25n
25N
25N

La Comunitat Valenciana, la primera d'Espanya a formar als empleats públics per a elaborar informes d'impacte en la infància

La Comunitat Valenciana, la primera d'Espanya a formar als empleats públics per a elaborar informes d'impacte en la infància
20/10/2016 -

La Comunitat Valenciana és la primera autonomia d’Espanya que està treballant en la formació dels empleats públics de tota la Generalitat per a l’elaboració d’informes d’impacte en la infància, que garantisquen que en els processos d’elaboració de normatives i disseny de polítiques, des dels diferents departaments del Consell, es tinga en compte als menors.

Així, ho ha explicat la directora general d’Infància i Adolescència, Rosa Molero, qui ha precisat que l’objectiu és facilitar, orientar i instruir sobre l’elaboració d’estos informes, ja que els avantprojectes de llei i els projectes de reglament que s’elaboren des de les diferents conselleries han de comptar amb un informe sobre l’impacte de la normativa en la infància i l’adolescència, garantint així que s’elaboren atenent l’interés superior del menor i el principi de no discriminació d’este col·lectiu, que podrà ser consultat en el procés.

Cada organisme que impulsa una normativa és l’encarregat d’elaborar l’informe d’impacte en infància, per la qual cosa la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, a més d’aquest curs de formació, s’està preparant una altra oferta formativa en col·laboració amb el IVAP per a formar a personal d’altres departaments de la Generalitat.

Per a Rosa Molero, l’avaluació anticipada dels possibles efectes de polítiques i normatives, “a més de garantir que les xiquetes i els xiquets són tinguts en compte en el procés d’elaboració i disseny d’aquestes, prevenen efectes negatius indesitjats o potencien els positius i contribueixen a la garantia de dos principis bàsics de la Convenció, és a dir, l’interés superior del xiquet i el principi de no discriminació”.

Segons ha explicat la directora general d’Infància i Adolescència, l’elaboració dels informes d’impacte compleix l’establit en la Llei de modificació del sistema de protecció a la infància i a l’adolescència, amb l’objectiu de “prevenir els efectes negatius no desitjats i potenciar els efectes positius, sempre contribuint a garantir que es respecta l’interés superior del xiquet i assegurar que es compleix el “principi de no discriminació”, ha assegurat Rosa Molero.

Per a Molero, és “molt important”, disposar de les eines necessàries per a poder tenir una valoració dels efectes de les mesures que s’adopten des dels poders públics sobre els xiquets, xiquetes i adolescents i també és “fonamental” formar en aquesta matèria.

El curs, impartit per Gabriel González Bueno, especialista en Polítiques d’Infància d’UNICEF Comité Español, i Carlos Becedóniz, coordinador de l’Observatori d’Infància d’Astúries, es desenvolupa des del 19 d’octubre al 30 de novembre en la Ciutat Administrativa 9 d’Octubre.

En el curs s’aborden conceptes bàsics entorn de la infància i l’estructura i continguts de l’informe d’impacte, així com orientacions per a la seua elaboració, utilitzant eines són les anàlisis d’avaluació de l’impacte en els drets de la infància (Child Rights Impact Assessment, CRIA, en anglés). A més s’analitzen diverses disposicions normatives properes a la pràctica professional de l’alumnat sobre les quals realitzar una pràctica d’informe d’impacte d’infància.

L’alumnat, a més, té la possibilitat de posar en comú el procés pràctic, abordant dubtes i obstacles oposats i consolidar l’aplicació pràctica.

L’anàlisi de l’impacte en la infància serveix per a conéixer de quina manera la regulació vigent o la falta de la mateixa influeix sobre la situació de les necessitats i drets de la infància, a més de per a identificar els canvis que puguen originar l’engegada d’una futura norma sobre la situació de les persones menors d’edat quan esta entre en vigor.

Per a garantir que l’impacte de la norma siga positiu, l’informe ha d’especificar els canvis que s’han d’introduir per a corregir les situacions que s’han detectat que dificulten el compliment dels drets de la infància, així com les recomanacions complementàries que pogueren evitar l’impacte negatiu.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre + 18 =

museo prehistoria