25n
25N
25N

La Diputació ajuda a Castielfabib a lluitar contra la despoblació amb un projecte que fomenta l’economia local

La idea és aprofitar els recursos dels quals disposa el municipi i els atractius del seu entorn natural per a facilitar l’arribada de nous habitants al poble

La Diputació ajuda a Castielfabib a lluitar contra la despoblació amb un projecte que fomenta l’economia local
23/11/2017 -

Amb al voltant de 330 veïns i veïnes, Castielfabib és el segon municipi del Rincón de Ademuz amb menys densitat de població, 3,1 habitants per km2. Igual que altres localitats de la zona, els ciutadans i ciutadanes del poble s’enfronten a les dificultats pròpies d’una comarca deslocalitzada de la Comunitat Valenciana, amb serveis derivats en altres comunitats autònomes, entre altres reptes als quals la població ha d’enfrontar-se dia a dia.

No obstant això, es tracta d’un municipi que, en paraules d’Araceli Bolinches, enginyera agrònoma i becària del programa de Gestió del Talent de la Diputació de València, ofereix moltes possibilitats, com la seua biodiversitat, la qualitat de l’aigua, els paratges naturals, la seua cultura o la seua riquesa arquitectònica. Elements que poden fer de la localitat un lloc atractiu per assentar-se i viure en ell i pels quals aposta Araceli en el seu projecte desenvolupat en l’ajuntament del poble. El seu objectiu, aconseguir mantenir viu el municipi, que no desaparega.

“Estem tan en l’abisme que hem de diversificar les nostres activitats i tocar diferents sectors”, reconeix l’alcalde de Castielfabib, Eduardo Aguilar. El projecte va partir des d’un enfocament relacionat amb el foment de l’agricultura ecològica, però en el seu desenvolupament es va decidir ampliar per abastar majors possibilitats. “Fa falta activar l’economia local, donar suport integral a la gent que ve de fora, donar informació i assessorar”, ha assenyalat Araceli Bolinches.

La becària de Gestió del Talent fa referència a les dificultats que suposa viure en un municipi d’aquestes característiques, però també a les enormes possibilitats que ofereix, especialment en l’àmbit del turisme actiu. El projecte s’ha centrat fins ara en la creació d’una borsa d’habitatges i instal·lacions, un banc de terres agroecològiques, una borsa d’ocupació i una oficina oberta mòbil, tot per a facilitar l’arribada de nous habitants al poble i mantenir a la població existent.

El següent pas serà l’ampliació de recursos, donant atenció a les persones que s’han interessat pel municipi i per les opcions que ofereix en l’àmbit laboral, especialment en el referit al teletreball i turisme actiu, així com difondre el projecte en diferents fòrums relacionats amb l’àmbit de la despoblació. Així mateix, el diputat de Contractació i Projectes Europeus, Bartolomé Nofuentes, ha oferit assessorament a l’equip en la cerca de finançament europeu perquè la idea puga tenir continuïtat en el futur.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un × 3 =

caixaontinyent
ruta massamagrell
paterna