25n
25N
25N

La Generalitat va commemorar els 33 anys de la Llei d'Ús amb la presentació dels criteris lingüístics de la Generalitat

La Generalitat va commemorar els 33 anys de la Llei d'Ús amb la presentació dels criteris lingüístics de la Generalitat
24/11/2016 -

El director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano, va presentar el manual ‘Criteris lingüístics de l’administració de la Generalitat’ el dia que es van commemorar els 33 anys de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià. Aquest manual servirà de consulta per a la redacció d’escrits per a la ciutadania, l’ús intern de la llengua dins l’Administració, la identitat corporativa, la retolació informativa, les publicacions i la publicitat institucional o l’ús d’Internet, intranet i les xarxes socials.

El principal objectiu del manual és cercar la sintonia entre les noves maneres de comunicació i les noves formes d’expressió, partint de la base que la comunicació és el fonament essencial de les relacions entre les persones. El pas del temps, juntament amb la superposició de la virtualitat a la realitat com a conseqüència de la consolidació de la societat de la informació, d’una banda, i l’increment del nombre de professionals que fan servir el valencià en àmbits altament especialitzats i qualificats, d’una altra, ens situen en un panorama que ha evolucionat moltíssim els darrers vint anys, on les tecnologies de la informació i de la comunicació plantegen reptes cada dia.

En aquesta línia, i tenint en compte tant l’abast de l’Administració de la Generalitat del segle XXI com la diversitat d’institucions, d’organismes i de serveis que la integren, el manual intenta trobar l’equilibri entre la comunicabilitat i la formalitat amb què l’Administració pública s’ha de relacionar amb la ciutadania.

Segons ha declarat el director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano, “des de la conselleria estem segurs que aquests criteris lingüístics de l’Administració de la Generalitat esdevindran una eina funcional i pràctica, després de més de vint anys sense una revisió dels criteris lingüístics de l’Administració valenciana calia fer una revisió per a adequar un manual al context social valencià actual”.

Amb aquesta voluntat, la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme va encarregar a un grup de tècnics lingüístics la redacció del primer esborrany dels criteris lingüístics, que posteriorment foren sotmesos a la consideració de les diferents institucions del territori valencià: totes les universitats públiques, el Consell Jurídic Consultiu, les tres diputacions provincials, les Corts Valencianes, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i els ajuntaments de les ciutats més grans del territori valencià.

Una vegada incorporades algunes esmenes i suggeriments, la redacció fou revisada novament pel grup de tècnics lingüístics, i el text resultant, lliurat a l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, màxima institució normativa, perquè emetera un informe sobre l’adequació de la proposta a la normativa gramatical. D’acord amb l’informe emés per l’AVL, s’han revisat algunes solucions a fi d’adequar-les a les seues recomanacions, amb el desig de disposar d’uns criteris estables i consolidats per al conjunt de les administracions públiques.

En paraules del director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano, “l’objectiu compartit amb l’AVL ha sigut la llavor d’aquest treball que ara es presenta i es posa a disposició de qualsevol persona interessada a escriure acuradament en valencià, a assolir-ne una bona competència lingüística. Perquè, si bé aquests criteris són obligatoris per a l’Administració de la Generalitat i els ens que en depenen, seria desitjable que foren assumits també pel conjunt de les administracions públiques que duen a terme la seua activitat a la nostra comunitat autònoma”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

7 + 20 =