caixa popular

La Fe aconsella mesures higièniques i de conservació d'aliments per a prevenir infeccions gàstriques a l'estiu

La Fe aconsella mesures higièniques i de conservació d'aliments per a prevenir infeccions gàstriques a l'estiu
23/07/2017 -

El Servei de Medicina Preventiva de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe ofereix una sèrie de recomanacions sobre manipulació i conservació d’aliments, especialment importants durant els mesos d’estiu, per a evitar infeccions gàstriques i reaccions al·lèrgiques després de prendre productes en males condicions sanitàries.

Concretament, el doctor Juan Mollar Maseres, cap de servei de Medicina Preventiva de la Fe, fa referència a la prevenció de l’anisaquiasis i a la salmonel·losis, dues infeccions alimentàries que ocorren cada estiu.

En el cas de l’anisaquiasis, es tracta d’una parasitosi del tub digestiu humà que es manifesta per dolor abdominal i vòmits, encara que també pot provocar reaccions al·lèrgiques. S’adquireix per la ingestió de peix de mar cru o que ha sigut tractat inadequadament i que conté larves de nematodes de la subfamília Anisakinae. Es tracta de peixos d’aigua salada, calamars o polps crus que, encara que hagen sigut congelats, salats, marinats o fumats, han sigut tractats inadequadament.

Aquesta infecció és comuna en països com Japó, on s’han descrit més de 12.000 casos, així com en països nòrdics, Països Baixos i part pacífica de Llatinoamèrica, on és habitual el consum de productes marinats, fumats o en cebiche. A més, amb el consum cada vegada més freqüent de peix cru, es diagnostica un nombre major de casos en tota Europa occidental i Els Estats Units.

“Les larves infectants viuen en els peixos i quan una persona les ingereix, aquestes larves s’alliberen en l’estómac durant el procés de digestió i, llavors, poden penetrar en la mucosa gàstrica o intestinal provocant la infecció. Cal tenir en compte que aquesta malaltia no es transmet de persona a persona i que pot prevenir-se seguint unes recomanacions bàsiques sobre la conservació, manipulació, maneres de cocció i consum dels productes marins”, ha assenyalat el doctor Juan Mollar.

Així, l’anisaquiasis pot prevenir-se prenent mesurades com examinar de besllum els productes de la pesca on puguen veure’s paràsits, netejar els peixos al més prompte possible després de la seua captura i cuidar la forma de conservació i cocció. Es té constància a coure a 60 ºC durant 10 minuts, la congelació accelerada a -35 ºC durant 15 minuts o la congelació habitual a -23 ºC durant 7 dies minimitzen les possibilitats de contagi.

Evitar la salmonel·losis

Per la seua banda, la salmonel·losis és una infecció bacteriana que sí que es transmet entre les persones i el seu període de contagi és variable. Normalment, es manifesta per enterocolitis aguda, amb l’aparició sobtada de cefalea, dolor abdominal, diarrea, nàusees i, a voltes, vòmit. La deshidratació, especialment en lactants, persones majors i persones immunodeprimides pot ser greu.

“La transmissió de la salmonel·losis es deu a ingestió de microorganismes en aliments infectats o contaminats, com a ous crus o mal bullits i els seus derivats, llet crua i derivats, aigua contaminada, carn infectada i derivats. Les epidèmies es desencadenen per aliments contaminats i es perpetuen mitjançant la transmissió de persona a persona, a través de mans no llavades o d’instruments contaminats”, ha assenyalat el doctor Juan Mollar.

Per a evitar-la és recomanable educar als manipuladors d’aliments en la importància de la higiene i conservació d’aliments: llavar-se les mans abans, durant i després de preparar els aliments; refrigerar els aliments preparats en recipients xicotets; coure completament tots els aliments d’origen animal (especialment aus, porc, productes d’ou i plats preparats amb carn);, evitar la recontaminació en la cuina una vegada cuinats i mantenir la cuina neta i protegida de rosegadors i insectes. També cal evitar menjar ous poc fets o consumir ous bruts o amb la closca esquerdada. Les persones que estiguen patint ja patologies digestives (com a diarrea) han d’apartar-se de la cura de pacients hospitalitzats, persones majors i xiquets, així com no manipular aliments.


mostra viva 2018

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

19 − 18 =

Tardor
exposicion caps tallats
exposicion caps tallats
cultura als barris