caixa popular

La legislatura acabarà sense llistes d'espera

A pesar que queda molt treball, des de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives s’assegura que li complirà el termini de sis mesos

La legislatura acabarà sense llistes d'espera

Sense llistes d’espera, eixe és l’objectiu per a la present legislatura marcat des de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives que dirigeix Mónica Oltra. La vicepresidenta del Consell ha fet balanç dels dos anys de treball en el sistema d’atenció a la dependència, en ells, un total de 58.219 persones han sigut ateses pel que, segons ha explicat Oltra, “el balanç dels dos primers anys de legislatura són molt positius, encara que queda molt per fer. De fet, s’ha rebaixat la llista d’espera de 45.000 a 27.905 persones i hem arribat a resoldre expedients de 2007. Esperem que en finalitzar la legislatura no existisquen llista d’espera més enllà dels terminis marcats per la llei per a la resolució dels expedients, és a dir, uns sis mesos”.

Mentre repassava les dades assolides i els comparava amb les xifres de passades legislatures, la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives posava l’accent en la millorança del sistema d’atenció a la dependència. “Esta millorança en el sistema d’atenció a la dependència és el resultat del pla d’impuls per a la resolució d’expedients dissenyat per la Conselleria a principis de 2016. Estes estan començant a donar els seus fruits i ens acosten al repte que ens vam proposar a l’inici de legislatura de resoldre 1.200 expedients al mes per a poder acabar amb el tap heretat de l’antic govern de 45.000 persones pendents d’entrar en el sistema”.

De fet, en estos moments, la mitjana d’incorporació és de “més de 40 persones al dia” el que ha suposat que “des de l’inici de la legislatura hi haja un total de 30.425 nous beneficiaris”, assenyalava Oltra, qui indicava que “en 2015 es van resoldre una mitjana d’1.087 expedients al mes en el govern del Botànic, mentre que en 2016 van ser 1.300 i de gener a juliol d’enguany van sumar una mitjana mensual d’1.182. De manera global, hi ha 30.425 nous beneficiaris incorporats des de l’1 de juliol de 2015 al sistema d’atenció a la dependència (6.525 corresponen a l’exercici de 2015, 15.620 al 2016 i 8.280 als set primers mesos de 2017).

 

Contratemps

Amb els resultats que s’estan obtenint, des de la Conselleria han detectat que cada dia hi ha més gent que confia en el tipus de polítiques que s’estan realitzant. De fet, s’ha incrementat en quasi 30.000 el nombre de sol·licituds al llarg d’estos dos anys. “Este increment respon al fet que els bons resultats que estan donant les polítiques del Consell del Botànic animen a les persones en situació de dependència a reclamar un dret que l’anterior executiu els va negar durant anys. Cada vegada més gent confia en la nostra gestió i açò és el millor indicador que anem pel bon camí i que el treball que estem realitzant arriba a les persones”, argumentava la consellera.

No obstant això, hi ha alguns contratemps que frenen la rapidesa amb la qual s’està treballant en la valoració i aprovació dels expedients i és el fet que hi ha alguns que en fer tants anys que estan sol·licitats s’han quedat obsolets quant a la informació que en ells es conté. “Hi ha una borsa molt important d’expedients dels quals queden en eixa llista d’espera que es troben en una situació d’obsolescència”, assenyalava Mónica Oltra, qui ressaltava que “els canvis produïts en els últims 24 mesos en la gestió del sistema d’atenció a la dependència han permés l’agilitació en la tramitació dels expedients i els bons resultats que s’estan produint. En matèria de personal s’han reforçat tant els serveis de dependència de la Conselleria amb nous funcionaris, com també els serveis municipals amb un important increment pressupostari per a crear una xarxa professional que permeta als ajuntaments assumir la valoració i tramitació d’expedients”.

Oltra també comentava que eixos serveis de proximitat seran els encarregats de recaptar la informació necessària per a posar fi a eixa borsa d’expedients obsolets doncs són ells els agents que estan més prop de la ciutadania els que poden esbrinar noves adreces, dades bancàries, si segueixen o no vivint en la província o Comunitat, etc. Açò serà possible pel fet que actualment hi haja 243 municipis amb punts de valoració i atenció a la dependència, finançats per la Conselleria. Concretament, en la província d’Alacant s’ha passat de 47 a 70 punts d’atenció, a Castelló de 23 a 39 i en la de València, de 75 a 134.

Quant al pressupost, la vicepresidenta del Consell ha explicat que “l’esforç econòmic del Consell per a l’efectivitat del dret que els correspon a les persones en situació de dependència, s’ha vist reflectit en l’increment del pressupost destinat a l’atenció a estes persones mitjançant serveis i prestacions. Així, en 2016 el total d’inversió en estos dos conceptes va ser de 619.902.030 euros, dels quals l’Estat va finançar 80 milions, quantitat llunyana al 50 per cent que li correspon aportar. Així, la quantitat destinada en 2016 es va incrementar en un 14,5% respecte al total d’aportació autonòmica de l’any 2015, que va anar de 541.047.043 euros. Esta xifra se situa a la baixa en els anys anteriors, sent de 429.522.406 euros en 2014 i de 419.619.358 euros en 2013”.


Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 + 3 =

viva gym canovas
exposicion caps tallats