La Conselleria de Sanitat presenta el primer Pla d'Atenció a l'Epilèpsia "integral" de tot el país

Citarà en "màxim de 48 hores" als 676 pacients valencians afectats per la retirada del Epanutin per a canviar-los el tractament

Guardar

Ana Barceló EP
Ana Barceló EP

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha presentat aquest dijous el 'Pla per a l'Atenció a l'Epilèpsia en el Sistema Sanitari Públic de la Comunitat Valenciana 2019-2023', una guia per a oferir una "atenció sanitària integral" a les persones afectades, "estiguen on estiguen", i que contempla tant els aspectes sanitaris com les seues necessitats en l'àmbit educatiu, laboral o en matèria de serveis socials.

Es tracta d'un pla "pioner", ja que en el conjunt de l'estat espanyol no existeix un altre similar que abaste aquesta organització "en xarxa" amb l'objectiu d'optimitzar recursos i proporcionar una assistència "més igualitària, més eficaç i més humana", ha explicat la consellera, Ana Barceló, durant la presentació del document.

Barceló ha recordat que en la Comunitat Valenciana es diagnostiquen uns 2.500 nous casos d'epilèpsia cada any i que el Sistema d'Informació Ambulatòria (SIA) tenia registrades en 2018 un total de 53.605 persones amb diagnòstic d''epilèpsia i atacs recurrents'.

La prevalença de la malaltia en la Comunitat ronda els 4,5 a 8 casos per cada 1.000 habitants, similar a altres països europeus. Per edats, 44.542 de les persones diagnosticades són majors de 19 anys i 9.063 no superen aqueixa edat. En aquest punt, la consellera ha alertat que "un 6% de les alertes i urgències escolars ateses corresponen a crisis epilèptiques".

En línia amb l'OMS, Barceló ha subratllat que aquesta alteració del cervell caracteritzada per la predisposició a generar crisis epilèptiques recurrents és "un important problema de salut pública, per la seua elevada prevalença i repercussió en la vida de les persones i per les seues conseqüències neurobiològiques, cognitives, psicològiques i socials".

A més, ha lamentat l'"estigma social" associat sovint amb aquesta malaltia, i ha apuntat que, a pesar que el 70% dels casos d'epilèpsia responen al tractament mèdic i permeten a l'afectat portar una vida familiar i sociolaboral una mica més normalitzada, hi ha un 30% de persones que presenten epilèpsia refractària o resistent als fàrmacs, i que precisen una atenció més laboriosa. En aquest segon grup s'estima en un 7% el percentatge de persones candidates a cirurgia com a tractament alternatiu.

L'atenció a l'epilèpsia implica coordinació entre les diferents estructures sanitàries amb un "enfocament multidisciplinari", per la qual cosa un dels objectius d'aquest Pla és "l'organització en xarxa, que permetrà optimitzar els recursos i proporcionar una assistència sanitària més integral, completa i de qualitat", ha remarcat Barceló.

ACCIONS DEL PLA

Entre les accions que inclou el pla destaquen: impulsar la constitució d'unitats mèdiques d'epilèpsia o consultes monogràfiques d'epilèpsia en hospitals o centres d'especialitats on es detecte aqueixa necessitat; impulsar el diagnòstic precoç i el consell genètic, ja que fins a un 25% de les crisis passen inadvertides a pacients i familiars.

També busca millorar els temps d'accés a la consulta de Neurologia des de la sospita d'epilèpsia en Atenció Primària, procurant no superar els 15 dies des de la seua derivació.

A més, contempla la publicació de convocatòries d'ajudes públiques per a la investigació en epilèpsia; reforçar la formació dels professionals a través de l'EVES; crear portals específics sobre epilèpsia per a millorar el coneixement del pacient i impulsar les subvencions dirigides a associacions de pacients.

Per a millorar la coordinació interdepartamental es crearà una Comissió Intersectorial en matèria de sanitat, serveis socials, educació i treball. Es promourà a més l'elaboració de l''Informe Clínic Unificat per a facilitar al pacient l'accés als recursos socials, educatius i laborals. El document inclou actuacions específiques per a l'ancià amb epilèpsia i els menors en el mitjà escolar.

El grup d'elaboració del pla, integrat pels coordinadors i experts en epilèpsia, serà l'encarregat d'impulsar i coordinar les accions, així com de la seua avaluació. Integren aquest grup neuròlegs, neurocirurgians, infermeres, metges de família i neuropediatres, entre altres. En la seua elaboració han participat també representants de l'Associació d'Epilèpsia de la Comunitat Valenciana (Alce).

ALCE ESTARÀ "ATENTA" Al SEU COMPLIMENT

Precisament la presidenta de l'Associació d'Epilèpsia de la Comunitat Valenciana (Alce), Mercedes Hernández, ha recordat que des que la Comissió de Sanitat de les Corts Valencianes va aprovar el passat 1 de juny de 2016 una Proposició No de Llei per a l'atenció integral de les persones amb Epilèpsia s'ha recorregut un "llarg camí" però estan "contents" que s'haja dut a terme.

En tot cas, "ara mancada que es complisca", ha apuntat, i des de l'Associació estaran "atents" perquè així siga. Hernández ha destacat que es tracta d'un Pla "pioner", ja que en tota Espanya "no hi ha un pla integral" com aquest i ha valorat "el pas" que s'ha donat en la Comunitat en aquest sentit.

Segons la presidenta d'Alce, l'epilèpsia "es manté molt oculta" i "està molt estigmatitzada" però creu que és un "bon moment" perquè els afectats "es mobilitzen".

Del Pla valencià ha destacat les seues accions per la "ràpida atenció i sobretot amb equitat, a totes les persones independentment d'on estiguen", alguna cosa que considera "fonamental".

També espera que millore l'"atenció primerenca" que, segons ha explicat, pot fer que l'epilèpsia no tinga majors repercussions, així com el fet que els centres educatius "estiguen preparats per a atendre" una crisi epilèptica.

ALERTA DE LA AEMPS

La titular de Sanitat ha aprofitat per a explicar que, després de l'alerta de l'Agència Espanyola de Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS) per la retirada del medicament antiepilèptic 'Epanutin' per part de la farmacèutica Pfizer, la vesprada del 24 de setembre, la Conselleria ha identificat als 676 pacients en tractament amb aquest medicament en la Comunitat Valenciana.

Així mateix s'ha comunicat l'alerta a tots els departaments de salut i s'han donat instruccions perquè "se cite a tots aquests pacients en un termini màxim de 48 hores a fi de canviar-los el tractament amb el corresponent control clínic i analític".

També s'ha comunicat l'alerta als centres mèdics privats, als Serveis de farmàcia de penitencieries i centres sociosanitaris, així com als Col·legis Oficials de Metges i Farmacèutics.

L'alerta de l'AEMPS informava sobre el cessament de subministrament del medicament Epanutin 100mg càpsules dures, de l'alternativa disponible (Sinergina 100 mg) i de les mesures a prendre per a canviar els tractaments a aquesta última.

Destacats