25n
25N
25N

La Generalitat desenvolupa un programa de protecció del chorlitejo patinegro a les platges valencianes

La Generalitat desenvolupa un programa de protecció del chorlitejo patinegro a les platges valencianes
25/04/2021 -

La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica desenvolupa un programa per a la protecció del chorlitejo patinegro (Charadrius alexandrinus), una espècie d’ocell catalogat com a “vulnerable” que nidifica a les platges i zones dunars de la Comunitat Valenciana.

En aquest sentit, en 2020 la Conselleria ha instal·lat 2.790 metres de noves talanqueras a les platges d’Almardà i Rafalell-Vistabella, en els municipis de Sagunt i València, així com en l’arenal costaner de Santa Pola. Així mateix, les Brigades Natura 2000 han reparat i reinstal·lat aquestes estructures a les platges del Serradal (Castelló), Rafalell i Vistabella (Massamagrell-València), Cullera, Tavernes de la Valldigna, Xeraco, Gandia i Oliva.

La instal·lació i renovació de talanqueras s’emmarca en el pla de protecció del chorlitejo patinegro basat en el seguiment de les seues poblacions, l’establiment de condicionants de l’ús turístic en platges i la instal·lació de cartelleria informativa, ha apuntat la Generalitat en un comunicat.

Els treballs de conservació han consistit també en la retirada a mà dels materials vegetals i residus que havien quedat depositats en els cordons dunars després dels temporals, com va ocórrer a Cullera, Oliva o Dénia, respectant les aportacions marines orgàniques la presència de les quals beneficia al chorlitejo patinegro.

El director general de Medi natural, Benjamí Pérez, ha advertit sobre “la sensibilitat del chorlitejo a la pèrdua d’hàbitat pels temporals marins, les molèsties derivades dels usos recreatius intensos de les platges i la neteja mecànica d’aquestes”. En aquesta línia, ha fet una crida per a “contribuir en la protecció d’aquesta espècie”, que es troba ara mateix en època de nidificació en algunes platges, arenals costaners, saladars i llacunes de la Comunitat Valenciana.

En investigacions realitzades en platges de la Comunitat Valenciana s’ha comprovat que els gossos, particularment si van solts, són “una de les principals causes d’abandó dels nius”. A més, el tràfec de persones per zones de dunes protegides també resulta “determinant”.

En 2020 s’estima un cens de 259 parelles de chorlitejo patinegro en la Comunitat Valenciana (18-21 Castelló, 100-114 València i 129-136 Alacant), una xifra “lleugerament menor” a l’obtinguda en 2019 (263 parelles).

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dinou − nou =

museo prehistoria