caixa popular

La Generalitat publica el decret llei que permet gestionar 13,5 milions de l'IRPF per a finalitats socials

La Generalitat publica el decret llei que permet gestionar 13,5 milions de l'IRPF per a finalitats socials
12/09/2017 -

El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) ha publicat el decret llei pel qual es modifica la Llei de Pressupostos de la Generalitat per a 2017, amb l’objectiu de gestionar els 13,5 milions de l’Impost sobre la Renda per a les Persones Físiques (IRPF) per a finalitats socials que l’Estat ha assignat a la Comunitat Valenciana, per a desenvolupament i programes d’interès general per part d’entitats del tercer sector.

Aquest decret de modificació respon al nou repartiment de fons forçat per la sentència del 19 de gener del Tribunal Constitucional, que va fallar a favor que el Govern central transferisca a les comunitats autònomes la recaptació del 0,7% de l’IRPF destinat a finalitats socials.

En la resolució de l’Alt Tribunal s’adverteix que, per a la plena realització de les competències que han de desenvolupar les comunitats autònomes, es “evite la persistència de situacions anòmales en les quals seguisquen sent exercitades per l’Estat competències que no li corresponen”.

El secretari autonòmic d’Inclusió i de l’Agència Valenciana de la Igualtat, Alberto Ibáñez, ha explicat que aquest decret permet aplicar l’acord “transitori i excepcional” al que van arribar les comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, el qual va tardar més de 4 mesos a convocar a les autonomies per a acordar un nou sistema de repartiment.

Des del Govern valencià, ha explicat Ibáñez, “s’ha treballat perquè les entitats que desenvolupen programes dirigits a la població més vulnerable no patisquen la tardança de l’Estat a posar-se a treballar” i el Consell puga avançar el cent per cent de les ajudes per a evitar “un gran perjudici a l’execució dels referits programes, que no rebrien el finançament que necessiten”.

Ibáñez ha recordat que, el passat mes de juny, les comunitats autònomes i el Ministeri van arribar a un acord per al repartiment dels fons del 0,7% de l’IRPF per a finalitats socials, que suposava mantenir el mateix règim de gestió de fons que cap a l’Estat, amb l’objectiu que les seues accions, dirigides a la població més vulnerable, no es vegen afectades, i pel qual les autonomies gestionaran el 80% i el Govern central el 20%.

Aquestes subvencions tenen per objecte la realització de programes d’interès general per a atendre finalitats d’interès social, amb càrrec a l’assignació de l’IRPF; en concret, aquestes ajudes, ha precisat el secretari autonòmic d’Inclusió, van destinades a cobrir les necessitats especifiques d’assistència social dirigides a les persones en situació de pobresa i exclusió social o en situació d’especial vulnerabilitat.

Per al present exercici, a la Comunitat Valenciana li corresponen 13,5 milions d’euros, que es destinen a finançar programes d’interès general per a atendre finalitats d’interès social desenvolupats per entitats del tercer sector d’Acció Social que estan realitzant les actuacions amb poblacions vulnerables.

Cal recordar que el secretari autonòmic es va reunir amb les entitats per a consensuar els criteris del repartiment després de l’acord “transitori i excepcional” que van aconseguir les comunitats autònomes amb el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.

Igualment, Ibáñez va informar a les entitats del calendari fixat per a treballar un model nou de repartiment dels fons del 0,7% de l’IRPF, “atès que l’actual es basa en el realitzat en 2016”. Un nou model que, segons ha precisat Ibáñez, ha d’estar basat en criteris “objectius i territorialitzats”, perquè, a partir de 2018, “es realitze una distribució justa i responga a les necessitats de cada territori”.

Així mateix, el secretari autonòmic ha aclarit que la Comunitat Valenciana va recolzar la proposta “transitòria” per a 2017, “per a donar una resposta al tercer sector i pel bé de les persones beneficiàries i per lleialtat institucional “.

Ibáñez considera que no és “just” que les entitats del tercer sector puguen veure’s perjudicades, si no s’arriba a resoldre i pagar aquesta convocatòria de 2017, “per un conflicte de competències entre l’Administració de l’Estat i les Comunitats Autònomes i la tardança a establir una solució després d’aquesta sentència del Tribunal Constitucional per part del Ministeri”.


mostra viva 2018

xs puzol

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 − dos =

Paiporta
exposicion caps tallats
Tardor
cultura als barris