caixa popular

La Comunitat Valenciana serà en 2017 la pitjor finançada d'Espanya, amb les xifres de la liquidació definitiva del model comunicades pel Govern

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, reclama un nou sistema de finançament per enguany i, si l’Executiu central no ho posa en marxa, “l’assignació d’un Fons Extraordinari per a acabar amb la marginació valenciana

La Comunitat Valenciana serà en 2017 la pitjor finançada d'Espanya, amb les xifres de la liquidació definitiva del model comunicades pel Govern
11/07/2017 -

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha anunciat hui que la Comunitat Valenciana continua a la cua en finançament per càpita, després de les últimes dades comunicades pel Ministeri d’Hisenda en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera del passat divendres. En concret, la liquidació definitiva de 2015 (que es cobrarà a la fi d’este mes), unida als lliuraments a compte del finançament d’enguany, suposa que la Comunitat Valenciana tindrà en 2017 uns recursos disponibles de 2.053,05 euros per capita, la qual cosa la situa com la pitjor finançada de totes les autonomies. L’assignació es queda a 264 euros per capita de la mitjana.

mapa-actualizado-liquidacion-definitiva-10-7-2017“És graciós perquè, malgrat els augments d’ingressos que ve pregonant el ministre, la Comunitat Valenciana segueix estant a la cua en finançament per càpita per a atendre les mateixes competències que la resta d’autonomies”, ha lamentat Soler. El conseller ha explicat que si multipliquem estos 264 euros per la població de la Comunitat Valenciana, obtenim una xifra de 1.300 milions, que és la “pèrdua” en finançament que pateixen els valencians al no rebre el mateix finançament per habitant que la mitjana de les comunitats autònomes. La Comunitat Valenciana està a 932 euros de l’autonomia millor finançada. 

”Esta situació no és suportable i per açò reivindiquem solucions. Si pot ser, la posada en marxa com més prompte millor d’un nou sistema de finançament estable, i si no, un Fons Extraordinari “one off” per a enguany, que ens compense per no tindre almenys el mateix finançament per habitant que el conjunt de les comunitats. En cas contrari, no podrem complir amb l’objectiu de dèficit que ha imposat de manera unilateral el ministre Montoro, llevat que reduïm la qualitat dels serveis bàsics que prestem, una cosa que no estem disposats a fer”, ha manifestat el conseller.

Vicent Soler ha realitzat estes manifestacions després de presidir la reunió de la Comissió Mixta Consell-Corts per a la reforma del sistema de finançament i la valoració del deute històric. L’encontre ha comptat també amb la presència de la secretària autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando i la secretària autonòmica de Model Econòmic i Finançament, María José Mira, qui exerceix com a secretària de la citada comissió. 

En representació de les Corts ha acudit un membre de cadascun dels grups parlamentaris: Rubén Ibáñez (PP), José Muñoz (PSPV), Graciela Ferrer (Compromís), Antonio Subiela (Ciutadans) i David Torres (Podem). També ha assistit l’expert de la Comunitat Valenciana en el Comité d’Experts estatal en matèria de finançament, Francisco Pérez, qui ha traslladat el treball realitzat fins hui per este òrgan.

Insuficiència global del sistema

El conseller Soler ha assenyalat que “esperem que esta vegada sí que es produïsca un canvi en profunditat del model de finançament, de manera que el nou model atenga les necessitats de la gent i no es dissenye pensant en les administracions. L’important és que els impostos que paguem com a ciutadans després es convertisquen en els serveis dignes que li corresponen a un país de l’Europa occidental”.

“Parlar del finançament de les comunitats autònomes és parlar del finançament de l’estat del benestar, ja que les autonomies són les responsables de tres dels quatre pilars del mateix: sanitat, educació i atenció social. I açò no és un tema menor”, ha assenyalat el titular d’Hisenda.

