caixa popular

La Generalitat promou la investigació de les restes Bou Ferrer

La Generalitat promou la investigació de les restes Bou Ferrer
09/08/2017 -

Una fórmula de col·laboració científica entre diferents especialistes i diverses institucions ha aconseguit posar en marxa una nova campanya d’excavació arqueològica subaquàtica en el jaciment submarí Bou Ferrer, situat a vint-i-cinc metres de profunditat i a només mil metres de distància de la costa de la Vila Joiosa a Alacant.

La intervenció està promoguda i finançada per la Generalitat Valenciana, dins del Programa Anual d’Actuacions Arqueològiques de la Direcció General de Cultura i Patrimoni. L’excavació, que va començar la primera setmana d’agost, pretén donar resposta als múltiples interrogants que el jaciment ha plantejat als investigadors durant els últims anys, com ara les dimensions precises del navili, la tècnica de construcció, el tipus de fustes, el volum exacte de la càrrega d’àmfores i lingots de plom, o inclús les possibles causes del naufragi i de la seua posició enfront de la Vila Joiosa, fora de les rutes comercials de l’època.

Per a afrontar un repte d’aquestes dimensions ha sigut determinant la col·laboració de diversos experts i diferents institucions que han decidit unir esforços i coneixements per a portar avant el projecte. La Universitat d’Alacant, a través de l’Institut Universitari d’Investigació en Arqueologia i Patrimoni i la Fundació General, participa en el projecte amb els seus arqueòlegs i tècnics en documentació del patrimoni, embarcacions de suport i equips submarins. L’Ajuntament de la Vila Joiosa, a través de Vilamuseu, aporta les seues instal·lacions, arqueòlegs i restauradors per a donar suport al tractament de tots els materials extrets del fons marí. El Club Nàutic Vila Joiosa és el responsable de dotar al projecte de totes les infraestructures nàutiques necessàries amb el suport també del seu personal de marineria.

Una important novetat en aquesta campanya 2017 és la col·laboració del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), dependent del Museu d’Arqueologia de Catalunya, integrat en l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, que participa amb el seu vaixell d’investigació ‘Thetis’ i un equip de quatre arqueòlegs subaquàtics. Aquesta infraestructura està dotada dels mitjans necessaris per a la intervenció arqueològica subaquàtica i permetran assolir els objectius proposats.

El jaciment arqueològic subaquàtic Bou Ferrer són les restes d’un mercant romà d’època altoimperial que transportava una càrrega principal d’àmfores, que contenien salses de peix, de tipologia Dressel 7-11, amb quatre variants morfològiques principals; a més, transportava un carregament secundari de lingots de plom amb les marques de propietat de l’emperador. Viatjava des de l’actual Cadis fins a Roma, en la segona meitat del segle I d. C., i es va afonar enfront de la Vila Joiosa, allunyat de la seua ruta, probablement per una avaria o víctima d’un temporal.

Des del seu descobriment per a la ciència, l’any 1999, s’han realitzat diverses intervencions arqueològiques finançades per la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana. L’any 2014 va ser declarat Bé d’Interés Cultural i, en 2017, la UNESCO l’ha inclòs en el seu Registre de Bones Pràctiques en Arqueologia Subaquàtica.


Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

11 + catorze =

viva gym canovas
exposicion caps tallats