt de vista documental i historicista, ja que mostren, per primera vegada al públic, els rostres dels valencians del segle XV.

'Memòries Oblidades' és una exposició reveladora que ens mostra als valencians d'avui els rostres i mirades dels valencians de fa sis segles i llança llum sobre les seves preocupacions o la seva forma de vida", explica Pérez Pont.

Aquestes escultures, que solien formar part d'importants construccions arquitectòniques i que avui dia encara ho fan, estan formades per rostres de persones reals, alguns fins i tot recognoscibles, com els retrats de Francesc Baldomar o Rodrigo de Borja; uns altres són desconeguts, als quals se sumen peces que han aparegut en magatzems com la verge que podria haver pertangut a aquest antic convent del Carmen.

"Així podem trobar diferents picades d'ullet entre les múltiples històries o curiositats a les quals convida aquesta exposició. Una exposició que ens ajuda a redescobrir el patrimoni de la nostra Comunitat i especialment ens ensenya a mirar, a admirar l'art, a apropar-nos a ell i a gaudir-ho", ha conclòs Pérez Pont.

El comissari de la mostra, per la seva banda, ha matisat que "els rostres d'aquestes escultures ens mostren els sentiments, els afectes i tirades; la seva forma de ser. Són de gran interès els pentinats o vestits que trenquen moltes idees que tenim preconcebudes sobre les gents de l'època. Fins i tot podem parlar de modes: dones vestides de romanes, moda que ve d'orient, les barbes arrissades dels homes…etc".

Per recuperar aquesta memòria s'han realitzat dues campanyes fotogràfiques: aquestes han quedat reflectides als catàlegs 'Memòries Oblidades. Imatges de l'escultura medieval valenciana' l'exposició de la qual va poder veure's en el Real Monestir de Santa María de la Valldigna en 2015 i en el MUCBE de Benicarló, recentment, i 'Memòries Oblidades II, Els palaus de la memòria'. En aquesta exposició es recullen impreses i/o projectades les imatges de tots dos catàlegs.

Moltes d'aquestes imatges són irrepetibles perquè van ser preses aprofitant les bastides de grans restauracions. Així la procedència d'aquests elements podem trobar-la en la Col·legiata de Gandia; el Monestir de Cotalba; la Catedral de València; l'Església Arciprestal de Morella; l'Església Arciprestal de Sant Mateu; i l'Església Santiago Apòstol d'Oriola. Així, al costat de les reproduccions d'aquests elements, s'han col·locat petites imatges dels edificis on es troben per contextualitzar-les.

Origen de la mostra

Segons el comissari, "aquesta exposició/recerca va néixer en una bastida. La va motivar la sorpresa de veure escultures d'altíssima qualitat en llocs que mai aconseguiria la vista. Va prosseguir en els magatzems dels museus, o retornant la llum amb la qual van ser pensades, i situades en origen, moltes imatges".

Reprenent la mirada propera medieval i comptant amb fotògrafs de la màxima excel·lència apareix un episodi en el qual les passions, els afectes, el gest i la mirada de les imatges resulten sorprenentment contemporànies. Les petjades del temps que recullen amb precisió les fotografies, a manera de realitat augmentada, les converteix igualment en una eina imprescindible per a la restauració monumental.

Tècnica nova: glisés

L'exposició és una oportunitat així mateix per mostrar al públic una tècnica nova en el camp de la fotografia artística. Més que fotografies l'exposició es compon de glisés: injeccions de tintes indelebles sobre paper de cotó, que tenen una qualitat superior a la visió normal (com a realitat augmentada) i una durabilitat de 150 anys.

Arxivat a:

Destacats