25n
Orgull
Orgull

La Fe, primer hospital espanyol a realitzar 3.000 trasplantaments de medul·la òssia

La Fe, primer hospital espanyol a realitzar 3.000 trasplantaments de medul·la òssia
28/07/2021 -

La unitat de Trasplantament de Progenitors Hematopoètics i Teràpia Cel·lular de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València ha aconseguit els 3.000 trasplantaments de medul·la òssia, un rècord perquè és la primera d’Espanya que aconsegueix aquesta cota en pacients adults.

El primer trasplantament de progenitors hematopoètics en La Fe, que va ser el segon a Espanya, es va realitzar en 1978. Durant els primers anys es realitzaven una mitjana de quatre trasplantaments de medul·la òssia a l’any, mentre actualment aquest centre ha arribat al voltant de 150 anuals i a xifres pròximes als 200 des de fa un parell d’anys.

L’augment de l’activitat es deu a diversos factors. D’una banda, la millora dels resultats clínics està lligada a l’ampliació de les teràpies de suport que han reduït “moltíssim” les complicacions derivades d’un trasplantament perquè es manegen de manera més precisa.

Com a conseqüència, la supervivència ha augmentat i així el creixement d’aquests tractaments. A això se suma que en aquest temps s’han refinat els procediments diagnòstics, que ja són “molt més exactes que fa 15 anys”.

El trasplantament de medul·la òssia és un tractament que implica equips formats per tots els estaments de diverses especialitats a part de l’Hematologia, com a Medicina Intensiva, Neurologia, Cardiologia, Medicina Interna, Farmàcia o Microbiologia. “Sense ells això no es pot fer, igualment que sense la generositat de tots els donants anònims al voltant de tothom”, ressalta Javier de la Rubia, cap de servei d’Hematologia.

En concret, el primer trasplantament de medul·la òssia a l’hospital el va realitzar en 1978 l’equip del doctor Miguel Ángel Sanz Alonso, antic cap de servei d’Hematologia i actual investigador emèrit de l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe.

Després d’una estada a l’Hospital Saint Louis de París, el centre valencià va acollir el primer trasplantament de medul·la òssia com el segon d’Espanya després de l’Hospital Clínic de Barcelona. Durant 11 anys, van realitzar entre tres i quatre anuals, mentre que ara arriben a 150-200 cada any.

En els inicis del trasplantament de medul·la, el procediment només es podia realitzar a partir d’un donant altament histocompatible amb el pacient, HLA idèntic generalment, per la qual cosa la donació es reduïa a germans.

Actualment, la donació està pràcticament universalitzada gràcies al fet que els esquemes d’immunosupressió permeten realitzar trasplantaments amb major disparitat entre donant i receptor. “Virtualment no hi ha pacient que no tinga possibilitat de trobar un donant”, recorda el doctor Sanz en el comunicat de La Fe.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc × 4 =