La Fundació Esportiva Municipal estalvia més de 170.000 euros en electricitat i agua durant el primer semestre de 2016

Amb les mesures adoptades, les instalacions de la FDM deixen de ser la segona causa de consum energètic i ocupen el quart lloc d’eixa llista

Guardar

1110_Girau_Estalvi_energetic_FDM
Ayuntamiento_de_Valencia,_España
Ayuntamiento_de_Valencia,_España

La Fundació Esportiva Municipal (FDM) ha estalviat, durant el primer semestre de 2016 i respecte al mateix període de l’any anterior, un total de 170.218 euros de la partida pressupostària destinada a abonar el subministrament d’electricitat i agua de les oficines de l’organisme autònom esmentat i de les instal·lacions esportives de la ciutat. Amb este estalvi energètic, estos equipaments, que en tots els grans nuclis urbans suposen la segona causa de consum energètic, per primera vegada passen a ocupar el quart lloc de la llista de despesa que encapçala l’enllumenat públic.

La regidora d’Esports, Maite Girau, ha donat a conéixer este dijous dada que significa que la ciutat de València ha deixat de consumir 411.061 kilowatts, que es transformen en 183,30 tones de CO2 que s’han deixat d’emetre a l’atmosfera, equivalent al CO2 absorbit per 4.073 arbres adults en un any.

Segons ha explicat la regidora, estes xifres son “el resultat de les mesures adoptades pels tècnics municipals per a fer un ús racional de la energia, optimitzar la factura energètica, estalviar aigua i impulsar inversions en benefici de l’eficiència energètica i noves propostes amb energies renovables”. Entre estes mesures es troben, per exemple, l’obertura d’una lluerna al pavelló cobert del Poliesportiu de Natzaret per a aprofitar més la llum natural.

En concret, durant el primer semestre de l’exercici 2016 la FDM ha aconseguit un estalvi de 123.407 euros, IVA inclòs, en consum elèctric, la qual cosa suposa un estalvi d’un 25,76 % respecte al mateix període de l’any passat. Quant al consum i cost de la partida energètica destinada a gas natural, utilitzat principalment per al calfament de l’aigua de les dutxes i l’aigua i ambient de les piscines cobertes, durant el primer semestre de 2016 s’ha obtingut un estalvi de 46.811 euros, IVA inclòs, pel que fa al mateix període de 2015, la qual cosa suposa un estalvi del 19,16 %. La energia que s’ha deixat de consumir derivada de l’estalvi en gas natural és fruit de l’èxit en la implementació de mesures d’eficiència energètica i suma un total de 215.654 kWh.

Maite Girau ha informat d’este estalvi acompanyada pel director gerent de la Fundació Esportiva Municipal, José Vicente Berlanga, i de l’enginyer Carlos Sánchez, que ha explicat que per a fer l’us racional de l’energia el Servici d’Infraestructures de la FDM ha analitzat com, quan i en quines condicions s’està consumint l’energia. “Per a això ha sigut imprescindible monitorar les instal·lacions per a comptabilitzar els consums i poder entendre com es consumix l’energia. Després, hem d’analitzar si eixos consums són necessaris o prescindibles i prendre mesures per a reduir-los”.

Així mateix, “per a l’optimització de la factura energètica, els tècnics de la FDM han treballat sobre el terme de potència contractat per a pagar només per la potència que necessitem, ajustant-la anualment segons les nostres necessitats i negociant preus”.

D’altra banda, la FDM ha realitzat inversions apostant per l’eficiència energètica amb Il·luminació LED, sistemes de detecció, regulació de la llum, condicionada a l’ús, i altre maquinàries per a recuperar calor, o ventilar de forma natural espais que abans estaven tancats.

Per acabar, la FDM ha invertit en energies renovables amb instal·lacions solars tèrmiques, projectes d’energia fotovoltaica i geotèrmica, i ha apostat per l’estalvi en aigua amb tractaments eficients d’aigua de piscina, temporització en aixetes i ruixadors de baix consum, sistemes de recuperació d’aigua de piscina per a reg i projecte de recuperació d’aigües grises i pluvials per a reg de camps de futbol.

Totes estes mesures han sigut implementades, d’una manera o una altra, en 16 instal·lacions esportives municipals: Pavelló Benicalap, Pavelló Sant Isidre, IDE Castellar, CDC Petxina, Pavelló Font de Sant Lluís, Piscina Font de Sant Lluís, Poliesportiu Beteró, Centre Pilota Borbotó, Pavelló Malva-rosa, Poliesportiu Benimaclet, Poliesportiu Natzaret, Poliesportiu Cabanyal-Canyamelar, Poliesportiu del Carme, Palau Velòdrom Lluís Puig, Poliesportiu Ricardo Ten Benimàmet i Estadi del Túria (tram III).

Destacats