25n
25N
25N

La Diputació seguirà prestant servei tècnic als ajuntaments de menys de 5.000 habitants

La Diputació seguirà prestant servei tècnic als ajuntaments de menys de 5.000 habitants
04/08/2016 -

El President de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, i la Diputada d’Assessorament i Assistència Municipal, Conxa García, s’han reunit amb el delegat del Govern, Juan Carlos Moragues, per a traslladar-li la seua «preocupació» i el seu «malestar» per les inspeccions que la Seguretat Social ha dut a terme en els ajuntaments de la província de menys de 5.000 habitants.

Els tècnics presten en aquestos municipis xicotets en virtut d’un acord de la Diputació amb els coŀlegis professionals.

La reunió forma part del «full de ruta» dissenyat per la Diputació de València per a donar solució a una situació que «està generant molt de malestar entre els ajuntaments afectats i podria tindre greus conseqüències econòmiques i organitzatives per a ells» —segons han indicat des de la Diputació.

L’actuació de la Inspecció de Treball vol, d’una banda, que els consistoris abonen les cotitzacions de la Seguretat Social d’aquestos tècnics corresponents als últims quatre anys, amb imports que van des dels 20.000 als 40.000 euros; i d’una altra, que incorporen aquestos tècnics a la seua plantilla de treballadors, cosa que comportaria un gasto que la majoria dels municipis no pot afrontar i que a més entraria en contradicció amb la prohibició legal de contractar que tenen ara mateix les administracions locals.

Entre els arguments de la Diputació de València per a considerar que la seua actuació i la dels ajuntaments ha sigut correcta i ajustada a dret, està precisament que aquestos tècnics municipals treballen per als ajuntaments amb relació de naturalesa administrativa i formalitzada en un contracte mercantil, cotitzant com a autònoms i facturant pels seus serveis. Açò és el que els permet treballar simultàniament per a ajuntaments distints i fer i facturar treballs complementaris, com la redacció de projectes. «De fet, si formaren part de la plantilla dels ajuntaments, com pretén la Inspecció de Treball, únicament podrien treballar per a una administració cada vegada i no podrien fer un altre tipus de treballs, ja que incorrerien en incompatibilitat» ha recordat Conxa García.

El Delegat de Govern ha transmés als representants de la Diputació que es reunirà amb el Secretari d’Estat de la Seguretat Social per a abordar aquesta situació i intentar trobar una alternativa. «No estem davant d’una qüestió política, sinó davant d’una qüestió jurídica per unes quantes sentències contradictòries, i la interpretació final de la llei correspon als tribunals» —ha dit Moragues. El representant del Govern ha recordat que «no s’està parlant de sanció, sinó de regularitzar la situació dels treballadors. El pagament d’aquestes quotes no es farà fins que hi haja una sentència ferma».

Full de ruta per als ajuntaments
La Diputació ha transmès als alcaldes que «poden estar tranquils perquè no estan cometent cap irregularitat». Així mateix, els ha recordat que no han de pagar encara cap quantitat, ja que «aquesta reclamació no es convertirà en una obligació concreta fins que no acabe el procediment administratiu», motiu pel qual convé que presenten les aŀlegacions corresponents quan reben l’acta.

En aquest sentit, Conxa García ha recordat que la Diputació ha remés un model d’aŀlegacions a tots els ajuntaments per a utilitzar-lo en aquest cas i els ha advertit que estiguen atents a la recepció de l’acta, ja que és probable que arribe en molts casos en ple mes d’agost, quan la major part del personal està de vacances, i el termini per a respondre és només de quinze dies.

A partir d’ací, les passes següents dependran de quina siga la resposta per part de la Inspecció de Treball. Com ha explicat el cap del Servei d’Assessorament Municipal, Enrique Moreno, si es desestimen les aŀlegacions, caldrà presentar un recurs administratiu davant de la Tresoreria de la Seguretat Social, i si aquest també es desestima, es podria presentar una demanda judicial davant de la jurisdicció competent. «En els dos casos, seguiria sent la Diputació de València la que centralitzaria les accions i proporcionaria als ajuntaments els models de reclamació corresponents, i, si escau, proporcionaria l’assistència jurídica i lletrada necessària completament gratuïta» —ha comentat Moreno. No obstant això, podria ocórrer que la Inspecció de Treball estimara les aŀlegacions dels ajuntaments, ja siga en la petició d’arxivar l’expedient, cosa que acabaria el procés, o en la petició alternativa, que es basa en l’existència de dos sentències prèvies del Tribunal Superior de Justícia dels anys 2009 i 2010, en les quals, davant de casos idèntics, es donava la raó als ajuntaments; en aquest cas s’obriria un incident judicial que «paralitzaria el procediment administratiu mentres aquest incident no es resolguera» —segons ha explicat Enrique Moreno.

En qualsevol cas, la diputada Conxa García ha insistit que «estem davant d’un procés llarg i complex però malgrat açò, no cal que els ajuntaments facen cap tràmit independentment, perquè són els serveis jurídics de la Diputació els que estan assumint i centralitzant totes les gestions i, si finalment calguera iniciar un procés judicial, també estarien coberts» —ha dit la diputada provincial.

La Diputació de València ha repetit una vegada més el missatge que la institució provincial estarà al costat dels ajuntaments «fins a la fi», assessorant-los, defenent-los i «esgotant totes les vies necessàries per a evitar que els ajuntaments hagen de prescindir d’aquestos serveis bàsics».

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × quatre =