25n
25N
25N

La Emshi celebra el Dia Mundial del Medi Ambient amb un col·loqui per a conscienciar sobre el bon ús dels recursos naturals

Participen Elisa Valía, presidenta de la Emshi; José Antonio Sobrino, catedràtic de la UV i Premi Rei Jaume I de Protecció del Medi Ambient 2019; Diego Aitor San José, membre de la Va unir de Periodistes; i Patricia Martínez, veïna de Mislata que amb 13 anys va clausurar el 75 aniversari de l’ONU parlant sobre el canvi climàtic.

La Emshi celebra el Dia Mundial del Medi Ambient amb un col·loqui per a conscienciar sobre el bon ús dels recursos naturals
05/06/2021 -

L’Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics (Emshi) celebra el Dia Mundial del Medi Ambient amb un col·loqui informatiu i divulgatiu per a abordar com es comuniquen les polítiques que afecten l’entorn. En el debat, titulat “Com comuniquem les polítiques de medi ambient”, participen Elisa Valía, presidenta de l’Emshi; José Antonio Sobrino, catedràtic de Física de la Terra i Termodinàmica de la Universitat de València i Premi Rei Jaume I de Protecció del Medi Ambient 2019; Diego Aitor San José, periodista i membre de l’executiva de la Unió de Periodistes Valencians; i Patricia Martínez, veïna de Mislata que amb 13 anys va participar en la clausura del 75 aniversari de l’ONU per a parlar sobre el canvi climàtic. La periodista Lorena Padilla modera la trobada.

El col·loqui pot visionar-se en el canal de Youtube de l’Emshi (Emshi_Aigua) i aborda qüestions tan importants com la gestió de l’aigua -pedra angular de la labor de l’entitat metropolitana-, o les accions quotidianes que contribueixen de manera significativa a cuidar el planeta i la seua biodiversitat.

Durant la seua intervenció, Valía defensa que la mirada mediambiental “siga present en totes les àrees de l’administració pública” i posa l’accent en la “necessitat de generar aliances amb la comunitat científica i amb els mitjans de comunicació per a arribar a la ciutadania”. En la seua opinió, la clau és informar i oferir diverses solucions en forma d’eines i des d’un punt de vista mediambiental, econòmic i social “perquè cada persona trie la seua motivació real per a canviar uns certs hàbits. Valía posa diferents exemples de com es treballa la visió verda des de l’Emshi, com l’objectiu marcat “de ser neutres en carboni en el procés de potabilització i distribució d’aigua”.

La ciència evidencia la necessitat de reduir la petjada de carboni pel bé de la Terra. I en això es deté Nebot, qui assegura que “hem passat en els últims 60 anys de 315 parts per milió a 418 parts per milió en volum de diòxid de carboni” i enumera alguns dels canvis que està experimentant el planeta en els últims anys, com “la pujada del nivell de la mar, el desglaç de les glaceres o el desglaç de la capa de l’Àrtic, sobretot a causa del calfament global. També la contaminació i l’augment de diòxid de carboni”.

Diego Aitor San José destaca “la importància d’informar-se i de fer-ho bé”. Al seu judici, “la clau d’una bona elecció està en una bona informació que cite fonts rigoroses. És el primer pas per a passar a l’acció”.

En això se centra la jove Patricia, qui parla d'”actuar” contra el canvi climàtic i de “repensar les coses almenys dues vegades: potser no és necessari donar-se una dutxa molt llarga”.

Valía advoca per la reutilització d’aigua i de tractar-la “com un recurs i no com un residu. L’aigua ha de portar el seu cicle de la manera més natural possible, també a les ciutats”, defensa. En aquest sentit, també advoca per una “bona preparació per al futur pròxim quan es preveu que les sequeres seran cada vegada més prolongades”. Si bé assegura que “la xarxa en l’àrea metropolitana té una eficiència hídrica de més del 97%”, també insisteix a “continuar treballant i informant”.

El científic Nebot revela que “des de la teledetecció es pot detectar l’estrés hídric sobre la vegetació” i manté que “possiblement anem cap a una disminució de la quantitat de pluja”, per la qual cosa tindran cabuda en la societat “plantejaments sobre prioritats i adaptabilitat a tots els nivells”.

La ingent quantitat de plàstics d’un sol ús que s’utilitza diàriament també és un dels temes del col·loqui. Nebot recorda que “com a consumidors sí que tenim cert poder enfront dels fabricants en funció de les nostres decisions”, en relació amb quina mena de compres realitzem. I defensa que l’ús d’imatges on es poden veure illes de plàstic en l’oceà “és interessant per a conscienciar a la població”.

Per a Valía “el plàstic d’un sol ús associat al consum d’aigua és un drama absolut a València” i considera que “amb pedagogia” es poden modificar hàbits.

Els i les participants coincideixen que cada individu pot contribuir a cuidar el planeta amb les seues accions diàries i que això, al final, repercuteix en totes les àrees de la vida, ja que “el medi ambient està relacionat amb la salut, amb la política i amb tot”, defensa Diego Aitor San José.

“Ara que hem de reactivar l’economia, des de les administracions públiques hem d’adoptar polítiques valentes. Cal acompanyar als sectors productius en molts canvis que han d’escometre i no poden fer-los sols. Hem de generar aliances amb la comunitat científica i amb els mitjans de comunicació perquè la informació arribe a tots els racons i que l’impacte en el medi ambient del que fem siga molt més transformador i just”, conclou Valía.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

20 + tretze =