25n
25N
25N

La Diputació continua el seu estudi de la necròpoli de Porta Nola en Pompeya

La Diputació continua el seu estudi de la necròpoli de Porta Nola en Pompeya
28/08/2016 -

Per segon any consecutiu el Museu de Prehistòria de València ha participat en el projecte de recerca internacional multidisciplinària “Arqueologia de la mort. Necròpoli i fugitius de la Porta Nola, Pompeya (Itàlia)”, dirigit per la British School at Rome, l’Il·lustre Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Lletres i Ciències de València i Castelló i el Museu de Prehistòria de la Diputació de València.

L’objectiu del projecte és investigar la població de Pompeya i la població romana en època clàssica en general. L’anàlisi de les restes humanes de la necròpoli de la Porta Nola permet conèixer de les característiques físiques dels habitants de Pompeya, així com la seua dieta, estil de vida i pràctiques funeràries. La necròpoli ofereix una oportunitat única de conèixer com els diferents nivells socials estan representats, des de la tomba monumental de Marcus Obellius Firmus, als enterraments de membres de la guàrdia pretoriana considerats pobres. També s’estan estudiant els motles en guix de diversos individus morts durant l’erupció, que van ser descoberts en excavacions anteriors, ja que inclouen les seues restes òssies.

El Museu de Prehistòria participa en el projecte amb la direcció dels treballs de conservació i restauració dels materials apareguts en les campanyes d’excavació, que han sigut duts a terme per la restauradora Trinidad Pasíes, responsable del laboratori de Restauració del Museu.

L’especialista Trinidad Pasíes destaca la importància d’explicar en el projecte amb un equip dedicat de forma exclusiva a la preservació d’un patrimoni de tal envergadura, un llegat arqueològic com el conservat en Pompeya, que és sens dubte emblema en la recerca sobre la cultura romana.

La intervenció s’ha plantejat en dos fronts, d’una banda estan els treballs realitzats in situ, entre els quals podem destacar la neteja de l’interior de l’estructura arqueològica de la tomba d’Obellius Firmus, que ja va ser consolidada en l’exterior el passat any, així com l’extracció d’algunes peces delicades, que requerien d’una protecció específica. D’altra banda, s’ha dut a terme la restauració d’alguns dels materials arqueològics recuperats durant la campanya d’excavació, d’entre els quals destaquen objectes d’os treballat, comptes i adorns de pasta vítria, petites peces de bronze o plom, ungüentarios de vidre, monedes o recipients ceràmics.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 + tres =