La Generalitat destina 5,5 milions al departament de salut de La Plana per adquirir equipament i ampliar i reformar els centres de salut

Guardar

sanitat
sanitat

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha xifrat en 5.536.861 euros la inversió prevista per al departament de salut de La Plana, dins el Pla de Dignificació d'Infraestructures 2016-2019, fonamentalment per a l'adquisició i renovació d'equipament hospitalari, i l'ampliació i reforma dels centres de salut.

Montón, que ha visitat l'Hospital Universitari de La Plana acompanyada del alcalde de Vila-real, José Benlloch, i el gerent del departament, Miquel Rovira, ha recordat que la inversió prevista aquesta legislatura és un 13% superior a la de la legislatura passada i es reparteix de la següent manera: 2,6 milions per a l'àrea hospitalària (47%) i 2,9 milions per a la no-hospitalària (53%), concretament l'ampliació i reforma dels centres de salut de Moncofa i la Vall d'Uixò I, així com equipament per a Atenció Primària.

La titular de Sanitat ha recordat que en 2016 ja es van executar 806.795 euros que es van destinar a l'adquisició d'equipament per a l'hospital (574.495) i per a Atenció Primària (232.300).

El gerent ha explicat que, part d'aquesta inversió, ha permés renovar tres sales amb equipament de radiologia digital; adquirir dos noves màquines d'anestèsia, un arc de quiròfan i un autoclau d'esterilització destinat al bloc quirúrgic; dos noves incubadores pediàtriques; una estació de tallat per al laboratori d'Anatomia Patològica; i substituir set lliteres del Servei d'Urgències, a més d'altres equipaments com un nou dermatoscopi, un equip d'exploració funcional per a Neumologia, un ecògraf portàtil per a Rehabilitació i llits especials per als pacients de cirurgia bariàtrica. En Atenció Primària, les principals inversions en equipament i mobiliari han estat en l'adquisició de 10 electrocardiògrafs, 24 otoscopis de paret i huit lliteres hidràuliques, a més de bàscules, carros d'emergències i vitrines.

Per a 2017, la inversió prevista per a aquest departament rondarà els 1,8 milions, que es destinaran fonamentalment a la renovació de l'equipament d'hospitalització de 60 habitacions individuals amb nous llits articulats elèctrics d'última generació, tauleta, butaca i cadira, per un valor de 250.000 euros. A més, està prevista la compra d'un criostat destinat al laboratori d'Anatomia Patològica, un ecògraf per al Servei d'Urgències, una torre de laparoscòpia per al servei de Cirurgia, un equip de prova d'esforç per a Cardiologia i un videocitoscopi per a Urologia, entre altres.

En Atenció Primària, la inversió es centrarà en l'eficiència energètica amb la sustitució d'equips d'aire condicionat i la renovació de finestres per evitar la pèrdua de climatització en diversos centres de salut, així com sistemes de telecontrol central d'instal·lacions.

Un nou TAC per a diagnòstic oncològic

La consellera ha recordat que l'Hospital Universitari de La Plana disposarà d'un nou TAC, valorat en 275.000 euros, gràcies al conveni signat el passat 5 d'abril amb el President de la Generalitat, Ximo Puig, i la Fundació Amancio Ortega Gaona, sobre adquisició i actualització d'equipament d'última tecnologia per el diagnòstic i tractament del càncer.

La fundació de l'empresari gallec donarà els imports per l'adquisició d'acceleradors linials, mamògrafs i equips de detecció, anàlisi i diagnòstic professional d'última generació, fins un total de 29.825.000 euros, entre ells aquest TAC per a La Plana.

Aquesta donació de quasi 30 milions d'euros per a adquirir equipament oncològic d'última generació permetrà millor la qualitat de vida dels pacients que precissen radioteràpia, en aquest cas de la província de Castelló.

Millora el temps mig assitencial del pacient en Urgències

Durant la seua visita al centre, la consellera ha pogut conéixer el sistema de gestió assitencial en Urgències, que ha permés reduir en 30 minuts el temps mig de permanència en el Servei, de manera que actualment l'atenció es completa en una mitjana de 183 minuts, mentre que en el mateix període de 2015 es produïa en un temps mig de 213 minuts.

Aquest sistema consisteix en l'assignació directa del metge des del triatge d'infermeria i en la monitorització dels fluxos de treballs assitencial de tot el personal sanitari implicat en l'atenció urgent, des del personal administratiu en el registre de dades, el personal d'infermeria, el personal facultatiu, el personal de Radiodiagnòstic i l'equip de cel·ladors. Gràcies a aquest sistema, el 93,3% dels pacients són atessos a temps, la qual cosa suposa un 13,3% més que els atessos en el temps estimable durant l'any 2015, que van ser en el 80% dels casos.

El sistema també proporciona informació en temps real als familiars amb una pantalla a la sala d'espera que indica el moment assitencial i el temps d'atenció a cada pacient amb les seues dades codificades. La consellera ha anunciat que gràcies als bons resultats obtinguts amb aquest projecte, el sistema s'ampliarà al fluxe assistencial del bloc quirúrgic i del paritori.

Aquests nous projectes han sigut possibles gràcies a l'avanç de la història clínica electrònica en tot l'Hospital després de ser La Plana, l'any passat, el primer hospital públic valencià sense paper i pilotar l'ús de tablets per al pas de les visites.

 

 

Destacats