La Llei del Joc, preparada per a la seua aprovació entre les crítiques de l'oposició

Guardar

juego_valencia
juego_valencia

La futura Llei de regulació del joc i de prevenció de la ludopatia en la Comunitat Valenciana ha passat aquest dimarts el tràmit d'esmenes en comissió i ja està llesta per a la seua previsible aprovació en el ple de Les Corts, encara que ho ha fet entre les crítiques dels grups de l'oposició, que han vist "menyspreat" el seu treball i han qualificat d'"indecents" les formes, en registrar el Botànic una trentena d'esmenes un dia abans del debat.

De fet, la reunió de la comissió ha començat amb la petició del PP de suspendre-la "pel nombre d'esmenes presentades i el seu calat", ja que en haver tingut coneixement d'elles en la vesprada del dilluns no podien decidir el seu vot. Cs ha donat suport a aquesta proposta per a evitar "fer un mal treball" i Vox ha coincidit a reclamar més temps per a estudiar-les.

La Mesa de la comissió, presidida per la 'popular' Eva Ortiz, s'ha reunit i, amb el vot en contra d'aquesta, ha decidit continuar la sessió. Tant de PP --que ha denunciat la vulneració dels seus drets-- com Vox han optat per abandonar-la, mentre Cs s'ha quedat malgrat no estar d'acord amb la decisió.

PSPV, Compromís i Unides Podem han destacat el treball conjunt fins a arribar a les esmenes consensuades i han destacat que amb les seues aportacions a la llei es busca donar resposta a la demanda social que demana regular el sector del joc davant el seu creixement, encara que tenint en compte que és una activitat legal. Han incidit en la ponderació i l'equilibri, i en què es busca "restringir, no prohibir" l'activitat.

Una de les qüestions que havien suscitat debat públic radicava en les màquines escurabutxaques en els establiments d'hostaleria. En el text consensuat, segons ha explicat el portaveu adjunt de Unides Podem, Ferran Martínez, la seua proposta inicial era "traure-les" dels bars però no s'ha arribat fins ací.

Sí que s'ha establit una moratòria de cinc anys durant els quals "no hi haurà noves autoritzacions ni es renovaran les existents", la qual cosa farà caure el número d'aquestes màquines en l'hostaleria. Durant eixe període el Consell haurà d'elaborar un estudi sobre l'impacte d'aquestes màquines en la societat que permeta adoptar mesures posteriors.

A més, segons ha incidit la diputada de Compromís Graciela Ferrer, s'estableix un sistema d'activació i desactivació per a aquestes màquines, que haurà d'estar llest en un termini d'un any des de l'entrada en vigor de la llei.

Es planteja, així mateix, l'eliminació progressiva de les màquines auxiliars d'apostes a mesura que vagen acabant les llicències, i s'incorpora un títol nou en la norma sobre mesures de prevenció del joc patològic que van des de la formació fins a la promoció de l'oci alternatiu, unitats d'atenció a afectats per ludopatia i una estratègia específica integral per a la prevenció del joc patològic.

El socialista José Muñoz ha explicat que es manté per a salons de joc i les cases d'aposta la distància mínima de 850 metres respecte a centres escolars --precisant que seran lineals i no radials-- que no s'aplicarà a casinos i bingos.

En el primer cas, perquè "el model de negoci no és el mateix, els grans consumidors són turistes estrangers" i tenen serveis d'admissió "molt potents", i en el cas dels bingos "és un negoci que va en decreixement i els mateixos consumidors faran que es regule de manera natural".

També ha indicat respecte a les màquines escurabutxaques que Unides Podem "tenia les expectatives més altes" però "hi havia un sector fonamental que va fer unes reclamacions i consells" i era necessari conciliar les postures en pro també del desenvolupament d'aquests negocis, encara que tenint en compte que això "és un plus".

Respecte a la publicitat, la llei restringeix la de les cases d'apostes i incentivarà amb beneficis fiscals i ajudes a mitjans de comunicació, clubs esportius i associacions que facen campanyes contra la ludopatia.

PP: "INDECÈNCIA PARLAMENTÀRIA"

Per part seua, el 'popular' Rubén Ibáñez ha denunciat la "indecència parlamentària" dels grups que sustenten al Consell i ha criticat el canvi de postura de PSPV, Compromís i Podem: "Fa un mes i una setmana els grups del Botànic van presentar les seues esmenes i hui han canviat radicalment de parer i presenten unes altres".

"El Consell del Botànic va decidir donar l'esquena als ciutadans, als consumidors i usuaris i a les empreses del sector perquè va decidir no regular res i va dir que eren els grups parlamentaris els que ho havien de regular. I hui estem igual", ha manifestat.

Al seu judici, les màquines escurabutxaques "són les grans beneficiades d'aquest canvi" perquè "fa uns dies eren dolentes i ara els donen la benvinguda, i els grups del Botànic han d'explicar per què, com és possible que el que rebutjaven fa un mes ara els semble bé".

CS: "menyspreu A l'OPOSICIÓ"

Ruth Merino (Cs) ha criticat "el comportament i la utilització que han fet de la normativa, totalment lamentable, a més d'un menyspreu a l'oposició". "Volen que siguem constructius, que aportem i consensuem, però ens sembla que és tot només de boca, la impressió és que està tot pactat i damunt posen pegues i impediments perquè no puguem veure les coses fins a l'últim moment", ha incidit.

"El menyspreu a l'oposició és totalment manifest", ha insistit la diputada, que ha indicat que aquesta ha sigut la vegada que ha vist "més inútil" el seu treball. A més, ha assenyalat que encara que diguen que no, aquesta llei "prohibirà" més que restringir i ha apuntat que generarà "un nou problema, les apostes il·legals".

Destacats