La Fe acull 'El nostre viatge', la superació de malalts de càncer Infantil i adolescent

La taxa de supervivència del càncer infantil i adolescent està en el 80%, encara que depén de cada tipus de tumor

Guardar

san_la_fe_exposicion
san_la_fe_exposicion

L'Hospital Universitari i Politècnic La Fe acull fins a finals d'aquest mes de juny l'exposició fotogràfica 'El nostre viatge' del grup Caminantes Aspanion, joves majors de 18 anys que van superar un càncer en la seua infància i adolescència i ara comparteixen la seua experiència per a donar esperança a les famílies de pacients pediàtrics actuals.

En aquest sentit, la gerent del Departament de Salut València La Fe, Mónica Almiñana, ha posat l'accent principalment a recordar l'avanç assolit en les últimes dècades en referència a la superació d'un càncer pediàtric, ja que "la supervivència s'acosta hui dia al 77% als cinc anys i més del 80% als tres anys, xifres que ens situen davant nous reptes, com l'elaboració de nous protocols de seguiment o d'especial cura en passar a l'edat adulta".

"Amb la mostra d'imatges de les nostres rutines també tractem de desmuntar els mites que existeixen sobre el càncer infantil i adolescent, i volem fer visible que podem fer una vida completament normalitzada una vegada superada la malaltia", ha assenyalat Vanessa Pérez, supervivent de càncer pediàtric.

L'exposició coincideix amb la commemoració nacional de la Setmana del Supervivent de Càncer en la infància i l'adolescència, celebrada a Espanya del 19 al 25 de juny. Com ha destacat Jesús González, president de Aspanion, "durant la campanya, pacients i familiars sol·licitem un document digital, vàlid en tota Europa, que facilite un seguiment continu i individualitzat a llarg termini, on s'arreplegue tota la informació relativa a la història clínica, així com orientació sobre els efectes secundaris del tractament i la malaltia, així com les recomanacions de salut."

Oncologia pediàtrica en l'Hospital La Fe

La Unitat d'Oncologia Pediàtrica de l'Hospital La Fe atén al voltant de 100 nous casos cada any. Els tipus més freqüents són leucèmia, detectada en el 25% dels casos, i tumors cerebrals, en el 17%. Aquesta unitat compta amb un equip multidisciplinari d'oncologia pediàtrica que ofereix una atenció integral des de la fase de diagnòstic, fins al tractament i el seguiment posterior. També disposa d'un comité de tumors pediàtrics, que s'ocupa dels casos més complexos, i participa en assajos clínics amb nous fàrmacs, que ofereixen noves vies de curació pacients amb mal pronòstic.

Amb tot, la Unitat d'Oncologia Pediàtrica de la Fe és, des del 2016, unitat de referència per al tractament de sarcomes pediàtrics. És una de les millors unitats pels seus resultats, alta qualitat assistencial i tecnològica, recerca i docència, valorada pels professionals, els pacients i les seues famílies, els alumnes i la comunitat científica.

De la mateixa manera, La Fe rep prop de 80 segones consultes anuals des d'altres hospitals, sobretot de neuroblastomes, per als quals La Fe és centre coordinador nacional des de 1987 i europeu des del 2011. A més, La Fe forma part de la Xarxa de Referència d'Oncologia Pediàtrica Paed-Ca.

Les famílies compten amb la Unitat d'Hospitalització Domiciliària (ADINO), que des de 1997 permet escurçar el temps de permanència en l'hospital, evita ingressos i ofereix tractament pal·liatiu a casa.

En 2008 es va iniciar en La Fe el programa de preservació de fertilitat, que consisteix en criopresevar escorça ovàrica de les pacients que presenten un risc elevat de tenir problemes de reproducció posteriors al tractament contra el càncer. A més, des del 2015 s'inclouen en el programa els pacients adolescents homes, criopreservació escorça testicular.

En l'àmbit de la recerca, els membres de la Unitat formen part del grup GICT- càncer acreditat per l'Institut de Recerca Sanitària La Fe, en el qual treballen en estudis sobre càncer hereditari, criopreservació ovàrica i osteosarcoma.

A més, la unitat ofereix a pacients amb recaigudes o que no responen al tractament els assajos clínics amb nous fàrmacs més actuals, gràcies a la seua pertinença al consorci iTCC, un consorci europeu acadèmic que potencia la recerca i l'accés a nous fàrmacs per a càncers infantils incurables avui dia.

La Unitat d'Oncologia Pediàtrica de la Fe compleix totes les recomanacions europees per a la cura integral del càncer infantil establides per la SIOPE, complint els set objectius fonamentals d'oferir tractaments innovadors, disposar d'una medicina de precisió i personalitzada, un ampli coneixement de la biologia tumoral, possibilitar un accés igualitari i equitatiu a tots els xiquets i adolescents amb càncer, estudiar les causes dels càncers, oferir qualitat de supervivència i reivindicar la creació d'una unitat específica per a pacients adolescents.

Destacats