La Comunitat, designada per la Comissió Europea 'zona de referència' de l'Associació per a l'Envelliment Actiu i Saludable

Guardar

La Comissió Europea ha designat a la Comunitat Valenciana com a 'zona de referència' (Reference Site) de l'Associació Europea per a l'Envelliment Actiu i Saludable, una iniciativa per fomentar la innovació en aquest àmbit.

Es reconeix o es designa com a 'zona de referència' a una coalició entre regions, ciutats, hospitals o altres organitzacions de cures que aborden l'envelliment actiu i saludable amb un enfocament integral basat en la innovació.

Per ser designat o reconegut com Reference Site cal participar en una convocatòria europea presentant totes aquelles accions que s'estan duent a terme referent a això. La sol·licitud és avaluada per tres grups diferents d'experts que proposen, a més, una qualificació que va d'1 a 4 estels.

La conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha participat aquest any, a través de la Direcció general de Recerca, Innovació, Tecnologia i Qualitat, en l'elaboració d'una proposta conjunta per a la Comunitat Valenciana al costat de l'Oficina de Projectes europeus en Salut de la Comunitat Valenciana (OPEVESAL), l'Institut Universitari d'Aplicacions de les Tecnologies de la Informació (ÍTACA) de la Universitat Politècnica de València, els Instituts de Recerca Sanitària de la Fe i el Clínic, l'Institut de Polítiques de Benestar Social (Polibienestar) de la Universitat de València, i l'Oficina de Projectes Europeus de Recerca, també d'aquesta última universitat. En el document es contempla la participació d'institucions de recerca en salut, d'associacions ciutadans i empreses del sector.

El pròxim 6 de desembre tindrà lloc a Brussel·les la cerimònia oficial en la qual es lliurarà aquest reconeixement durant la celebració del Cim Europeu sobre Innovació en Envelliment Actiu i Saludable.

Node valencià

El treball ha consistit a efectuar anàlisi de bones pràctiques, creant una base de dades d'aquestes, i classificant-les para la seua replicació i ús per tots els participants.El node valencià està treballant en la implantació d'un nou paradigma: la gestió de riscos. I ho fa en tres línies: d'una banda, 'l'Hospital a domicili', integrant els programes desenvolupats per l'hospital amb els duts a terme en atenció primària i en atenció social i de la comunitat, per evitar o escurçar ingressos i facilitant la coordinació assistencial.

Una altra de les línies és la 'gestió de pacients crònics complexos', identificant a la població amb problemes crònics i assignant risc a través dels sistemes d'informació corporatius sanitaris utilitzant posteriorment la metodologia de gestió de casos per millorar la seua atenció.

L'última de les línies és la 'medicina de precisió', per a la cura, prevenció, diagnòstic i tractament de forma individualitzada, transformant per a això dades en informació clau per prendre decisions intel·ligents.

Destacats