La Generalitat aposta per reforçar la formació, la coordinació i l'autoprotecció per a lluitar contra el terrorisme

Guardar

foto_policiaadjunta_ok
foto_policiaadjunta_ok

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat la importància de reforçar la formació policial, la coordinació entre cossos de seguretat i l'autoprotecció dels agents com a mesures per a prevenir possibles atacs terroristes, al mateix temps que ha subratllat "el compromís de la Generalitat amb la lluita antiterrorista i antigihadista".

Així s'ha expressat el president després de la reunió extraordinària del Gabinet Tècnic de Coordinació de Policies Locals, que ha tingut lloc en el Palau de la Generalitat, i en la qual també ha participat el director general de l'Agència de Seguretat i Resposta a les emergències, José María Ángel.

El cap del Consell ha remarcat que la Generalitat, que té competències en la coordinació dels cossos de seguretat locals, vol consolidar l'"espai de cooperació i col·laboració entre les policies, sobretot en l'àmbit preventiu contra el terrorisme per a tenir la major eficàcia possible".

Entre els punts tractats en la reunió per a actuar a curt termini es troba l'augment del pla de cursos de formació previstos per l'Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències (Ivaspe) per a 2017. "La formació contra el terrorisme és bàsica, i anem a intentar augmentar exponencialment els cursos i els continguts", ha recalcat Puig.

A més, la Generalitat ha instat als ajuntaments a convocar trimestralment les juntes de seguretat per a l'elaboració de plans de treball, cercar fórmules de relació amb la comunitat musulmana i de coordinació amb els serveis socials i de joventut o elaborar mapes de riscos potencials en els termes municipals. El cap de l'Executiu valencià ha incidit que no solament han de convocar-se com a resposta a esdeveniments concrets, sinó de forma periòdica, per a "posar la sobre la taula tots els recursos, visions i capacitats".

Una altra de les mesures plantejades és l'augment de la prevenció i l'autoprotecció dels agents, estenent l'ús del jupetí antibales, superant les patrulles unipersonals i analitzant les zones més sensibles de cada municipi.

A més, el president ha informat que s'ha plantejat el debat de l'ús d'armes llargues per part dels agents. "L'ús d'armes llargues ha d'estar associat a una formació específica i el més exigent possible", ha recordat Puig.

D'altra banda, el cap del Consell ha posat en relleu la necessitat de "lluitar contra els episodis de racisme i xenofòbia que s'han produït contra la comunitat musulmana en els últims dies" i ha cridat a "entendre la convivència com un espai comú". "Aquesta és una societat que vol viure en llibertat, pau, cohesió i igualtat, atenent les diferents maneres de pensar, que està radicalment en contra de la intolerància i el fanatisme", ha postil·lat el president.

Puig també ha comunicat que va a proposar al delegat de Govern a la Comunitat la convocatòria de la Junta Autonòmica de Seguretat, per a "plantejar, amb una visualització clara, el combat comú contra el terrorisme", en el qual, ha assegurat, "no hi ha cap departamentisme". A més, ha anunciat que des del Consell es tornarà a instar al Ministeri d'Hisenda al fet que atenga en els pressupostos de 2018 a la necessitat de reposició de funcionariat, "per a recuperar tot el terreny perdut en l'ocupació en funcions tan bàsiques i fonamentals com la seguretat".

Així mateix, Puig ha cridat a prendre accions més enllà de les de caràcter policial, treballant "les sinergies i la transversalitat entre els ajuntaments i la Generalitat en tot el referit al desenvolupament de mesures preventives de caràcter social i educatiu", al mateix temps que ha agraït el treball a tots els cossos i forces de seguretat de l'Estat, i ha afegit que la seguretat representa un actiu "fonamental" de la Comunitat Valenciana.

Destacats