25n
25N
25N

La cooperativa valenciana AeioLuz es posiciona com un referent en la lluita contra la pobresa energètica en el seu 5é Aniversari

La cooperativa treballa per un nou model de democratització energètica juntament amb ajuntaments i altres entitats

La cooperativa valenciana AeioLuz es posiciona com un referent en la lluita contra la pobresa energètica en el seu 5é Aniversari
23/10/2020 -

La cooperativa valenciana AeioLuz celebra el seu 5é Aniversari sota el lema “Cinc anys treballant per un nou model energètic”. Amb aquest motiu, ha organitzat l’esdeveniment online “Dret i democratització de l’energia”, que tindrà lloc hui, 23 d’octubre, a les 17.00 hores.

En l’esdeveniment, en el qual es presentaran les fites més rellevants aconseguits per la cooperativa en els seus cinc anys de marxa, participen Salva Moncayo, coordinador tècnic d’AeioLuz; a més de Lorda Tafaner, activista en pro dels drets humans, la justícia social i la igualtat entre persones i promotora d’innovació social, i Ángel Ruíz, activista en pro d’una transició energètica justa, participativa i transparent, que parlaran a títol personal de l’energia com un dret de la ciutadania.

AeioLuz es va fundar en 2015 amb l’objectiu d’ajudar les persones a eixir de la pobresa energètica, i a les administracions, a formar-se en eficiència energètica.

Cinc anys després, les eines utilitzades per la cooperativa per a aconseguir aquests objectius s’han convertit en una metodologia eficaç per a afrontar la pobresa energètica des dels serveis socials dels municipis i en entitats del tercer sector. Acompanyar als equips tècnics i a les famílies continua sent una de les majors apostes d’AeioLuz, ja que continua existint una gran desinformació i desprotecció de la ciutadania davant el mercat energètic i existeixen col·lectius especialment vulnerables, encara més en l’actual situació de pandèmia.

El treball realitzat per AeioLuz en aquests cinc anys de marxa ha posicionat a la cooperativa com a referent en la lluita contra la pobresa energètica a la Comunitat Valenciana.

Els municipis de València, Alzira, Torrent, Llíria, Xàtiva, Castelló, Paiporta, Benetússer, Albalat dels Sorells, Bonrepòs i Mirambell, Foios, Almàssera, Meliana, Pedreguer, Altea, Cheste, Turís, entre altres, i entitats com CEFIRE CTEM, Divalterra, IVACE Energia, Càritas València, Fundació Horta Sud, EAPN València, Fundació Les Naus, Fundació València Clima i Energia, Escola El Drac o Càtedra de Transició Energètica Urbana de la UPV, han confiat en AeioLuz durant aquests 5 anys.

Però la cooperativa ja ha començat a mirar al futur amb l’objectiu de consolidar un nou model energètic. Com explica Salva Moncayo, “no sols és important millorar les economies domèstiques de les famílies, continuem pensant que cal caminar cap a la transició energètica, acompanyar plans municipals on materialitzar en accions els canvis que han de produir-se en l’àmbit local per a encaminar-nos cap a municipis i comunitats cada vegada més sostenibles”.

Moncayo destaca que “aprofitar eines com el Pacte d’Alcaldies o els ODS com a base de treball, serà fonamental per a agilitar les accions reals que arriben a la ciutadania de manera participativa i, sobretot, transparent”.

I el primer pas per a això és l’eficiència i l’estalvi energètic. La formació, el diagnòstic energètic i la implantació de mesures d’eficiència s’han mostrat com una acció cada vegada més important en AeioLuz. També, les energies renovables i les comunitats energètiques, en projectes com “València Solar” amb Sóm Energia i Xicoteta Energia, o “Encén la llum del teu barri” amb l’Oficina de l’Energia de la Fundació Clima i Energia, contemplades des d’un punt de vista de responsabilitat social de les administracions i el teixit empresarial.

“És fonamental que entenguem que la vertadera evolució ha de vindre des dels ajuntaments i ha arribat el moment de passar de pensar en plans a favor del clima i la sostenibilitat, a posar-los en marxa des de cada municipi i ciutat, perquè, de manera transparent i participativa, el conjunt de la ciutadania i el teixit productiu local els assumisquen com a propis i avancem més de pressa en el camí de la sostenibilitat”, insisteix Salva Moncayo.

I tot això, perquè es reconega l’energia com un dret, com un bé de primera necessitat que cal garantir i a més, d’origen renovable, perquè ho necessitem com a habitants del Planeta.

La participació en l’esdeveniment online commemoratiu pel 5é Aniversari d’AeioLuz és gratuïta i oberta a través d’aquest link: https://docs.google.com/forms/d/e/1faipqlsfm7giylxt_s5w-kynvznszpzlmmkg–iutd3qbcgvaeyfdxq/viewform

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dinou + setze =