La façana de l’Ajuntament lluirà demà un llaç roig en commemoració del Dia Mundial de Lluita contra el VIH-SIDA

La Regidoria de Sanitat ha reiterat el suport municipal a la labor de les entitats de lluita contra el VIH-SIDA

Guardar

Ayuntamiento_de_Valencia,_España
Ayuntamiento_de_Valencia,_España

La regidora de Sanitat, Salut i Esports, Maite Girau, ha manifestat el suport de l’Ajuntament als actes organitzats per les entitats de lluita contra el VIH-SIDA a la nostra ciutat, amb motiu del Dia Mundial que es commemora este dijous 1 de novembre. Fa un any que l’Ajuntament de València va subscriure la seua adhesió a la Declaració de París contra el VIH-SIDA.

La delegada ha reconegut la labor que desenvolupa la Coordinadora d’Associacions de Lluita contra la Sida de la Comunitat Valenciana (CALCSICOVA) pels drets i millora de la qualitat de vida de les persones afectades per VIH-SIDA.

La regidora ha recordat el missatge que l’Ajuntament va transmetre “sense pors i amb convicció” en el moment de rubricar, fa un any, la Declaració de París: “En primer lloc, animar tota la ciutadania a continuar amb la prevenció i gaudir d’una vida saludable. I en segon lloc, donar tot el nostre suport a les persones seropositives; els nostres veïns i veïnes, els nostres familiars o les amistats, poc importa la seua condició serològica, perquè l’estima és la mateixa amb virus o sense”.

En la nostra societat, la sida ha passat a convertir-se en una malaltia crònica i, afortunadament, hi ha tractaments que pal·lien els efectes del virus. “Això és una bona notícia, però amb matisos”, ha explicat Girau, “ja que s’observa una relaxació en les pràctiques de risc en perdre’s la percepció d’estar davant d’una malaltia letal, com en els anys 80-90, i ens oblidem del cost personal i social que ocasiona una malaltia crònica com és la sida”. Per tant, la prevenció continua sent la principal ferramenta per a lluitar contra la transmissió, una tasca en la qual s’han d’implicar necessàriament les administracions.

La regidora recorda que, en la campanya recent que s’ha realitzat de la Setmana Europea de la Prova del VIH, la informació ha sigut considerada fonamental per a la prevenció i, juntament amb les “proves ràpides”, suposava la millor garantia en la lluita contra la transmissió del virus.

El diagnòstic precoç és vital per a la salut individual de les persones, però també és un compromís social: iniciar el tractament com més prompte millor facilita que la càrrega viral es torne indetectable i, conseqüentment, desapareguen les possibilitats de transmissió del virus. Mai havia sigut tan ràpid eixir de dubtes, ni bloquejar la transmissió del VIH. El primer pas costa tan poc com invertir mitja hora a aconseguir uns resultats fiables. La prova és confidencial, anònima i gratuïta.

La no-discriminació de les persones malaltes o portadores

Segons ha afirmat Maite Girau, el Dia Mundial és un dia per a revindicar “la no-discriminació de les persones portadores del VIH o malaltes de sida”, una discriminació “totalment injustificada, ja que per a evitar la infecció pel VIH no hem de previndre’ns de les persones, sinó de les nostres pròpies conductes”, ha matisat.

Finalment, Girau ha assenyalat la importància de convocatòries com este dia mundial, per la seua “capacitat informativa, de sensibilització i perquè ajuden a visibilitzar la malaltia en moments on el pitjor enemic per al seu control és la relaxació de les mesures preventives”.

“No obstant això”, ha conclòs, “és esperançador observar la quantitat d’avanços que s’han produït en investigació i en els tractaments, que procuren una esperança i qualitat de vida de les persones afectades impensable fa unes dècades”.

Destacats