caixa popular

La Fe participa en un assaig internacional sobre l'efectivitat d'un fàrmac per al càncer de mama

Els resultats s’han publicat en The New England Journal of Medicine i presentats en el Congrés Anual de la Societat Americana d’Oncologia

La Fe participa en un assaig internacional sobre l'efectivitat d'un fàrmac per al càncer de mama
19/06/2017 -

Els últims resultats positius de l’assag Fase III OlympiAD s’han presentat en l’últim Congrés Anual de la Societat Americana d’Oncologia Clínica (FÀSTIC), celebrat a Chicago. Aquestes dades mostren la millora clínica i estadísticament significativa en la supervivència lliure de progressió de les pacients amb càncer de mama metastásic HER2 negatiu amb mutacions en els gens BRCA 1 /2 en línia germinal, tractades amb olaparib, enfront del tractament estàndard amb quimioteràpia.

Concretament, en aconseguir el seu objectiu primari d’eficàcia, mitjançant la supervivència lliure de progressió avaluada per revisió centralitzada independent i cega, l’assaig va mostrar que en pacients tractades amb olaparib es va reduir fins a un 42% el risc d’empitjorament de la malaltia -o mort-, enfront d’aquelles que van rebre quimioteràpia. Aquests resultats s’han publicat en la revista The New Englando Journal of Medicine.

Tal com ha destacat la doctora Ana Santaballa, cap de la secció de càncer de mama i tumors ginecològics de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe i investigadora de l’estudi OlympiAD, “es tracta d’un assaig amb un disseny molt clar, el primer que demostra el benefici d’un inhibidor de PARP en pacients amb mutacions de BRCA i càncer de mama metastàtic HER2 negatiu”.

En aquest sentit, el doctor Mark I. Robson, director clínic del servei de genètica clínica en el Memorial Sloan Kettering Cancer Center de Nova York i investigador principal de l’estudi OlympiAD, ha assenyalat que “les dades de l’estudi presentat demostren el benefici de olparib a retardar la progressió del càncer de mama avançat amb mutació BRCA, la qual cosa suposa una nova opció molt beneficiosa per a les pacients, com a fàrmac oral dirigit no quimioteràpic”.

Les pacients incloses en l’assaig tenien càncer de mama metastàtic HER2 negatiu amb mutacions en els gens BRCA1 i BRCA2 en línia germinal. Van rebre olaparib com a tractament de primera, segona o tercera línia per a malaltia metastàtica. Abans del reclutament havien sigut tractades amb antraciclines i taxanos i aquelles amb receptor hormonal positiu, van rebre almenys una teràpia endocrina o no van ser candidates per a aquest tipus de teràpia.

Els objectius secundaris van mostrar una millorança en el temps fins a la segona progressió o mort en el grup d’assaig que va rebre olaparib, enfront d’aquelles tractades amb quimioteràpia. A més, la taxa de resposta objectiva va ser més del doble, ja que el 59% de les pacients que va rebre el fàrmac va respondre al tractament, enfront del 28,8% de les tractades amb quimioteràpia.

OlympiAD és un assaig Fase III aleatoritzada, obert i multicèntric en el qual es va comparar l’eficàcia i seguretat de olaparib enfront de la quimioteràpia prescrita en 302 pacients amb càncer de mama metastàtic HER2 negatiu i amb mutacions germinals en els gens BRCA1 i BRCA2 deletèries o presumptament deletèries. Aquest estudi internacional s’ha realitzat en un total de 19 països d’Europa, Àsia, Amèrica del Nord i Sud-amèrica. A Espanya van participar 10 centres i van aportar 14 pacients.

Aproximadament, una de cada vuit dones serà diagnosticada de càncer de mama i al voltant d’un terç d’aquestes pacients el serà en estadi metastàtic de la malaltia o amb progressió cap a aquest. A pesar que els tractaments han millorat en les últimes dècades, actualment no existeix cura per a les pacients diagnosticades amb càncer de mama metastàtic, per la qual cosa el principal objectiu del tractament és retardar la progressió de la malaltia el major temps possible, millorant la qualitat de vida de la pacient.


mostra viva 2018

xs puzol

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

sis − 2 =

Paiporta
exposicion caps tallats
Tardor
cultura als barris