25n
25N
25N

La exposición sobre Gomis llega al Conservatorio Superior de Música de Madrid

La exposición sobre Gomis llega al Conservatorio Superior de Música de Madrid
28/10/2016 -

El president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, va participar ahir en la inauguració de l’exposició ‘Les ciutats del músic’ en el Real Conservatori Superior de Música de Madrid, on podrà visitar-se fins al pròxim 12 de desembre i que arreplega la història i la producció musical de José Melchor Gomis, un dels músics valencians més universals.

En paraules de Jorge Rodríguez, “tenim l’obligació de ser transmissors de la nostra història i la nostra cultura a les noves generacions”. El president de la Diputació i alcalde d’Ontinyent, que va declarar a través de l’Ajuntament de la capital de la Vall d’Albaida el ‘Any Gomis’ amb un ventall d’activitats entorn de la figura del músic valencià, ha considerat que el 225 aniversari de Gomis és “una oportunitat única per a recuperar la seua memòria, posar-la en valor i donar a conèixer les seues obres a tota la població, des dels xiquets fins als majors”. El president de la Diputació ha estat acompanyat a Madrid pel comissari de la mostra, Ignasi Gironés, que ha coincidit amb Rodríguez a l’hora de reivindicar la figura de Gomis com la d’un dels artistes valencians més il·lustres, malgrat que el seu grau de coneixement no aconsegueix al d’alguns dels seus coetanis.

El més important d’aquesta exposició és començar a descobrir a un músic valencià desconegut pel gran públic, capaç de compondre òperes que van competir amb les de Rossini a París a principis del segle XIX”, ha explicat Ignasi Gironés, que també ha destacat els himnes patriòtics i militars de Gomis, entre ells l’Himne de Riego que es va convertir en emblema nacional durant la Segona República.

Aquesta producció d’himnes patriòtics s’enquadra en els anys que José Melchor Gomis va passar a Madrid, on aterra ara l’exposició, després dels seus primers passos musicals a València. La inclinació política de l’autor acabaria portant-li a un exili a París i Londres, ciutats que podrien acollir en un futur la mostra.  D’Ontinyent a Paris, passant per València, Madrid i Londres, ‘Les ciutats del músic’ consta d’una sèrie de panells expositius en els quals es descriu i escenifica la vida i la producció musical d’un valencià il·lustre al que li va ser concedida la Legió d’Honor francesa al final de la seua carrera.

 

Desembarcament d’Ontinyent a Madrid.

La regidora d’Ontinyent encarregada de la coordinació de les activitats de “l’Any Gomis”, Sayo Gandia, també ha participat en la presentació de l’exposició a Madrid, al costat d’altres regidors, associacions locals, veïns, el cronista oficial del municipi i alumnes del Conservatori Professional de Música d’Ontinyent, que han interpretat en directe algunes peces de Gomis.  Sayo Gandia ha anunciat algunes de les activitats que el municipi ha programat per a tancar “l’Any Gomis”, com un concert de l’orquestra Atrivm, la difusió d’un conte per a xiquets i una obra de teatre sobre la vida de l’autor i la posada a la disposició d’algunes partitures de Gomis que el Conservatori ha recopilat i arreglat. “El tancament de l’Any serà el 16 de desembre, amb altres activitats que anunciarem en breu”, segons la regidora d’Ontinyent.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

divuit − tretze =

museo prehistoria