25n
25N
25N

La Generalitat manté immobilitzats 267 cavalls en 6 explotacions de la Comunitat pel brot de rinoneumònia

Mollà dona per “controlat” el brot però destaca l’alt nivell de contagi, només entre equins, i demana “extremar les precaucions”

La Generalitat manté immobilitzats 267 cavalls en 6 explotacions de la Comunitat pel brot de rinoneumònia
09/03/2021 -

La Generalitat valenciana, a través de la Conselleria d’Agricultura, manté immobilitzats en la Comunitat Valenciana 267 cavalls en 6 explotacions d’aquest territori pel brot de rinoneumònia detectat recentment, en concret, per ser casos positius o per haver tingut relació amb el centre en què es va detectar el focus, el Club Escola de Salt (CES) de Godella (València), o amb animals que hagen estat en ell.

Així mateix, l’administració autonòmica té identificats com a focus secundaris tres explotacions de la Comunitat, una a Castelló amb 3 cavalls positius i dos a València amb altres quatre positius. Així ho han indicat aquest dimarts la consellera d’Agricultura, Mireia Mollà, i el secretari autonòmic d’aquest departament, Roger Llanes, en la roda de premsa que han oferit per a parlar del brot i de les actuacions realitzades sobre aquest tema.

Mollà ha assegurat que es tracta d’una “malaltia altament contagiosa”, només entre equins, i ha destacat les mesures adoptades “des del minut un”, des que el passat 21 de febrer es tinguera coneixement de presència de rinoneumònia en el CES i es procedira a la immobilització dels equins que allí hi havia.

La consellera ha considerat “controlat” el brot en la Comunitat Valenciana però ha demanat “extremar més les precaucions” per a evitar repunts o que s’estenga i comunicar a les autoritats pertinents qualsevol cas. Ha detallat que en el CES hi havia quan es va detectar el brot 450 i que quedaven 159 quan el seu departament, amb els veterinaris corresponents i la Policia Autonòmica va acudir a immobilitzar després de tindre coneixement de la malaltia.

D’aquests últims, 138 romanen en aqueixa explotació, cinc han mort i 16 estan hospitalitzats en les instal·lacions habilitades per la universitat CEU Cardenal Herrera. A aquests se sumen dos que van eixir de les instal·lacions valencianes i que van tornar. Dels cavalls que hi ha en el CES 29 són asimptomàtics i 109 presenten símptomes.

Tant Mollà com Llanes han ressaltat “la dimensió internacional” d’aquest brot, atés que les nacionalitats dels 159 animals que hi ha en el CES és múltiple: espanyols, belgues, canadencs, xinesos, danesos, francesos, anglesos, alemanys, irlandesos, holandesos, suecs, sud-africans, d’Hong Kong i de Rússia.

En aquest punt, han valorat la col·laboració del Ministeri d’Agricultura per a elaborar els protocols amb els quals es treballa i comunicar la incidència tant en l’àmbit nacional com internacional. La consellera ha agregat que no es té localitzat al pacient zero i ha recordat que hi ha una investigació oberta.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × 3 =