caixa popular

La Guàrdia Civil desarticula una xarxa dedicada a l'explotació laboral de ciutadans residents a Espanya

La Guàrdia Civil desarticula una xarxa dedicada a l’explotació laboral de ciutadans residents a Espanya

La Guàrdia Civil desarticula una xarxa dedicada a l'explotació laboral de ciutadans residents a Espanya
24/05/2017 -

La Guàrdia Civil, en el marc de l’operació “MALLEMOLEN”, coordinada per l’Agència Europea Europol i de forma conjunta amb la Policia Federal de Bèlgica, ha desarticulat una organització dedicada a la tracta d’éssers humans amb finalitats d’explotació laboral.

En l’operació han sigut detingudes 6 persones d’edats compreses entre els 23 i els 58 anys, i de nacionalitats marroquina, espanyola i xilena, als quals se’ls imputa els suposats delictes de tracta d’éssers humans amb finalitats d’explotació laboral, contra el dret dels treballadors, i pertinença a organització criminal. En l’operació s’han realitzat 5 registres en les localitats valencianes d’Alfafar, Sagunt i Port de Sagunt.

D’altra banda, a Bèlgica s’han realitzat 23 registres amb un total de 6 detencions, en els quals han participat agents de la Unitat Orgànica de Policia Judicial de València. Les recerques es van iniciar a l’inici de l’any quan la Guàrdia Civil va rebre informació de la Policia Belga per a comprovar diferents empreses que estaven enviant treballadors de forma irregular a Bèlgica.

Continuant amb les recerques, els agents van poder comprovar que estes persones estaven sent traslladades a Alemanya, Bèlgica i Holanda, sent enganyades a Espanya amb falses expectatives de treball. Posteriorment, una vegada a Bèlgica, realitzaven treballs a la construcció sense percebre cap sou, estant amuntegats en pisos i en condicions insalubres, aprofitant-se de les necessitats personals de les víctimes.

 

Falses expectatives de treball

L’organització, composta per ciutadans d’origen marroquí, espanyol i xilé, s’encarregaven de captar mitjançant engany a les víctimes, totes residents a Espanya però de diferents nacionalitats, oferint-los falses expectatives de treball en països europeus, ja que els deien que podrien exercir un treball ben remunerat en el sector de la construcció amb la possibilitat de residir en un habitatge digne.

L’import que havien de pagar pel trasllat se suposava que li’l retornava l’empresa però mai li l’abonaven. Així mateix, l’organització els obligava a residir en el mateix habitatge de xicotetes dimensions. En alguns casos arribaven a viure més de 8 persones en immobles en els quals no estava autoritzada la residència de persones i en condicions d’insalubritat.

D’igual forma, els treballadors normalment en portar diversos dies de treball a Bèlgica i en reparar en les extremes condicions en les quals vivien reclamaven el salari corresponent a la part dels treballs realitzats però com que no percebia diners algun havien de tornar a Espanya moltes vegades amb l’ajuda de familiars i amics.

Als detinguts se’ls atribueix els delictes de Tracta d’Éssers humans amb finalitats d’Explotació Laboral, i pertinença a Grup Criminal. L’operació, dirigida pel Jutjat d’Instrucció núm. 3 de Sagunt (València), ha sigut desenvolupada per la Unitat Orgànica de Policia Judicial de València, a través del seu Equip Territorial de Montcada, en coordinació amb la Policia Judicial Belga i amb el fitxer Phoenix de l’Agència Europea Europol que va desplaçar la seua oficina mòbil fins a la província de València el dia de l’explotació.


Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos + tretze =

viva gym canovas
exposicion caps tallats