En aquest sentit, Soler ha explicat que la posició de les comunitats autònomes en general no és bona, perquè el sistema presenta una insuficiència global. “Per açò, nosaltres aspirem al fet que el conjunt de serveis bàsics de l’estat del benestar, els de totes les comunitats autònomes, estiguen ben finançats. Però, a més, dins del conjunt de comunitats autònomes, la valenciana presenta un infrafinançament evident”, ha agregat.Unitat política i social

El conseller ha reivindicat la necessitat de comptar en este tema “amb la unitat política, social i cívica de tots els valencians i valencianes. Esta és una força ineludible i hem de fer ús d’ella. De fet, jo estic fent ús d’eixa força en el CPFF per a donar a conéixer la reivindicació de la Comunitat Valenciana. Hem de ser conscients que en la reforma del model de finançament tenim molt a guanyar i molt a perdre”.

Vicent Soler també s’ha referit al treball que està duent a terme el Comité d’Experts. “A mesura que van transcendint dades, els indicis ens fan pensar que els treballs del Comité d’Experts avancen en l’adreça esperada”, ha indicat, per a mostrar-se esperançat que la solució no es dilate i estiga ja en 2017. “Esperem que el president Rajoy complisca la seua paraula i que en 2018 tinguem ja un nou sistema de finançament en vigor”, ha assenyalat el titular d’Hisenda.

Tres escenaris

Vicent Soler ha indicat que en els Pressupostos per a 2018 la Comunitat Valenciana inclourà en el pressupost d’ingressos una quantitat reivindicativa per al manteniment de l’estat del benestar. “Ho farem perquè és l’única manera de seguir mantenint els serveis que prestem als ciutadans, tal com estem fent”, ha indicat.

“La millor solució seria que es tancara el nou sistema de finançament abans de desembre i que tinguera efectes retroactius a 1 de gener. No obstant això, un segon escenari, en cas de no aprovar-se el nou model, seria que hi haguera un Fons Extraordinari per a les comunitats autònomes que estan en pitjor situació. I la tercera opció seria la que hem vingut practicant fins ara perquè no teníem una altra possibilitat i que implica separar-nos del sostre de dèficit autoritzat”, ha detallat el titular d’Hisenda.

“La Comunitat Valenciana té un ferm compromís amb l’estabilitat pressupostària, i de fet realitzem importants esforços per a reduir el dèficit. Però hi ha una línia que no podem creuar i és la del manteniment dels serveis bàsics als ciutadans. Per al Consell, garantir la prestació d’aquests serveis sempre serà una prioritat”, ha assenyalat Soler, qui ha recalcat que el manteniment de la sanitat, l’educació, l’atenció a la dependència, habitatge social, les polítiques actives d’ocupació són aspectes bàsics que no deixarem d’atendre. 

Ferrando: “El nou sistema ha de suposar la fi del FLA”

Al final de la reunió, la secretària autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando, ha assenyalat també que “el més important és que el nou model de finançament complisca amb el principi de suficiència, de manera que no hàgem de demanar més FLA”. 

”Els recursos dels territoris no poden vindre a través del FLA. No podem seguir canviant préstecs per drets perquè açò ens està condemnant. Els cinc milions de valencianes i valencians no es mereixen açò, perquè ens està fent perdre el tren del futur i ens està impossibilitant canviar el model productiu al ritme que ens agradaria”, ha indicat Clara Ferrando. 

”I ara, a més, el Govern central ens hi ha trasllat que no hi ha garanties que el FLA extraordinari arribe al juliol. Açò suposaria que no puguem pagar als nostres proveïdors, que moltes famílies passaran dificultats i que el Període Mitjà de pagament (PMP) augmentarà”, ha assenyalat Ferrando.

La secretària autonòmica ha lamentat la situació i ha assenyalat que “el que està ocorrent té una enorme gravetat, ja que sense autonomia financera no hi ha autonomia política”. Per este motiu, ha desitjat que esta situació es resolga com més prompte millor. “Seria ideal poder incloure en els Pressupostos de 2018 els recursos del nou model de finançament autonòmic”.

Etiquetes


xs puzol

mostra viva 2018

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dotze + 17 =

Tardor
exposicion caps tallats
Paiporta
cultura als barris