La Fe treballa en una eina basada en la ciència de dades per a anticipar-se a la gravetat de la Covid

Guardar

hospital_lafe
hospital_lafe

L'Institut d'Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe) està treballant en un projecte anomenat 'COVID-19 cara a cara' amb l'objectiu d'anticipar-se al nombre de contagis i conéixer la seua evolució així com a la demanda de serveis sanitaris per a optimitzar la gestió dels recursos assistencials.

Segons ha informat el centre en un comunicat, aquest projecte servirà per a "crear solucions assistencials i logístiques, basades en la ciència de dades, que puguen utilitzar-se de manera immediata en la lluita contra la Covid-19".

El projecte està liderat per la Unitat Mixta d'Investigació en Tecnologies de la Informació i la Comunicació Aplicades a la Reingeniería de Processos Sociosanitaris del IIS La Fe, que dirigeix el doctor Bernardo Valdivieso, i també ha comptat amb la participació de socis com l'Institut Tecnològic d'Informàtica (ITI), l'Institut Valencià d'Intel·ligència Artificial de la UPV i l'empresa Lucentia de la Universitat d'Alacant.

A més, ha sigut seleccionat per l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) per a rebre finançament per una ajuda de la Generalitat Valenciana (Covid-19-SCI).

Segons han informat des del IIS La Fe, aquesta eina "planteja l'estudi, desenvolupament, i avaluació de diferents models predictius i descriptius sobre la Covid-19 que permeten analitzar i estimar de manera probabilística l'evolució, tractament i gestió hospitalària així com comparar l'evolució de l'impacte de la Covid-19 en relació amb altres llocs i moments".

L'objectiu, segons han indicat, és identificar possibles factors de risc que estiguen associats a les diferències en l'afectació, evolució i resultat de la infecció en diferents individus, a més de "desenvolupar i adaptar les eines de machine learning, disponibles en l'actualitat, per a millorar el diagnòstic i pronòstic de la malaltia".

La finalitat última és anticipar-se al nombre de contagis i a la seua gravetat, és a dir, avançar el diagnòstic i conéixer anticipadament l'evolució de la malaltia.

L'anàlisi massiva de les dades clíniques de pacients i població sana, segons ha explicat el IIS La Fe, "possibilitarà el desenvolupament d'eines predictives capaces de pronosticar l'evolució clínica de cada pacient, personalitzar les línies de tractament, optimitzar la gestió de recursos assistencials, identificar factors de reg, reconéixer nous símptomes o signes clínics, així com millorar la resposta assistencial i preventiva".

Segons ha destacat el doctor responsable del projecte, Bernardo Valdivieso, "predir l'evolució i impacte de l'epidèmia és fonamental per a la presa de decisions. L'anàlisi de dades massives mitjançant tècniques de Big Data i intel·ligència artificial possibilitarà la detecció precoç de la malaltia, així com de complicacions greus associades a la Covid-19. Així mateix, permetrà desenvolupar i implementar eines que faciliten la predicció dels recursos necessaris per a fer front a la pandèmia".

PACIENTS SANS I DIAGNOSTICATS

Amb l'estudi tant de pacients sans com diagnosticats, es desenvoluparan models predictius per a tots els estats de la malaltia que podran "predir les probabilitats que té una persona d'incubació, hospitalització, manifestacions greus, aquells que poden derivar a les UCI amb o sense possible ús de respiradors i aquells que tenen més probabilitat de defunció".

En tots aquests casos, es faran models predictius probabilístics de l'estat, però també models de predicció temporals d'inici i duració que ajuden en el seguiment i monitoratge de les respostes clíniques dels pacients. Aquest monitoratge no sols permetrà identificar tan nous símptomes i signes clínics en la població sinó també factors de risc de contagi en professionals sanitaris.

El projecte també contempla l'estudi de les variables que tenen un major impacte en l'evolució clínica. Així, es desenvoluparan models que permeten analitzar l'èxit dels tractaments administrats a pacients diagnosticats a Covid-19 i s'utilitzaran per a identificar nous tractaments. Amb tota aquesta informació es desenvoluparan models predictius de demanda de serveis sanitaris amb la finalitat d'optimitzar la gestió dels recursos assistencials.

La iniciativa va sorgir com a resultat de les converses d'un grup de treball multidisciplinari de clínics i científics de dades promogut per la secretària autonòmica d'Universitats i Recerca, Carmen Bevià, per a "fomentar el treball mixt entre experts en intel·ligència artificial i ciència de dades, representants de Sanitat i de resposta d'emergències".

Amb aquest projecte multidisciplinari el IIS La Fe ha assegurat que busca "millorar l'evidència científica i la gestió de la crisi sanitària actual integrant tècniques d'estadística avançada i intel·ligència artificial en la pràctica clínica assistencial".

Arxivat a:

Destacats