caixa popular

La Diputació impulsa un projecte d’art urbà per dinamitzar culturalment els municipis més menuts

Xavier Rius: «Es tracta d’una manifestació artística que busca revitalitzar els municipis participants mitjançant accions culturals de proximitat, fomentant la participació i la cooperació activa de la ciutadania»

La Diputació impulsa un projecte d’art urbà per dinamitzar culturalment els municipis més menuts
28/07/2017 -

La unitat de Promoció Cultural de la Diputació de València està treballant en la posada en marxa d’un projecte d’art urbà a càrrec de l’artista Gustavo Germano, que porta per títol Absències i Distàncies. Aquesta iniciativa consisteix en un programa d’intervenció artística als carrers de cinc municipis de les comarques valencianes amb un cens inferior als 2.000 habitants i que acrediten un elevat índex de despoblació. El mateix artista ha explicat que el seu propòsit és executar-lo «in situ» en cadascuna de les localitats participants, al llarg dels propers mesos de setembre i octubre, establint relacions i cooperacions entre l’artista i aquelles associacions culturals o artistes locals que hi desitgen afegir-se a la intervenció.

El diputat de Cultura, Xavier Rius, ha assenyalat que aquesta iniciativa forma part de les línies estratègiques del seu departament de «descentralitzar la cultura i fomentar la vida cultural als municipis valencians», en aquest cas mitjançant l’art urbà. «Es tracta d’una manifestació que pretén exercir de catalitzadora de l’expressió artística, i que busca revitalitzar les localitats participants mitjançant accions culturals de proximitat, on l’obra i l’artista es troben en contacte directe amb els veïns i veïnes dels municipis, fomentant així la participació i la cooperació activa de la ciutadania», ha remarcat.

Absències i distànciesés un projecte fotogràfic que tracta de visibilitzar el drama dels desapareguts en períodes de la història recent sota la influència de règims dictatorials o no democràtics. Persegueix denunciar danys socials derivats de sistemes amb absència de democràcia i/o de falta de garanties democràtiques. El projecte també pretén reforçar els treballs  de recuperació de la “Memòria històrica” de l’Estat espanyol i d’Iberoamèrica, així com fomentar l’esperit crític de la ciutadania i treballar en favor de les garanties i acompliments del drets humans en la societat actual.

Des de la mateixa Àrea de Cultura s’ha cursat una circular als consistoris de menys de 2.000 habitants perquè aquelles localitats interessades en participar de la iniciativa puguen efectuar la seua inscripció. Així mateix, la convocatòria presenta dues modalitats: una primera contempla la candidatura única per part de l’ajuntament; i d’altra banda, també es dóna la possibilitat de formular una candidatura conjunta entre diferents municipis que no superen els 20 quilòmetres de distància entre els mateixos. En aquest sentit, s’entendrà per candidatura conjunta la presentada per un mínim de dos pobles i un màxim de tres.

 

Fotografies en gran format

L’artista Gustavo Germano treballa amb fotografies de gran format, les quals seran ubicades en llocs visibles de cadascuna de les localitats participants. El treball es desenvoluparà al llarg d’entre dos i tres jornades, i posteriorment hi haurà una presentació i debat envers els objectius socials del projecte.

En realitat, Absències i distàncies constitueixen dos projectes. El primer, posa cara a l’univers dels que ja no hi són: militants de barri, treballadors, estudiants, professionals, famílies senceres víctimes de la repressió il·legal i la desaparició forçosa de persones com a conseqüència de les dictadures militars del Con Sud d’Amèrica Llatina i que varen formar part de la denominada “Operació Còndor”. Mentre que Distàncies constitueix una reflexió sobre l’exili republicà espanyol de 1939.

Cada municipi albergarà un relat expositiu en si mateix i, alhora, formarà part d’un circuit expositiu amb els altres. Les fotografies, impreses sobre paper de cartelleria urbana i enganxades sobre els murs de diferents espais cedits per particulars o institucions, constituiran un format d’exposició que convidarà a recórrer els municipis en un exercici de memòria que es construeix a cada pas.

En total, per a la materialització del projecte en el seu conjunt es disposaran de 40 díptics fotogràfics –30 de la sèrie Absències i una desena de Distàncies–, a més d’altres 40 cartells amb la història de cada cas concret i cinc gràfiques per als títols, crèdits i memòria del projecte.


Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × tres =

viva gym canovas
exposicion caps tallats