caixa popular

La conquesta de Gandia des de les alturas de les corbes de Sant Joan

La seua importància geoestratègica va permetre controlar mar i terra

La conquesta de Gandia des de les alturas de les corbes de Sant Joan
16/05/2017 -

El Castell de Bairén o Castillo de Sant Joan està situat en l’extrem més oriental del Monduver, en el pujol del municipi de Gandia. Es troba a uns 3 quilòmetres del nucli urbà i posseeix una extesió de 9 hectàrees i 106 metres, aproximadament. En les altures del castell pots gaudir de les magnífiques vistes que ofereix, des de Cullera fins al Montgó. El mar Mediterrani, la marjal i l’entrada de la urbs són els punts més visibles des de l’alt de la muntanya, on es respira tranquil·litat a tan sol uns quilòmetres del centre de la ciutat.

La història del castell es remunta al segle VIII. Va ser construït pels romans i envaït pels àrabs per a instal·lar-se a Gandia. Triat per la seua importància geoestratègica que els permetria controlar mar i terra. Amb l’assentament a la part alta del pujol, els àrabs, tenien assegurada la defensa de la ciutat. En 1097 es va produir, en els voltants de les muralles del castell, una batalla protagonitzada pel Cid Campeador i Pedro I d’Aragó contra l’exèrcit almoràvit de Muhammad Ibn Texufin. La contesa va acabar del costat victoriós del Cid Campeador. En 1240 va passar definitivament a mans cristianes gràcies a Jaime I d’Aragó qui va pactar amb Abecendrel el lliurament del castell sempre que es respectaren els camps i cultius.

El Castell de Bayrén va patir molts desperfectes durant les batalles que es van produir i la reconquesta, però va anar en la Guerra Civil quan es va perdre la major part quedant com actualment ho coneixem. Si posem la vista en el seu interior podem trobar una torre de 4 metres de diàmetre unida a la part Sud per mitjà d’un mur, l’entrada protegida per una torre redona de 3 metres de diàmetre, i dues torres més, unides per la part Nord cobrint la muralla, a més d’una porta arquejada.

La importància va ser tal que està catalogat com una de les fortificacions més importants de la regió. En les excavacions arqueològiques es van trobar objectes de l’època els quals es poden visitar en el Museu Arqueològic de Gandia (Maga).

Pujada a peu

Hui dia conquistar el Castell de Bayrén és molt més fàcil, amb una ruta curta i còmoda per a qualsevol persona des d’on podràs gaudir de la vista sobre la marjar i l’Alqueria del Duc.

Podem accedir a la ciutadella des de diversos punts sense cap problema de pèrdua ja que està a una distància en el qual no ho perds de vista. Així doncs, la partida des de Beniopa és la més comuna, per la qual es connecta l’avinguda Beniopa amb el camí de la Banyosa. El camí és pla excepte algun que un altre desnivell amb el qual podem ensopegar. Seguint l’itinerari arribes a la faldilla de la muntanya on comença el camí de pujada cap a les muralles del castell on gaudir de les meravelloses vistes que et brinda el paisatge. Sens dubte una visita obligada per a un dia amb bones temperatures i amb ganes de respirar llibertat.


xs puzol

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quinze + setze =

Paiporta
Tardor
cultura als barris